Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Áprilisban indul a szúnyogirtás

Már megjelentek térségünkben az első szúnyogok. Az első védekezést április közepén kellene megtenni, ám egyelőre kérdéses, honnan lesz rá pénz.
Ambrus András, a Fertő– Hanság Nemzeti Park munkatársa a Kisalföldnek elmondta, térségünkben már megjelentek az első szúnyogok.
– Tudni kell, több száz fajt ismerünk, ezek közül alig néhány tíz csípős – folytatta a szakember. – A kellemetlenkedő rovarok, a közhiedelemmel ellentétben, elsősorban nem a Fertő tóból, illetve a nádrengetegből kerülnek ki. Az útszéli tócsák vagy éppen a vizes árkok zavartalan helyet jelentenek a lárvák fejlődéséhez. Úgy véljük, a légi vegyszeres szúnyogirtás nem a legjobb megoldás. Egyrészt rengeteg pénzbe kerül, másrészt nemcsak a vérszívókat, hanem minden rovart elpusztít. Hatásosabb biológiai úton kezelni azokat a helyeket, ahol a lárvák fejlődnek.
A szúnyogirtás valóban drága, információink szerint egy hektár repülőgépes permetezése elérheti az ezer forintot. A védekezést pedig egy szezonban minimum négyszer meg kell tenni. Egyelőre azonban nincs gazdaságosabb és jobb megoldás. Az általunk megkérdezett Fertő-parti településeken tervezik, hogy idén újra megrendelik a gyérítést.
Jakab Zsolt, Hegykő és Fertőhomok körjegyzője elmondta, a szúnyogirtásra a költségvetésben külön forrást különítettek el. – Egyelőre kivárunk, ugyanis még nem jelent meg pályázat – tette hozzá. – Hegykő esetében alkalmanként mintegy kétszázezer forintba kerülne a beavatkozás. Úgy kalkulálunk, hogy négy gyérítésre fel kell készülnünk. Ha eredményesek szeretnénk lenni, jó lenne már áprilisban elvégeztetni az első permetezést, a hozzánk érkező turisták, valamint a helybéliek jobb közérzete miatt.

Idén kevesebb szúnyog lehet

Első hallásra talán meglepőnek tqnik, de az enyhe tél miatt előfordulhat, hogy csökken a szúnyogok száma. Tavasszal derül ki pontosan, milyen arányban teleltek át a lárvák. Egy száraz, hideg március, április azt is jelentheti, hogy az elmúlt évekkel ellentétben idén elmarad a nagy invázió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákgyógyítás, egyénre szabottan

A genetikai program, melyet az osztódás során továbbad az utódsejteknek, már nem ugyanaz, mint az eredeti – mondja dr. Haracska Lajos, az MTA Szegedi Biológiai Központjának főmunkatársa, a rákkutatással foglalkozó mutagenezis- és karcinogenezis-csoport vezetője. A sejt elveszti kontrollját, elkezd korlátlanul szaporodni, túlnövi a többi sejtet – s ez már maga a rákos folyamat. Tovább olvasom