Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ártalmas műanyagadalékok a boltok polcain?

Tizenhét bevizsgált műanyag termék közül hétben az egészségre káros ftalát adalékanyagokat talált a Levegő Munkacsoport.

Ismertette mindezt Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikusa pénteki sajtótájékoztatóján. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy egy nemzetközi összefogás keretében elvégzett laborvizsgálat eredményeként a 17 bevizsgált termékből 7-ben találtak 0,1 tömegszázalék felett ftalátokat. Ebből 5 termék esetében a cégeknek információt kellett volna adniuk az anyag jelenlétéről a termékben, miután a ftalát szerepelt az EU 2007 óta hatályos vegyianyag-rendeletében (REACH) a különös aggodalomra okot adó anyagok listáján.

A ftalát vegyületcsoport fejlődő gyermekek és terhes nők, illetve magzataik számára rendkívül veszélyes szer. A nemzőképességet befolyásolja negatívan, korai pubertást okoz, csökkenti a serdülő fiúk tesztoszteronszintjét.

A Levegő Munkacsoport által nyilvánosságra hozott lista szerint ftalátból készült 55 százalékban egy szexjáték. A Tescóban megvásárolható CH KÁ gyermekpapucs (szandál 533964022000) 16 százalékban tartalmazza a veszélyes vegyületcsoportot, a Media Marktban kapható, HIME NV 14/WH hálózatú hosszabbító elosztó és egy HAMA 56204 fülhallgató 8,9 és 7,9 százalékban, a Rossmann üzletekben vásárolható állatfigurás rózsaszín piperetáska pedig 0,28 százalékban. Utóbbi tartalmaz a Levegő Munkacsoport szerint veszélyesnek minősített más ftalátokat is. Az utóbbi vegyületcsoport megtalálható egy tescós, illetve a Gála Kereskedelmi Zrt. által forgalmazott viaszosvászon terítőben, továbbá 27 százalékban a Pelikan radírban, amelyet a Euro Store Kft. árusít.

Olvasóink írták

  • 1. buggyant 2010. augusztus 07. 10:22
    „Köszönjük a tájékoztatást. Korábban mindig eltitkolták mit ne vegyünk meg, ez most így rendben van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset - Két autó ütközött frontálisan

A sávját elhagyó autó 36 éves vezetője a helyszínen életét vesztette. Tovább olvasom