Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Árvíz - Óbudán is felkészülnek a kitelepítésre

Negyven lakóházat, tizenegy családot veszélyeztet a közeledő árvíz Óbudán, amennyiben a Duna eléri a kritikus szintet.
A polgárőrség és a közfenntartó már megkezdte a környéken lakók tájékoztatását a várható helyzetről - közölte Bús Balázs III. kerületi polgármester csütörtökön, a helyi védelmi bizottság ülése után az MTI-vel.

Hétfőre a Dunán Óbudánál 800 centiméteres vízállást és 830 centis tetőzést jósol a hidroinfo jelentése, ezért a polgármester csütörtökön összehívta a védelmi bizottságot, hogy megvitassák a Nánási úton lakók kitelepítését, ha a Duna vízállása eléri a kritikus szintet.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, az érintett családok közül öt családot a kerület helyez el másik lakásban, míg a többi család maga oldja meg a helyzetét.

Bús Balázs elmondta, hogy római partot biztosan elönti majd a víz. Hozzátette, hogy elhúzódó árhullámra számítanak, de bíznak abban, hogy a 830 centimétert nem haladja meg a vízszint, és a Nánási, illetve a Királyok útjai védmű biztonságos védelmet tud adni. Probléma azonban, hogy a szlovák és osztrák vízgyűjtő területen is folyamatosan esik az eső - tette hozzá.

Péntek reggel a Fővárosi Védelmi Bizottság ülésezik, ahol dönteni kell BKV-járművek vonalmódosításáról, a közintézmények védelméről.

Bús Balázs - aki egyben a helyi védelmi bizottság elnöke is - elmondta, hogy a III. kerület tízmillió forintos keretet különített el a védekezésre.

A polgármester kiemelte, a III. kerület évek óta szorgalmazza, hogy a római parti árvízvédelmet meg kellene oldani. Már készült ezzel kapcsolatban terv - mondta Bús Balázs, megjegyezve, hogy a főváros egyik legfontosabb turisztikai célpontja lehetne a római part, ha megfelelő védelmet adnának neki.

A polgármester elmondta azt is, hogy legutóbb 2002-ben volt hasonló - emlékei szerint 860 centiméter körüli - vízállás, 2006-ban 760 centiméter alatt maradt a vízszint.

A Dunán csütörtökön hajnali hat órakor elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe a Vének és Dunaremete közötti szakaszon.

A Fővárosi Csatornázási Művek is megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán csütörtökön. Az átemelő telepeket átállítják árvízi üzemmódra, a kiömlőket pedig zsilippel zárják le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - Útlezárások Nógrád megyében

Nógrád megyében Mátraalmás belterületén félpályás útzár van, Hasznos és Mátrakeresztes között… Tovább olvasom