Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Árulkodó megunt mobiltelefonok

Noha csábító lehetőség a telefoncserénél a korábbi, immár nem olyan divatos modell eladása, nem árt az óvatosság: titkainkat is továbbadhatjuk a megunt készülékkel.
Erre amerikai mobiltelefon-szakértők figyelmeztetik azokat, akik mindig lépést akarnak tartani a divattal: az sem elegendő, ha az eladó gondosan követi a használati utasítást és lenullázza a készüléket.
Ez csak látszólag megoldás: az adatokat viszonylag könnyű feltámasztani az interneten kapható, korántsem drága keresőprogramok segítségével. A Trust Digital nevű virginiai cég az AP-vel közösen vásárolt meg tíz különböző, fejlett rendszerű, 200 és 400 dollár (43 ezer és 86 ezer forint) közötti árú használt mobiltelefont az eBayen, majd (a nevek eltitkolása mellett) megmutatta a hírügynökségnek, mit sikerült letölteni ezekből a készülékekből – annak ellenére, hogy korábbi gazdáik előzőleg törölni vélték a bizalmas adatokat.
Az így életre keltett információk között voltak kényes – párjukat megcsaló szerelmesektől származó – üzenetek, de az informatikusok feltámasztották egy cég pályázatát egy sok millió dolláros kormányrendelés elnyerésére, bankszámlaszámokat és kulcsszavakat is kiderítettek. A tíz telefonból összesen 27 ezer kinyomtatott oldalnyi adatot, e-mail szöveget töltöttek le, ezek együtt csaknem két és fél méter magas oszlopot tettek ki.
Az információk teljes törlése a legtöbb telefonon biztonsági okokból is bonyolult, három-négy gombot kell egyszerre lenyomni, rendszerint két embernek kell részt vennie a műveletben. Ezzel el akarják kerülni, hogy véletlen érintés következtében értékes információ vesszen el. A művelet lebonyolításának módját rendszerint nehéz megtalálni a telefon belső utasításaiban – ezért sokan beérik a készülék lenullázásával, amivel nem törlik az összes kényes információt.
Howard Schmidt, aki korábban elektronikus biztonsági szakértőként dolgozott George W. Bush amerikai elnök mellett, elmondta az AP-nek, hogy négy mobiltelefont is használt. Korábbi Blackberry modelljeibe szándékosan 11 alkalommal is hibás jelszót írt be, hogy a gép önmaga semmisítse meg a tárolt információt. „Az emberek nem is sejtik, mennyire sebezhetővé válnak, ha nem vigyáznak a régi készülékkel. Ez nem csak olyasvalami, amit felkapunk, hogy beszéljünk rajta. A telefon az önazonosságunk, és sokan vannak olyanok, akik készek ezt kihasználni ellenünk, ha nem vigyázunk” – hangoztatja a szakértő. (MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy legyünk tökéletes barátnők?

Milyen figyelmes tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra! Bezzeg a bunkó kollégáim egy… Tovább olvasom