Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Aranyérmet és helyezéseket hoztak

Jani Rékának köszönhetően aranyérmet is hoztak haza a Bangkokban megrendezett 40. Nemzetközi Diákjátékokon részt vett soproni sportolók.
Huszonhárom gyerek, hat edző és három kísérő képviselte Sopront az idén Bangkokban megrendezett Nemzetközi Diákjátékokon. A 12–15 éves ifjaknak megrendezett sportfesztiválon hat sportágban – asztaliteniszben, atlétikában, kosárlabdában, teniszben, tornában és úszásban – indultak soproniak, közülük a teniszezők érték el a legnagyobb sikereket.

Akik jók és vállalni tudják

– Sopron 1988 óta vesz részt a nemzetközi diákjátékokon, 1996- ban mint szervező írta be magát a dzsembori történetébe – tudtuk meg Rákóczi József sportfelügyelőtől, aki személyesen kísérte ki Bangkokba a soproni küldöttséget. – Atlétikában és úszásban kötelező a verseny megszervezése, emellett minimum két másik sportágat választhat a rendező ország. A meghívóban ezt idén is jelezték, ennek alapján értesítettük ki a sportegyesületeket, ahol eldönthették, részt akarnak-e venni ezen az eseményen. Természetes, hogy a 12–15 évesek korosztályában a sportág legjobbjai utazhatnak, ahogy az is nyilvánvaló, hogy a költségekből mindenkinek részt kell vállalnia. Egy megállapodás szerint Sopronban a sokszor tetemes összeg egyharmadát kell a delegáció tagjainak kifizetniük, egyharmadát állja az egyesület, egyharmadával pedig az önkormányzat támogatja a kiutazót – mondta el a sportfelügyelő. Ahhoz, hogy gyermekük kijuthasson a nemzetközi versenyre, a szülőknek hetvenezer forintot plusz 200 dollárt kellett kifizetniük. Ez fedezte a repülőút és a háromnapos kulturális program költségeit. Minden mást a bangkokiak álltak.
– Olyan volt, mint egy olimpia, nagyon magasra tették a szervezők a mércét – emelik ki a soproniak. A negyvenhat ország nyolcvanhárom városából érkezett 2300 sportolót és több mint 800 szakvezetőt, tolmácsot és újságírót négy- és ötcsillagos szállodákban látták vendégül. A találkozót a királyi családot képviselő hercegnő nyitotta meg, ezzel is jelezve az esemény nívóját.

Verseny és kultúra

– A verseny, a siker és a gyönyörű helyek, ahol jártunk, mind óriási élményt jelentett – meséli a soproniak legsikeresebb sportolója, Jani Réka (15), aki a nagy melegben, az itthoninál jelentősen magasabb páratartalom ellenére is magabiztosan verte meg ellenfeleit. Az SVSE teniszezője, Babos Csaba tanítványa egy mexikói fiatallal játszotta a döntőt. – Nehéz volt, de éreztem, hogy lendületben vagyok, jól megy a játék. Akkor már hajtottak az előző győzelmek. Nagyon örülök az aranyéremnek! – mondja Réka, és sorolja még a sok-sok látott és megélt érdekességet; a tengerpartot, a palotákat, az utcán sütött kecskét...
– Gyönyörű helyeken jártunk és a miénktől eltérő kultúrát ismerhettünk meg – gondol vissza élményeire az úszó Simon Gábriel (14). P a királyi paloták színpompás és néhol több száz méter hosszú festményeit emeli ki, no és a versenyek, az uszodák és a sportcsarnokok magas színvonalát említi. A Soproni Úszók Baráti Köréből négyen utazhattak Vargha Beáta edzővel.

Kiemelkedő eredmények

Az aranyérmet szerző teniszező mellett Rákóczi József kiemelte Németh Nóra távolugró teljesítményét, aki éppen csak lemaradva a dobogóról negyedik lett. Két hetedik hely is a soproniaké; az egyiket atlétikában a négyszer százas lány váltó, a másikat a tornászok csapata szerezte meg. Az úszók közül Kiss Gábor volt a legeredményesebb, a nyolcadik helyen végzett. Asztaliteniszben és kosárlabdában a távol-keletiek taroltak, a kínaiaknál például kétméteres volt a legalacsonyabb 14 éves kosaras – jegyezte meg a sportfelügyelő. Rákóczi József egyébként fontosnak tartja az ilyen megmérettetéseken szerzett tapasztalatokat, hiszen ki tudja, melyik fiatal nevével találkozhatunk később a nagy felnőtt világversenyeken...

A Bangkokban járt csapat

Asztalitenisz: Kitzinger Andor. Atlétika: Füzy Zsófia, Koloszár Enikő, Legoza Ágnes, Németh Nóra. Kosárlabda: Benkovics Máté, Bokor Ádám, Halász Tamás, Kelemen Bátor, Kormányos Péter, Raknics Dániel, Szabó Roland. Tenisz: Babos Tímea, Füzy Bence, Jani Réka, Sziklai Kristóf. Torna: Bokor Dóra, Lehota Szimonetta, Rögler Krisztina. Úszás: Grafl Eszter, Kis Gábor, Németh Júlia, Simon Gábriel. Az edzők: Kónyi-Kiss Gábor (asztalitenisz), Marton Tamás (atlétika), Pálla Zoltán (kosárlabda), Úr Csaba (tenisz), Pánczél Miklós (torna), Vargha Beáta (úszás), Farkas Péter (csapatvezető), dr. Tvordy György (tolmács), Rákóczi József (delegációvezető).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom