Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Áprilisi voksolás külföldről

A mostani országgyűlési választás lesz az első, amely lehetővé teszi, hogy külföldről is lehessen szavazni magyaroknak.
A választási törvény 2005-ös módosításával vált lehetővé, hogy a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, ám a választás idején külföldön tartózkodó magyar állampolgárok leadhatják szavazatukat a külképviseleteken. Becher Rezső, a soproni választási iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta, a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt a választópolgár a lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában kérheti március 17-én 16 óráig, amelyet március 24-ig küldenek meg az Országos Választási Irodának.

Sopronban tegnapig tizenheten jelentették be, hogy külföldön szavaznak, Győrben harmincnál több kérvényt írt alá az aljegyző, az egész országban pedig 2600 választó kérte, hogy vegyék fel a külföldi névjegyzékbe. Erre egyébként személyesen, ajánlott levélben vagy közokiratba foglalt meghatalmazás révén van lehetőség.
Stüber Réka állandó lakcíme Sopronban van, de jelenleg Berlinben tanul.
– Szeretnék szavazni, de még nem tudom pontosan, hogy hol leszek a választások időpontjában – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére. – Lehet, hogy Berlinben, de lehet, hogy Olaszországban. Mindenesetre kérni fogom a névjegyzékbe való felvételemet.

„ Már a soproni időközi választáson is külföldön szavaztam, igaz, akkor még egy átmeneti törvény volt érvényben."
A választás első fordulójára a külképviseleteken a magyarországi voksolás előtt egy héttel kerül sor. Erre azért van szükség, hogy az ott leadott szavazatokat – amelyeket itthon számlálnak majd meg – még az első fordulót megelőzően hazajuttathassák és az első forduló napján hozzáadhassák az itthon leadott szavazatokhoz.

A második fordulóra már ugyanakkor kerül sor itthon és külföldön. A külképviseleteken ekkor leadott voksokat a magyarországi szavazást követő hatodik napon adják hozzá a többihez, ezért a végleges választási eredményeket csak a második forduló után egy héttel – április 29-én vagy 30-án – tudja megállapítani az Országos Választási Bizottság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen adna/kapna hóvirágot nőnapon?

Tovább olvasom