Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Ároktői banda - Hétfőn hirdetnek elsőfokú ítéletet

Az ároktői banda ügyében várhatóan hétfőn hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Fővárosi Törvényszék.
A hétfői tárgyalási napon még két vádlott szólhat az utolsó szó jogán, majd várhatóan kora délután kihirdetik az elsőfokú ítéletet.

A vád szerint a hat büntetett előéletű, jobbára szoros családi kapcsolatban álló férfi 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt éjszaka, maszkban idős emberekre otthonukban, súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze. A 70-80 éves sértettek a támadások után órákig vagy akár fél napig is megkötözve feküdtek, betömött szájjal fuldokolva, esetenként bordatöréssel, mire felfedezték és kiszabadították őket.

A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata is volt.
Az ügyész korábban a hat vádlott közül ötre nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, számos minősített rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése és más súlyos bűncselekmények miatt tényleges életfogytiglant kért. A védelem viszont felmentést vagy legalábbis az ügyészi indítványnál jóval enyhébb büntetést látna indokoltnak. A vádlottak többsége tagad, de vannak, akik magukra és társaikra terhelő vallomásokat is tettek.

Több vádlottnak tavasszal megszűnt az előzetes letartóztatása. Házi őrizetüket rendelték el, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített akkor még négyéves felső határa. Az elhúzódó eljárás miatt parlamenti képviselők felvetésére nyáron vizsgálat indult, amely elsősorban a késlekedő szakértőket okolta.

Októberben két vádlott megszökött a házi őrizetéből, de napokon belül kézre kerítették őket Svájcban, ezután előzetes letartóztatásba kerültek. Mire pedig novemberben a törvény erejénél fogva újabb vádlott előzetes letartóztatása szűnt volna meg, a parlament módosította a szabályokat, így a kiemelkedően súlyos, elsősorban élet elleni bűncselekmények elkövetőinek esetében már nincs felső határa az előzetes letartóztatásnak. Most mind a hat vádlott előzetes letartóztatásban van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a nemzeti konzultáció

Várhatóan újabb nemzeti konzultációt indít - akár még a választások előtt - a kormány, a kérdőíves… Tovább olvasom