Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 32°C Még több cikk.

Ártatlannak vallotta magát az érdi ikerpárt elgázoló nő

Ártatlannak vallotta magát a Budaörsi Járásbíróságon kedden megkezdődött perben az a nő, aki autójával tavaly nyáron Érden elsodort egy ikerbabakocsit, és ezzel két kisgyermek halálát okozta.
A 63 éves H-né T. C. vallomásában azt mondta: nem érti, hogyan történt a baleset, a véletlenek összejátszásáról lehet szó, mert bár az ütközés előtt elvakította a felbukkanó nap, utána kitisztult a látása, mégsem észlelte a babakocsit és az asszonyt, aki tolta.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat. A vádirat szerint tavaly június 18-án este a helybeli nő autójával elsodorta az úttest jobb szélén a babakocsit, amelyben egy három hónapos ikerpárt tolt az édesanya. A gyerekek az út melletti füves földre zuhantak. Egyikük a baleset napján, a másik pedig két nap múlva halt meg a kórházban.

Az ügyészség képviselője a vádirat ismertetésekor Liziczay Sándor bíró előtt azt mondta, hogy a vádlott a Törökbálinti út felől a Szövő utcán át tartott hazafelé, amikor az emelkedő mögül előbukkanó nap korlátozta őt a vezetésben, ennek ellenére nem csökkentette autója sebességét. A vele ellentétes irányban az ikergyermekeit egy babakocsiban toló édesanya bízott abban, hogy a közeledő gépkocsi kikerüli őket, majd amikor érzékelte, hogy nem számíthat erre, hirtelen a füves-tujás padkára rántotta fel a babakocsit. E mozdulat közben történt az ütközés.

"Ha az autója utasterére figyelő vádlott időben észlelte volna a babakocsit, illetve ha körülbelül 30 kilométer/órára mérsékelte volna járműve sebességét, elkerülhető lett volna a baleset" - fogalmazott a vádhatóság képviselője.

A bíró kiküldte a teremből az áldozatok szüleit - akiket pénteken hallgatnak meg -, majd a vádlottat kérdezte.

A nyugdíjas közgazdász vallomásában azt hangsúlyozta, hogy teljesen üres volt a Szövő utca azon a hétfő estén, amin csodálkozott is, a babakocsit toló anyát és a mögötte haladó apát sem látta.

"Az emelkedő előtt hirtelen felbukkant a napkorong, ami másodpercekre elvakított, így automatikusan fékeztem, és lehajtottam a napellenzőt is" - idézte fel. Azt mondta, fokozatosan nyerte vissza a látását, de mindvégig erősen az útra és a jobb oldalra figyelt. Állítása szerint nem sokkal ezután, már jó látási viszonyok közepette egy csattanást-súrlódást hallott, amit nem értett (talán egy szemeteszsák lehetett, gondolta), így fokozatosan lassítva megállt, kiszállt, majd hátrébb ment. Ekkor vette észre a két kisgyermeket a tuják előtt a földön, mellettük a síró anyát és az őt vigasztaló apát. A vádlott kitért arra, hogy a gyermekek nem sírtak és sérülést sem látott rajtuk. A mentőket és a rendőrséget egy arra autózó nő hívta - tette hozzá.

"A kocsim bal kereke a felező mellett, jobb kereke a járdától körülbelül 1,3-1,4 méterre lehetett (…), szerintem a tuják mögül tolhatták ki a babakocsit" - vélekedett vallomásában a nő, aki a bíró kérdéseire válaszolva cáfolta, hogy vezetés közben az utasteret figyelte volna.

"A mai napig nem értem, hogyan történhetett ez" - ismételte többször is. H-né T. C., és vétlennek vallotta magát a gázolásban, amely után sokkos állapotba került, megjegyzése szerint ezért nem tett azonnal érdemi vallomást.

A per tanúk meghallgatásával folytatódik, a vádlott szabadlábon védekezik.

Olvasóink írták

 • 3. Pikulics 2013. október 23. 03:46
  „A baleset elég régen történt, de válasz lehet az eddigi két hozzászólónak: ha jól emlékszem az akkori leirásban az szerepelt, hogy a meglévö járda a tuja sövénynél ugy beszükült, hogy a gyerekkocsi ott bizony nem fért el!
  Továbbhaladás csak az uttesten volt lehetséges.
  A "járdától másfél méterre" nem hivatalos adat, hanem az autó vezetöjének szubjektiv véleménye.”
 • 2. JKyra2013 2013. október 22. 20:48
  „Azért mert ugatnak a kutyák és a kisgyereket felkelti, a járda gödrös és elesik benne a bicikliző gyerek. Mondta a minap egy Anyuka, mikor az úttest közepén bicikliző gyereke miatt megálltam mögöttük, miközben Ő is egyre haladt befelé az úttest közepére betolva a babakocsit! Győrszentivánon a Nagymamát meg kellett kérni a szűk utcában legyen kedves már végre félre állni, mert 10 perce követem és nem tudom kikerülni. Azt mondta akkor menjek el vezetni tanulni. (22 éve tudok és balesetmentesen ment is, remélem marad ez így örökre)De van egy Anyuka a Madách utcában aki szintén nagy lendülettel tolja minden áldott reggel az útszélen a gyerekét, mögötte Apa és néha a nagyobb gyerek. Szintén van járda!
  Soroljam hányszor állok meg, lassítok, és várom ki a babakocsist! Hozzáteszem Magam is Kismama vagyok, de ahol nincs járda arra nem megyek babakocsival. Ha meg van akkor ott tolom.Ez ennyire végtelenül egyszerű. Nem véletlenül van a szabály!Mert 1 mp-en ne múljon az élete a Gyerekeimnek! Felelősség, szabálykövető magatartás amit Én magaménak érzek és minden esetben gyakorlom, nem csak Magamért, hanem a Gyerekeimért és az akkor autóval közlekedőért is!
  Ezzel most nem azt mondom hogy aki ott tolja azt el kell ütni, nem, de a babakocsi semmilyen körülmények között nem való az útra. És a pár látta a kocsit.Legalább akkor, addig felhúzódhatott volna. Mert ezzel most hogy mindkét Gyermekük meghalt örök életre megnyomorognak, amit őszinte szívvel sajnálok! Én nem hiszem nem lehetett volna ezt elkerülni...mindenki nagyon sokat veszített....

  A másik akiket szintén nem értek a hiper szuper bibikliseket! Olyan bukósisak, könyökvédő, ruha kütyű mütyű van rajtuk nem beszélve a több százezres biciklijükről hogy ihaj! Hídon szembe a forgalommal, ahol ügyebár tilos, fő utakon ahol szintén, sok helyen ahol bicikli út van a járdán. Ugyan rájuk miért nem vonatkoznak a szabályok? A minap is követtem az Ipar hídon egy ilyen embert, mert mellettem a másik sávban autók jöttek! Ja!!! amikor kereszteződésbe értünk hogy ne kelljen egy pillanatra se megállnia behajtott a járdára...Ideje lenne valakinek már Őket is rendre utasítani, ne csak az autósokat!!!”
 • 1. Madarász 2013. október 22. 14:02
  „A járdától másfél méterre mit is keresett az úttesten egy babakocsit toló pár? Mint kiderült, volt járda. Miért nem ott sétálgatott a fiatal pár? Mi van, ha tényleg a tuják mögül tolták ki körülnézés nélkül a kocsit?
  Össznépi játék a győri szűk utcákban is, hiába van járda, az úttesten sétálgatnak, tolják a babakocsit, a szülő/per nagyszülő előtt 50-100 méterrel robog a kicsi a játékmotoron. Sosem értem, mi indokolja az ilyen felelőtlenséget.

  Elképzelhetőnek tartom, hogy a tuják takarása miatt, vagy a bukkanó miatt nem láthatta az autós őket, de az is elképzelhető, hogy a tuják mögül akartak kilépni az úttestre és figyelmetlenül kitolták a babakocsit. Számomra az is érdekes, ha a szülők a kocsi mögött haladtak, akkor hogy lehet, hogy nem sérültek meg? Mindenhogy nagyon fura ez a z egész...

  Egy biztos! Sok baleset elkerülhető lenne, ha a gyalogosok a részükre fenntartott területen, a járdán közlekednek, így sem ők, sem gyermekeik nem válnának ehhez hasonló balesetek áldozataivá. Sokszor hallani hasonló halálos gázolásokról, amikor a gyalogos korlátozott látási viszonyok között annak ellenére sétál az úttesten, hogy van járda és elütik. A két szegény kicsikének sem kellett volna meghalnia, ha a szüleik nem az úttesten sétálgatnak a járda helyett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NFM: több száz elöregedett autóbusz vár cserére a Volán társaságoknál

Az erre szolgáló csereprogram terve már elkészült és a kormány előtt van. Tovább olvasom