Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Áradások Közép-Európában

Árvízvédelmi készültséget vezettek be, s több ezer embert kitelepítettek csütörtökre virradóra Európa középső részén a folyók vízszintjének drasztikus emelkedése miatt. Szlovákiában halálos áldozatot is követelt az ár.
Románia több vidékét áradás sújtja, nem egy helyütt földcsuszamlás volt. Sok település áram nélkül maradt. A szél által lesodort tetőcserepek és leszakított faágak többeket megsebesítettek. Közép-Romániában is kilépett a medréből a Maros, az Olt és több kisebb folyó. Árvízveszély van a Duna mentén is, a folyó vízállása napok óta magas.
Fokozott készültséget rendeltek el Németország Szász-Svájc nevű üdülőterületén az elbai árvíz miatt, a készültségi fokot csütörtökön Pirna városára is kiterjesztették, s elkezdték az emberek kiköltöztetését a folyóparti negyedekből. A cseh–német határ közelében fekvő Bad Schandauban ezer embernek már szerda este el kellett hagynia lakását.
Dél-Morvaországban súlyos gondokat okozott az áradás. A prágai közszolgálati rádió jelentése szerint mintegy tízezer embert kellett kitelepíteni, mert a megáradt Dyje folyó csütörtökre virradóra kilépett medréből és legalább két tucat települést veszélyeztet. Prágában másodfokú árvízkészültség van, de az elővárosokban a folyó mellett több tucat házat már ki kellett üríteni, s néhány utcát lezártak.
Szlovákiában csütörtökre virradóra házak százait öntötte el a víz, s víz alá került több ezer hektárnyi termőterület. A helyzet az ország északnyugati részén a legsúlyosabb. A nyugati országrészben, Modorban megtalálták egy korábban eltűntnek nyilvánított 61 éves férfi holttestét. Az illetőt utoljára háza kertjében látták. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztattuk Cserényiné Nemes Erzsébetet

A külső és belső harmóniájának egységét és az egészséget a szépség egyik fő forrásának tartja… Tovább olvasom