Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Árvíz - Az épületkár több mint 9 milliárd forint

Az elmúlt hetek árvizei miatt megsérült, összedőlt épületekben összesen több mint 9 milliárd forintos kár keletkezett.

Nagy Anna kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján az előzetes adatokkal kapcsolatban annyit mondott: az elmúlt hetek árvizei miatt több mint 3.100 ház sérült meg - közülük több mint 290 dőlt össze -, a kár értéke várhatóan meghaladja 4 milliárd forintot. Hozzátette: 750-en vannak kilakoltatva.

Elmondta még, hogy a középületekben keletkezett kár több mint 5 milliárd forint.
A kormányszóvivő a mezőgazdasági károkról szólva leszögezte: a védekezésre hozzávetőleg 20 milliárd forintot költöttek. Megismételte: a védekezés költségeit a kormány teljes egészében vállalja.

Aláhúzta: a részletes adatokról csütörtökön tud beszámolni.

Ezek mellett bejelentette: a kormány megszűntette a vészhelyzetet Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az árvízzel kapcsolatban arról beszélt, hogy minisztérium a zánkai gyermektáborban borsodi árvízkárosult családok gyermekeit üdülteti. Beszámolt arról is, hogy az első, 42 fős csoport június 12-én érkezett a táborba, és még további három csoportban összesen 400 gyermek nyaraltatására lesz lehetőség. A miniszter kitért arra is, hogy az útiköltségeket a Barankovics Alapítvány segítségével biztosították.
Bejelentette: Soltész Miklós államtitkár összehívta a karitatív tanácsot és kérte a VPOP által lefoglalt termékek, ruházati és műszaki cikkek gyors kiosztását.

Réthelyi Miklós beszámolt arról is, hogy Balatonőszödön nyaralnak majd június 25-től a lengyel és magyar árvízkárosult gyermekek. Heti váltással, 9 turnusban közel 1.500 gyermeket tudnak itt fogadni. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lengyelországi útján állapodtak meg a felek: a magyar állam vállalja a lengyel gyermekek nyári üdültetését.

A miniszter kitért arra is, hogy a tárca és az oktatási hivatal az árvíz sújtotta területeken megoldotta a közoktatási feladatok ellátását, vagy a tanév előrehozott törvényes lezárását, utóbbi 14 települést érintett.

Az érintett területeken is - hasonlóan az ország egészéhez - rendben lefolytak az írásbeli és az emeltszintű szóbeli érettségi vizsgák, a veszélyeztetett térségben mindössze 14 tanuló élt a tárca által biztosított pótnap által kínált lehetőséggel - húzta alá a szakminiszter.

Közölte még: a márciusban érettségi vizsgára jelentkezett közel 140 ezer tanuló vizsgaidőszaka a befejezéshez közeledik; a minisztérium háttérintézményei jelezték, felkészülten várják az egyetemi felvételi rendszer beindulását. A felvételin idén 140.282 fiatal vesz részt - emelte ki Réthelyi Miklós.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevezették a villanyt több Nagykőrös környéki tanyára

Bevezették az áramot a nagykőrösi tanyavilág több otthonába, miután a helyi önkormányzat - részben… Tovább olvasom