Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Aratják az őszi búzát

Péter-Pál az aratás kezdetének hagyományos napja. Idén mennyiségében és minőségében közepes termésre, ugyanakkor jó felvásárlási árakra számíthatnak azok, akik aratják az őszi búzát. A betakarítás most is fáradságos munkáját az esti esőzések lassítják.
A néphagyomány szerint Péter-Pálkor kezdődik az aratás, idén azonban már korábban elkezdődött – Csongrád megyében az őszi árpa betakarításával. A munka az őszi búzával, a rozzsal, a tritikáléval, a repcével és a borsóval folytatódik. A búza aratása a múlt héten indult, és ez a korai vágás azzal magyarázható, hogy a száraz, csapadékban szegény időjárás hamar megérlelte a szemeket – mondta el lapunknak a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növénytermesztési főfelügyelője, Cserjési Lajos. A megye teljes területén egyébként összesen 124 ezer hektáron termesztik ezeket a haszonnövényeket – közülük továbbra is az őszi búza termőterülete a legnagyobb, hetvenezer hektáron vetették el.

Hagyomány

Péter-Pál-napon fogtak hozzá az aratáshoz a mi vidékünkön is. Az első csapás előtt például a régi makói gazdák keresztet vetettek és fohászkodtak: „Uram, Jézusom, segíts mög!" Ismert továbbá a városban a „subás nyár" kifejezés. Ez arra utalt, hogy hajnalban az aratóknak még alaposan föl kellett öltözködniük, majd ahogy múlt az idő, haladt a munka, lassan lekerültek a melegebb ruhák – olvasható a Makói Monográfia című sorozat még megjelenés előtt álló, Makó néprajza című kötetben Markos Gyöngyi muzeológus tollából. 
A makói gazdák közül húsz-harmincnak van saját kombájnja. Nagy részüknek egy, de tucatnyinak kettő is. Közéjük tartozik Nagy-György József, akinek egy New Holland CS540-ese és egy CS660-asa van – mindkettő korszerű gép. A nagyobbikkal, a 660-assal akár 25-30 hektárt is bejár egy nap alatt – de ha jó a termés, természetesen több a munka, így kisebb a bejárt terület. A mostani betakarítást szerinte az nehezíti, hogy egyrészt az aszály miatt a táblákban vannak korán beért, mostanra kiégett foltok, másrészt hogy a gyakori éjszakai esők miatt nem lehet korán reggel elkezdeni a munkát, meg kell várni, amíg a búza nedvességtartalma a napsütésben 14 százalék alá csökken. Szárításra ugyanis nemigen van lehetőség, de ha volna is, a költségek miatt egyszerűen nem érné meg.

A jó ugyanis az lenne, ha reggel lehetne kezdeni a munkát – akkor szűk három hét alatt be lehet fejezni az aratást. Hogyan nézne ki így egy nap? Hajnal ötkor kell kelni, maga a betakarítás nyolc-kilenc körül indul és este is nyolc-kilencig tart, mert utána már kezd a búza harmatosodni. De ezzel még nincs vége a napnak: a termést haza kell szállítani, és letakarni a kocsin, vagy fedél alá tolni, esetleg lerakodni. Nagy-György József így este tízkor ér haza. Ez tényleg megerőltető, de aki erre tette fel az életét, ezt tudja és vállalja – mondja. Az aratást egyébként sokan bérmunkában végeztetik. Ennek költsége most hektáronként 15 ezer forint körül van – ennek nagyjából a felét teszi ki a gázolajköltség.

És hogy milyen lesz a termés? A szakemberek jóslata szerint 3,8-4 tonnára lehet számítani hektáronként, ami jó közepes mennyiségnek felel meg. A minőségről egyelőre nem szívesen nyilatkozik senki, azonban azt már megállapították az első mintákból, hogy a gabona sikértartalma 27–36 százalék között van. Ez jónak mondható, kenyérsütésre alkalmas minőséget jelent. Értékesítési gondokra aligha kell számítaniuk a termesztőknek, hiszen már most megadnak néhol 36 ezer forintot is termény tonnájáért, ami magasabb, mint az uniós intervenciós ár.

Drága gabona

A búza iránti hazai kereslet növekedése azzal magyarázható, hogy világszerte kevesebb termés várható a szokásosnál – méghozzá hétmillió tonnával. Összehasonlításként: Magyarország tavalyi teljes termésmennyisége ötmillió tonna volt, idén legfeljebb bő négymillió várható. A szűkösebb termés az időjárással magyarázható. Nemcsak nálunk volt meleg és csapadékszegény az idő, mi több, a szomszédos országokat kifejezetten aszály sújtotta. Mindeközben a világ népessége tovább gyarapodott néhány százmillióval. A növekvő keresletből nemcsak az következik, hogy a gazdák idén jó árra számíthatnak, de az is, hogy a drága gabona hatással lesz a takarmányárakra, ami minden bizonnyal a húsárak növekedéséhez vezet majd.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelne a traffipax Kisalf

Tovább olvasom