Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Árvíz - Tetőzik a Sajó, árad a Bódva és a Hernád

Tetőzik a Sajó a Borsod megyei Sajópüspökinél, a Bódva még árad, a Hernád vízszintje is ütemesen emelkedik.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: a Sajó szlovák szakasza már apad, legnagyobb mellékvize, a Rima alsó szakasza tetőzés közelében van. A folyó magyarországi szakaszán Sajópüspökinél jelenleg, illetve a következő órákban tetőzik a folyó, néhány centiméterrel az 1974. októberi maximum - 400 centiméter - felett, azaz 401 centiméteres a vízállás.

Sajószentpéternél a májusi árhullámkor kialakult 402 centiméteres, eddigi legnagyobb vízszintet (LNV) meghaladó tetőzés valószínű. A Sajón várható árhullám és a Bódván érkező jelentős víztömeg miatt Felsőzsolcánál is a korábbi árhullámot számottevően meghaladó vízszintre kell felkészülni - hangsúlyozta a vízügyi osztályvezető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva jelenleg Tornaváraljánál tetőzik, Hostovcénél - nagy valószínűséggel a Torna árhulláma miatt (ott szlovák területen nincs észlelés) - tovább árad. A vízfolyás hazai szakaszán Hídvégardónál jelenleg 319 centiméteres a vízszint, a tetőzés 320 centiméter körül valószínű. Szendrőnél a folyó 300 centiméterrel - plusz, mínusz 20 centi - tetőzhet csütörtökön, itt jelenleg 275 centiméteres vízállást mértek.

Kitért arra, hogy a Hernád Ruszin alatti szlovákiai szakasza és legnagyobb mellékvize a Tárca alsó szakasza tovább árad, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás szerdán 18 órára 8 centiméterre megközelítette a 434 centimétert, az eddigi legmagasabb vízszintet és továbbra is ütemesen árad. A folyó Hidasnémetinél 470 centiméter körüli értékkel csütörtökön tetőzhet, ott jelenleg 426 centiméter a vízállás.

A Tarna recski és parádi ága már apad, reggel Verpelétnél is bekövetkezett a tetőzés, 460 centiméteres vízszinttel. A Bodrog lassan árad, a jelenlegi adatok alapján várható, hogy a folyó vízállása Felsőbereckinél megközelíti, majd átlépi a harmadfokú (700 centiméter) készültségi szintet - fűzte hozzá.

A Tisza felső szakaszán egyelőre csak kisebb vízszintemelkedés alakult ki, de ez a Szamos árhullámával együtt Vásárosnamény alatt, újabb mérsékelt áradáshoz vezet majd. Tokajnál a Tisza és a Bodrog áradása miatt tartósan magas vízszintre kell felkészülni. Amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy a vízállások a hét végére megközelíthetik, vagy meghaladhatják a harmadfokú (800 centis) készültségi szintet - ismertette a szakember.

A Ronyva szlovákiai szakasza és hazai mellékvize, a Bózsva már apad, elkezdődött az apadás Sátoraljaújhely térségében is - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még veszélyes a budai Vár megrepedt támfala

Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a veszély elhárításán a budai Vár Duna felőli egyik sétányánál,… Tovább olvasom