Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Arccal Tarcal felé

Arccal Tarcal felé – akár ez is lehetne a mottója annak a rendezvénysorozatnak, amelyet július utolsó hétvégéjén tartanak a tokaj-hegyaljai településen; a programokat hétfőn ismertették a szervezők a borsodi településen.
„ Akkor Ond, Ketel és Tarczal keresztülhaladtak egy, a Bodrog folyóhoz közeli erdőn, leggyorsabb lovaikon nyargalva, mintha csak versenydí-

jért küzdenének, s felértek egy magas hegy csúcsára. A derék Tarczal vitéz társait megelőzve, elsőként jutott fel a hegy tetejére, ezért a hegyet attól a naptól fogva mind a mai napig Tarcal hegyének hívják" – idézte a honfoglalás kori történetet Pataky Sándor Ákos, a település polgármestere sajtótájékoztatón.

Elmondta: nem véletlenek a korhű sorok, ugyanis idén is a település névadójához, Tarczal vezérhez kötődnek az ősi magyar hagyományokat bemutató programok.

„ Helyi csemegének számít a Tarczal Vezír Csúcsfutás és hegyfoglaló lovasverseny, amely minden évben óriási sikert arat. Ezeken a versenyeken évek óta több százan indulnak, azzal a céllal, hogy elsőként érjenek fel a Kopasz-hegy csúcsára; a feladatok nehézségéhez mérten a díjazás is kimagasló, a győztes egy gönci hordó (136,6 liter) tokaji aszúval térhet haza" – mondta a polgármester.
Hozzátette: a „Mézédes Források Földjének" tartott Tarcalon hagyomány a borkirálynő-választás, akit idén is a Tarcali Napok keretében koronáznak meg.

A jelentkezőknek a borhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk, a legrátermettebb, legszebb hölgy egy éven át képviseli a tarcali borászokat és a települést a helyi, illetve a térségi rendezvényeken – jegyezte meg Pataky Sándor Ákos.
Július utolsó hétvégéjén a Tarcalról elszármazott családok is hagyományosan hazatérnek, így a rendezvény települési és egyben családi ünneppé vált, amelyre ez évben is több ezer látogatót várnak a szervezők mind az öt földrészről és itthonról egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer fellépő várja az érdeklődőket

Mégis elkezdődött a Művészetek Völgye fesztivál. A kezdés előtti utolsó napokban még arról szóltak a… Tovább olvasom