Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Árvíz - Megemelték a készültséget a Felső-Tiszán

Két tiszai árvízvédelmi szakaszon másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.
A Tisza szombat hajnalban Vásárosnaménynál tetőzött, felette apad, alatta még árad. A védvonalakon Szabolcsveresmartig másodfokú, Vásárosnaményig elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - mondta Bodnár Gáspár. Tájékoztatása szerint tovább csökkent a vízszint a Túron: a Tisza mellékfolyójának mentén jelenleg másodfokú riasztás keretében védekeznek, a Szamoson és a Krasznán elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

Utóbbi folyó - az előrejelzés szerint - másodfok közelében tetőzhet. Bodnár Gáspár elmondta: pénteken a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, mivel a főcsatorna vízszintje lassan, de folyamatosan emelkedik, teljes hosszában ez a készültség van érvényben.

Hozzátette: a szervezet 224 kilométer hosszú védvonalon másod-, 233 kilométer hosszban pedig elsőfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn. A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője beszámolt arról is, hogy nincs jelentős változás a belvízi helyzetben, továbbra is csaknem 22 ezer hektár van elöntve. Hét belvízvédelmi szakaszon másod-, egy szakaszon pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Az elmúlt 24 órában 15 szivattyútelep működött, amelyek másodpercenként mintegy 35 ezer liter belvizet emeltek át a befogadó vízfolyásokba, így a szivattyúzott vízmennyiség meghaladta a 3 millió köbmétert - közölte Bodnár Gáspár. A megyében összesen tizennégy önkormányzat és két vízgazdálkodási társulás tart fenn valamilyen belvízvédelmi készültséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - Segélyt oszt a vöröskereszt Borsodban

A Magyar Vöröskereszt szombaton megkezdte a segélyek kiosztását a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei… Tovább olvasom