Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Apiterápia – A méhészeti termékek gyógyhatásai

A méhek által a virágokról gyűjtött nektár képezi azt a szénhidrátforrást, amit a méhek garatmirigyeik váladékának segítségével könnyen emészthető szőlő- és gyümölcscukorrá alakítanak.
A méz sokféle anyag keveréke

Ezt az átalakított nektárt nevezzük méznek, amely a gyümölcs- és szőlőcukor mellett még tartalmaz (változó mennyiségben) nádcukrot, dextrint, malátát és egyéb egyszerű cukrokat, ásványi elemeket (vas, réz, mangán, szilícium, klór, mész, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium stb.), grammonként mikrogrammnyi mennyiségben a B-komplexhez tartozó vitaminokat is.

A méz sokféle anyag keveréke. Legjelentősebb összetevői szénhidrátok, ezek többségében egyszerű cukrok (a gyümölcs- és a szőlőcukor a legfontosabb).

A szőlőcukor gyorsabban szívódik fel, a gyümölcscukor lassabban, és így hozzájárul a vércukor töménységének állandó szinten tartásához. Ennek tulajdonítható, hogy a méz nem növeli a vércukormennyiségét olyan módon, hogy a szervezet képtelen lenne felhasználni.

A gyümölcs- és a szőlőcukor egymáshoz viszonyított mennyisége határozza meg a méz kristályosodásának sebességét. Minél több a mézben a szőlőcukor, annál gyorsabban kristályosodik.

Gyorsan kristályosodó mézek: a repce, a mustár, a napraforgó, a hárs méze. Lassan kristályosodik az akác, a bükköny, a somkóró, a

A méz vitaminjai

A méz vitaminjai kiválóan megőrzik hatékonyságukat, nem úgy, mint a gyümölcs- és zöldségfélék (utóbbiak vitamintartalma a tárolás során rohamosan csökken).

A légzőszervek bántalmainak kezelésénél (orrdugulás, homloküreg-gyulladás, szénanátha stb.) a lépes méz kiváló szolgálatot tesz.

A méz pörgetésénél visszamaradó viaszfedelecskék ugyanerre a célra használhatók (természetes rágógumi).

A népi gyógyászat a lépes mézet mint érzéstelenítőt használja, és allergiaellenes hatását is bizonyították kísérletekkel.  
selyemkóró méze. A méz egyesíti azon gyógynövények hatásait, amelyek nektárját tartalmazza. A vegyes virágméz sok növény gyógyhatásait egyesíti.

A legtöbb méz bizonyos idő eltelte után kristályosodik. A kristályosodás (ikrásodás) nem káros jelenség, az a méz kémiai tulajdonságait nem befolyásolja! Ismét folyékonnyá tehetjük a mézet, ha vízfürdőben 40 fokon tartjuk (vagy kitesszük a napra).

Amennyiben a mézként árult folyékony valami nem válik kristályossá, joggal gyanakodhatunk, hogy invertcukrot vásároltunk.

A mézben kisebb mennyiségben találhatók még: összetett cukrok, aminosavak, fehérjék, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok, szerves savak, aromaanyagok. Ezek nem mellékes hatóanyagok, valamennyi kiegészíti a méz gyógyhatását.

A civilizált táplálékok nagy részéből hiányoznak az ásványi anyagok és nyomelemek - a méz és egyéb természetes készítmények ezeket bőven tartalmazzák.
Ezekből nincs szükség nagy mennyiségekre, de kis mennyiségben feltétlenül szükségesek!

Számos növény virágpora több C-vitamint tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs, zöldség vagy főzelékféle (a mézben pedig virágpor is van).

Nagy Péter

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a guruló könyvtár

A megye ötven millióból guruló könyvtárat alakít ki, amely a könyvtár nélküli településeket… Tovább olvasom