Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Árvíz - Gyors segítséget ígért az önkormányzati tárca

Gyors segítséget, illetve előleget ígért Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára az árvíz sújtotta Bódva menti településeknek, ahol napok óta védekeznek a hatalmas árhullám és a tartósan magas vízállás miatt.

Az államtitkár a Borsod megyei Szendrő polgármesteri hivatalában egyeztetett a település, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjével, akik részletesen beszámoltak az elmúlt napok árvízi védekezéséről, annak költségeiről, valamint a károk mértékéről.

Jauernik István azt mondta: a rendeletnek megfelelően vis maior segítségért fordulhatnak az érintett önkormányzatok, több település már jelezte is igényét. Emellett azok, akik ezen forrás terhére előleget igényelnek - amellyel természetesen el kell számolniuk -, soron kívüliséget élveznek az elbírálás során.

A tárca államtitkára arról is beszámolt, hogy az önkormányzati tulajdonokban keletkezett károk, valamint a védekezésre fordított összeg mellett a települések jelezhetik azt is, ha plusz feladataik keletkeztek a rendkívüli időjárási körülmény, az árhullám miatt, és egyébként a település nehéz anyagi helyzetben van.

Példaként említette Szalonnát, ahol vízben álltak a házak, ezért lakóiknak - jelenleg huszonhárman vannak - el kellett hagyniuk otthonaikat. Az önkormányzatnak ebben az esetben gondoskodnia kellett elszállásolásukról.

A szaktárca közlése szerint az elmúlt napokban harminchét településen folytak árvízi védekezési munkálatok. A költségek várhatóan elérik majd a 60-80 millió forintot.

Az MTI-nek korábban - a védekezésben résztvevő önkormányzatok tájékoztatása alapján - szakemberek úgy fogalmaztak: a Bódva menti költségek elérhetik a 100 milliós nagyságrendet.

Az MTI tudósítójának tapasztalata szerint Szalonnán már visszahúzódott a Bódva, az elöntött ingatlanok közül csak egyetlen háznál lehetett látni a vizet.

Szendrőben és Edelényben folyamatosan üzemeltek a szivattyúk, hogy a szivárgó vizeket, csurgásokat megakadályozzák, és védjék a közelben lévő házakat.

Az ÁNTSZ az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a szükséges fertőtlenítő anyagok beszerzése folyamatban van. A fertőtlenítést csak az ár levonultával lehet megkezdeni, s erről már tájékoztatták az érintett önkormányzatokat és a lakosságot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágot ültetnek a kátyúkba Galgagután

Virágokat ültetnek a falun áthaladó út kátyúiba a Nógrád megyei Galgagután pénteken, hogy így hívják… Tovább olvasom