Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Aratáskor ne égjen se gabona, se gép

Kigyulladt egy kombájn vasárnap este repcearatás közben. Az eset és a statisztikai adatok bizonyítják, az aratás az egyik legtűzveszélyesebb tevékenység. A tűzoltóknak idén már több „szántóföldtűzhöz" kellett vonulniuk.

A tűzoltóság vizsgálja, hogy mitől gyulladt ki egy 48 millió forint értékű egyéves kombájn repcearatás közben vasárnap este. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megelőzési osztályvezetője, Szüts György alezredes elmondta lapunknak:

– A betakarítási munkáknál gyakori a különböző mezőgazdasági erőgépek hibái miatt – kombájn felforrósodott csapágyától, traktor szikrafogójának hibájából – keletkezett tűz. Ezért nagyon fontos, hogy az üzemeltetők az aratásban részt vevő gépeket minden munkakezdés előtt vizsgálják át és a hibákat javítsák ki.

Az üzemanyagrendszer, a hibás szikraszűrő, a meglazult akkumulátor, a súrlódó, zárlatos kábel mind veszélyes lehet – figyelmeztetett
Szüts György.

Az alezredes szerint alapvető követelmény, hogy a gépek tulajdonosai szervezzenek gépszemléket, s azokra hívják meg a területileg illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságok szakembereit is.
A szakember ajánlja, hogy a gépeken legyen legalább egy, szilárd anyagok oltására alkalmas, működőképes tűzoltó készülék. Az erő- és munkagépeken naponta egyszer ellenőrizzék a kipufogóvezeték s a szikratörő műszaki állapotát. Az arató-, illetve cséplőgépet lássák el hajlékony földelővezetékkel, az akkumulátort nehezen éghető, jól szigetelő védőburkolattal.

– A szalmaösszehúzást és a kazalozást, bálázást végző gépek rendszeres takarításáról gondoskodjanak a velük dolgozók és az égéstermék-elvezető csövek tömítettségéről is rendszeresen győződjenek meg. Nagyon fontos – hangsúlyozta Szüts György –, hogy az aratást általában a közút és a vasút mentén kezdjék meg, s alakítsanak ki három méter széles védőszántást.

Az alezredes kiemelte, hogy a kazlakat legalább három méter széles védőszántással kell körülvenni. Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert. Dohányzásra a gabonatáblától legalább tizenöt méterre kell kijelölni helyet, ahol a cigaretta oltásához vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

– Tarlót égetni csak a települési önkormányzat rendeletében meghatározottak szerint lehet, rendelet hiányában a tarlóégetés tilos. Ugyancsak tilos a tarló és bármely növényzet égetése a közút, vasút tengelyétől számított száz méteren belül – tudtuk meg Szüts Györgytől.

Tóth Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végétől csökkennek a roamingtarifák

Nyár végétől felére-kétharmadára csökken a mobilok külföldi használatának, pontosabban uniós… Tovább olvasom