Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Áprilistól változnak az alkalmi munka szabályai

Április elsején hatályba lép az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény, ezért jelentősen megváltoznak az alkalmi munkavállalás szabályai.

Az alkalmi munkavállalói könyv és közteherjegy helyébe az elektronikus bejelentési kötelezettség és a formalizált (blanketta) szerződés lép.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának tájékoztatása szerint egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony háztartási munkára, mezőgazdasági, idegenforgalmi idénymunkára, egyéb alkalmi munkára és kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő munkáltatóval is létrehozható. Mezőgazdasági idénymunka esetén különbséget kell tenni a növénytermesztési és az erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati munkák között. Utóbbiaknál csak határozott időre lehet munkaviszonyt létesíteni, aminek egybefüggő időtartama nem haladhatja meg a 31 napot, egy naptári éven belül pedig a 90 napot. A növénytermesztési idénymunkánál a munkaviszony egybefüggő időtartama a 31 napot meghaladhatja, de éves szinten nem lépheti túl a 90 napot.

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony egyéb alkalmi munkára is, ha a munkáltató a munkavállalót legfeljebb 5 egymást követő napig, egy hónapon belül legfeljebb 15 napig, egy éven belül legfeljebb 90 napig foglalkoztatja. A foglalkoztatás ilyenkor csak határozott időtartamra szólhat.

Egyszerűsített foglalkoztatáskor az alkalmi munkavállalói könyvbe történő közteherjegy beragasztása helyett a foglalkoztatás megkezdése előtt blanketta-munkaszerződést kell a feleknek kitölteni. Írásba kell foglalni, kivéve, ha 5 napot meg nem haladó, határozott időtartamra szóló munkaviszonyról vagy növénytermesztési idénymunkáról van szó. Szerződés nélkül jelenléti ívet kell vezetni 2 példányban; azt a munka kezdetekor és végén is alá kell írnia a munkavállalónak.

Az egyszerűsített foglalkoztatás utáni személyi jövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettségeket az általános szabályok szerint kell megállapítani, levonni és befizetni. A munkáltató a munkavállalónak kifizetett nettó munkabér 30 százalékával megegyező közterhet kell hogy fizessen. Ha növénytermesztési idénymunkára a munkáltató legfeljebb évi 10 ezer munkaórában foglalkoztat munkavállalókat, lehetősége van arra, hogy közteherelőleget fizessen.

Jelentős változás a korábbi gyakorlathoz képest, hogy a munkáltatónak az illetékes állami adóhatósághoz a munkavégzés megkezdése előtt minden olyan adatot be kell jelentenie nyomtatványon, amelyet a blankettaszerződés tartalmaz. A bejelentést az ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton lehet megtenni. Háztartási munka és növénytermesztési idénymunka esetén lehetőség van telefonos bejelentésre is a kormányzati ügyfélszolgálat 189-es számán. Július 1-jétől valamennyi foglalkoztatási forma esetén SMS-ben is lehet majd teljesíteni a bejelentési kötelezettséget. Az előzetes bejelentés alól csak a növénytermesztési idénymunka jelent kivételt, ahol utólag, a tárgyhót követő hó 12-ig lehet a munkavállalót bejelenteni.

A munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggő adatokról havonta, a tárgyhót követő hó 12-ig ad bevallást.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban részt vevő munkavállalónak az ebből származó jövedelméről csak akkor kell bevallást benyújtania, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme meghaladja az adóévben a 840 ezer forintot, illetve más bevallási kötelezettség alá tartozó jövedelme is volt. A kiadott alkalmi munkavállalói könyveket július 31-ig kell leadni a munkaügyi központokban.

Olvasóink írták

  • 1. hehe08 2010. március 30. 21:26
    „ja, ezt már tavaly nyár óta tudjuk.....
    most akkor azt írják le, hogy milyen nyomtatványon.... minta szerződés.... sorolhatnám....!!!
    már csak 1 nap és az apeh kussol......
    több, mint felháborító!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új izzócsere programot hirdet a zöldtárca

Négyszázötven millió forint keretösszegű, új izzócsere programot hirdet a Környezetvédelmi és… Tovább olvasom