Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Árad az Ipoly és a Zagyva

Az elmúlt napokban lehullott nagymennyiségű csapadék miatt árad az Ipoly és a Zagyva; a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a folyókon.

A készültséget az Ipoly 29,3 kilométeres felső, Ipolyvece-Dejtár-Balassagyarmat-Szécsény szakaszára, a Zagyva teljes, Jászfényszaru-Szentlőrinckáta közötti 89 kilométeres szakaszára, valamint a maconkai és mátraverebélyi tározóra rendelte el az igazgatóság szombat reggel.

Az említett szakaszokon figyelőszolgálat működik, és a szakaszvédelmi ügyeletek folyamatosan tájékoztatják az érintett önkormányzatokat.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy szombaton többfelé lehet esőre, záporra, helyenként zivatarra számítani. A vasárnap reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a vízügyi igazgatóság területét érintő vízgyűjtőkön 24 és 30 milliméter között várható, és helyenként még több eső is lehetséges. Vasárnap is csapadékos, borult idő lesz, a csapadékmennyiség 3 és 30 milliméter között várható.

Pénteken az Ipoly vízgyűjtőjén csak kisebb mennyiségű csapadék hullott, így az Ipoly egész vízgyűjtőjén apadásnak indultak a vízfolyások. Kivéve a főfolyó Kalonda-Nógrádszakál közötti, valamint az Ipolytölgyestől a torkolatig tartó szakasza, ahol éppen tetőzik a folyó.

Mivel az Ipoly vízgyűjtőjén május 15-ig lehullott csapadék területi átlaga 95,8 milliméter volt, az előrejelzések szerint pedig a következő három napon még 73,4 milliméter eshet, komoly árhullámok várhatók. Ha a tényleges csapadék eléri vagy megközelíti az előrejelzett értékeket, akkor a következő napokban az Ipoly teljes szakaszán a harmadfokú riasztási szinteket elérő vízállás várható.

A Zagyva vízgyűjtőterületét szombaton a déli órákban éri el az előrejelzett csapadék, ennek hatására a felső szakaszon ismételt árhullámok várhatók. A víz levonulását a mátraverebélyi tározó segítségével próbálják szabályozni. A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap a Zagyva teljes szakaszán a másodfokú riasztási szintet elérő vízállásra kell számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér: minden településnek biztonságosnak kell lennie

Magyarországon területén nem lehet egyetlenegy olyan település sem, ahol a lakók nem érzik… Tovább olvasom