Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Aranyvasárnap - Már nem késnek a vonatok, lefagyott utak

Nagyrészt helyreállt a rend a vasúti közlekedésben. Több mint 200 balesetnél intézkedtek a rendőrök szombaton.


13.10 - Nagyrészt helyreállt a rend a vasúti közlekedésben

Nagyrészt helyreállt a menetrend szerinti közlekedés azokon a vasútvonalakon, ahol vasárnap reggel váltóállítási probléma vagy síntörés nehezítette a vonatforgalmat - közölte a Mávinform ügyeletese az MTI-vel. Peiper Károly közleményében azt írta: általánosságban jellemző, hogy a zord idő következtében váltóállítási nehézség vagy síntörés inkább az ország északkeleti és délnyugati régióiban okoz fennakadást, vagy késéseket. Budapest elővárosában a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalszakaszon még 10-30 perc közötti késések vannak

Ezen a szakaszon egy felsővezetéki tartósodrony szakadt el, de a hiba kijavítása óta fokozatosan csökkennek a felhalmozódott késések és kora délutánra helyreállhat a ceglédi vonal menetrendje. Északkelet-Magyarországon, a Hatvan-Szolnok vonalon, Jászberény és Pórtelek között eltört a sín 11 órakor, emiatt a két állomás között a helyreállításig, vagyis várhatóan 14 óráig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az átszállás 10-15 perccel nyújtja meg a menetidőt a teljes vonalon. Délkelet-Magyarországon a Szeged-Hódmezővásárhely vonalon öt percre csökkentek a késések.

A Dél-Dunántúlon, Dombóvár és Vásárosdombó között megjavították a biztosító berendezést, a késések már itt is fokozatosan csökkennek, de a Dombóvár-Gyékényes valamint a Nagykanizsa-Gyékényes vonalszakaszon továbbra is lehet még 10-15 percnyi késésre számítani.

8.39 - Havazás - Több vonalon késnek a vonatok

A hideg, szeles és havas idő miatt több vonalon váltóállítási probléma és síntörés nehezíti a vasárnap reggeli vonatközlekedést, a zord idő elsősorban az ország keleti felében, továbbá a déli, délnyugati régiókban okoz késéseket - közölte a Mávinform ügyeletese az MTI-vel. Peiper Károly közleményében azt írta, Budapest elővárosi közlekedésében a Budapest-Vácrátót-Vác vonalon átlagosan 15-20 perces késések is előfordulnak váltóállítási problémák miatt.

Északkelet-Magyarországon a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon, Füzesabony és Kál-Kápolna között eltört a sín reggel fél hatkor, ezért 15-20 perces késések lehetségesek a helyreállításig, ami várhatóan 9-10 órára megtörténik. Délkelet-Magyarországon, Szeged és Hódmezővásárhely között, Algyőnél váltóállítási problémák vannak, ezért itt átlagosan 10-15 perces késésre kell számítani az utasoknak. Délnyugat-Magyarországon, Dombóvár és Vásárosdombó között biztosítóberendezési hiba miatt 10-15 perces késések keletkeznek, amelyek a Budapest-Pécs között közlekedő vonatokat is érintik. Továbbá a Dombóvár-Gyékényes vonalon és a Nagykanizsa-Gyékényes vonalon is lehetnek 10-15 perces késések.

Nyugat-Magyarországon Szombathely, Celldömölk, Zalaegerszeg, Keszthely térségében, a szombaton leesett nagymennyiségű hó ellenére nincsen jelentősebb késés a vonatközlekedésben.

A közlemény szerint a szél és az elhaladó vonat ellenszele a havat ismételten behordja a váltókba, ezért minden vonat elhaladása után újra ki kell tisztítani a váltókat, emiatt a hóborította területeken a váltókat folyamatosan tisztítja a MÁV több száz készenléti szolgálatban lévő munkatársa, és a váltófűtő berendezések is üzemelnek.

Ennek ellenére váltóállítási problémák, műszaki hibák, felsővezeték-szakadások, zárlatok előfordulhatnak, aminek következtében egyes személyszállító vonatoknál lehetséges a menetidő 10-15 perces meghosszabbodása. Azonban a nagymennyiségű hó és a -10, -15 fokos hideg ellenére is biztosított a folyamatos vasúti közlekedés - tette hozzá.

Korábban - Torlódások, tömeg, lefagyott utak

A közutakon az elmúlt nap 24 órájában a rendőrség összesen 238 közúti közlekedési baleset során intézkedett. Halálos baleset nem történt, 19 súlyos, 36 pedig könnyű sérüléssel járt. Ezeken felül 183 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt.

Az út-és látási viszonyok, a havazás, és a lefagyott utak miatt lassabban és figyelmesebben vezessenek! A lefagyott útfelületeket gyakran nem is lehet időben észlelni! Tartsanak nagyobb követési távolságot!

Az autópályákon és a tranzit útvonalakon jelentős forgalomra kell számítani, mert a vendégmunkások szabadságra hazautaznak.

A bevásárlóközpontok környékén az ünnepi készülődés miatt megnövekedett forgalom várható, nagyobb figyelemmel és körültekintéssel vezessenek! Vigyázzanak értékeikre!

Havazás, ítéletidő - Törtek az autók az utakon - Fotó: MTI


M0 régi szakaszán folyamatosan épül a 3. forgalmi sáv. Jól kiépített és kitáblázott terelés mellett folyamatos sebességkorlátozás van érvényben. Folyamatosan, szakaszosan építési területeken kell áthaladni. Ez érvényes az M0-M7 csomópontra is! Fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen a munkagépek környezetében!

M1: mindkét pályaoldalon a 13-15. km szelvények közötti szakaszon, a hídépítés és a szűkebb keresztmetszet miatt 80-100 km/ó korlátozás van érvényben.

M7: mindkét pályaoldalon a 4-39. km szelvények között mobilterelés és 80 km/ó sebességkorlátozás mellett úttisztítást végeznek. Figyeljék a táblák jelzéseit!

Minden autópályán a preventív síkosságmentesítés folyamatos.

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására, a szükséges kapacitással fognak üzemelni; ha szükséges, ideiglenes forgalmi rendet alakítanak ki a várakozások csökkentése érdekében. Az utasok napra készen tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hatarinfo/varakozas.html

Olvasóink írták

 • 4. Peti85 2010. december 19. 16:02
  „Mankapunka, ezt Én sem értettem amúgy.”
 • 3. Mankapunka 2010. december 19. 13:31
  „Áruld már el,nyíl egyenes úton hogyan csúszol meg,ha még hó sincs kereked alatt,hanem két nyomtávon aszfalt van???? Ezt áruld már el kötekedőském!!!!!!

  Ha neked egyenesen kicsűszik,akkor te is ezek közé tartozol akkor,és ezért zavar.”
 • 2. peet2 2010. december 19. 12:37
  „Furcsa jelenség kishazánkban ,hogy tél van!!!
  Mint tudjuk télen esik a hó hideg van fu az északi szél stb. ezért lassabb a közlekedés.
  Erre kell készülni!!!!!!!!!

  1 Te meg csak száguldozz az utakon,csak ha becsuszol egy árokba ezekután ne várdd el hogy egy
  30-40 -el poroszkálo ezekután megsegit!!!!!!”
 • 1. Mankapunka 2010. december 19. 12:25
  „Azt árulja már el nekem valaki,hogy tegnap este az emberek a nyílt egyenes szakaszokon,mint a 83-as kivezető szakasza,és a templom után végig a 2 X 2 sávon 35-40-nel mentek,mikor ki volt aszfaltig taposva a hó,így csak kanyarban csúszott verda.

  Jól kérték az embereket a rádióban,aki nem érzi magát képesnek a feladatra,az tényleg buszozzon.

  Miért kell a többi emberrel kitolni a fosás miatt,nehogy megcsússzon a kocsi nyíl egyenes úton,ahol a gumi az aszfalttal érintkezik,és ha csinálna egy fékpróbát akkor megtudná,hogy nem fog a kerék blokkolni.

  Nem kell ide keverni az országutat,ami a szél miatt havas. Én csak a városról beszéle. Miért,áruljátok már el lécci.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott az apadás a Körösökön

Folytatódott az apadás a Körösökön, már csak Szarvasnál van másodfokú árvízvédelmi készültség a… Tovább olvasom