Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Árvíz - Árhullámok az észak-magyarországi folyókon

Az elmúlt napok esős időjárása és a magasabb területeken lévő hó olvadása, illetve a következő időszak szintén csapadékos időjárása következtében újabb árhullámok alakulhatnak ki az észak-magyarországi folyókon.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője kedden az MTI-nek azt mondta: elsősorban a Bodrog és a Felső-Tisza vízgyűjtő területén okozott jelentősebb csapadékmennyiséget az a frontrendszer, amely hétfőn ért a térség felé.

A Felső-Tisza vízrendszerében és a Bodrog vízgyűjtőjén területi átlagban mintegy 10 milliméternyi csapadék hullott az elmúlt 24 órában, de egyes területeken ennél jóval magasabb értékeket is mértek (Királymező: 36 milliméter, Szolyva: 39 milliméter). A Sajó-Hernád vízgyűjtőjén átlagosan mintegy 4 milliméternyi eső esett. A vízgyűjtőkön a következő 24 órában is további csapadékra lehet számítani. Jelentősebb mennyiség ugyancsak a Felső-Tisza és a Bodrog vízrendszerében várható, de számottevő csapadékkal kell számolni a Sajó-Hernád, és a Tarna térségében is - fejtette ki a szakember.

Mint mondta, a Tisza vízállása Tokajnál hétfő délután óta mindössze 2 centimétert emelkedett, további számottevő vízszintemelkedés a felső szakaszok ütemes apadása miatt a Bodrog árhullámával együtt sem várható. A vízállás jelenleg 629 centiméter (az elsőfok 650 centiméter). A következő napokra előre jelzett csapadék újabb, a jelenleginél magasabb árhullámot indíthat el a Felső-Tiszán, ez Tokajnál a Bodrog újabb árhullámával együtt a jövő hét elejére másodfokot (700 centiméter) megközelítő vízállásokat okozhat.

A Bodrog szlovákiai mellékvizein a tetőzések bekövetkeztek, a folyó Bodrogszerdahelynél csekély mértékben még árad. A hazai szakaszon továbbra is mérsékelt az áradás, Felsőbereckinél a vízállás kedden délben 595 centiméteres (az elsőfok 550 centiméter), Sárospataknál 536 centiméteres volt.

További néhány centiméteres emelkedés után a vízállások átmeneti stagnálása várható. A következő napokra előre jelzett csapadék újabb árhullámot indíthat el a folyón, ami a jelenlegi árhullámot utolérve akár harmadfokú készültségi szintet megközelítő vízállások kialakulását is okozhatja - hangsúlyozta Csont Csaba, hozzáfűzve, hogy jelenleg a Bodrogon elsőfokú a készültség.

Hozzátette: a Sajó és a Bódva folyókon a felmelegedés, illetve a következő napokra várt csapadék együttes hatásaként szintén emelkedhetnek a vízállások, a hazai szakaszokon a készültségi szinteket meghaladó vízszintek is kialakulhatnak. A Hernád esetében szintén számítanak vízszintemelkedésekre, azonban a vízállások várhatóan a készültségi szintek alatt maradnak.

A Takta a keddre virradóra leesett csapadék hatására visszaáradt, a vízállás reggel 250 centiméteres volt, délben 264 centiméteres érteket mértek (a másodfok 250 centiméter). A következő napokra várt csapadék újabb vízszintemelkedéseket okozhat, a vízállások ismét a harmadfokú készültségi szint fölé emelkedhetnek - közölte. Itt másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Tarnán és egyéb hazai kisvízfolyásokon a vízszintemelkedések megindultak, Verpeléten kedd délelőtt 127 centiméter, 12 órakor már 187 centiméter volt a vízállás. A következő napokban hulló csapadék miatt a kisvízfolyásokon további jelentősebb vízszintemelkedések kialakulására is számítani lehet - jegyezte meg az árvízvédelmi szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz - Kevés a szakember a rendkívüli belvíz elleni védekezéshez

Rendkívüli belvíz kialakulására számít a vízügyi ágazat. A védekezéshez azonban kevés a szakember,… Tovább olvasom