Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Apanyelv lehet az eszperantó

Több megyénkben élő házaspár úgy hiszi, azzal, hogy a reménység nyelvét, az eszperantót éppúgy átadták gyermekeiknek, mint a magyart, pluszesélyt biztosítanak számukra. Szerintük akik fiatalon csatlakoznak a hazánkban idén 100 éves mozgalomhoz, azok könnyedén boldogulhatnak az életben.
Fotó: Szük Ödön 0211-SZO-5238.JPG Különleges család: A győrújbaráti Bagóék, ha négyesben vannak, mindig Zamenhof mesterséges világnyelvén beszélnek.
Hogy mennyire nem új keletű az eszperantó, azt az is bizonyítja, hogy Győrött már 90 éve eszperantó újságot adtak ki. Igaz, csak hat számot ért meg a lap, de a mesterséges nyelvnek, melyet népszerűsített, ma is számos híve él vidékünkön. A mintegy 50 tagú városi csoportba tartozók havonta találkoznak és a vasutas eszperantistáknak külön klubja van a megyeszékhelyen.

Kultúrája unikum

Az egyik leglelkesebb szervezőjük dr. Ferenczy Imre. A nyugdíjas orvos több mint 50 éve foglalkozik „ kollégájának ” , Zamenhofnak a találmányával és az teljesen kitölti szabadidejét. Tudja, hogy az eszperantó nem versenyezhet az angollal vagy a némettel, de úgy véli, használóinak száma egyre gyarapodik és mozgalmuknak nagy lendületet adott az internet. A mesterséges közvetítőnyelv előnyeit a doktor szerint az egy szakmához tartozók és a népek közti kapcsot erősíteni akarók is kiaknázhatják.
A győri Horváth Józsefnek az a meggyőződése, hogy az eszperantó olyan unikumnak számító sajátos kultúrát – irodalmat és színjátszást – teremtett, amely miatt érdemes e nyelvet megismerni. Ezért gyermekeihez kiskorukban csak eszperantóul beszélt. A különleges „ apanyelven ” felnőtt fiatalok pedig ma sem akarnak változtatni ezen, és hálásak szüleiknek, mert így sokkal könnyebben tanultak meg más idegen nyelveket. A most 24 éves Roland már harmadikos gimnazistaként letette a felsőfokú angol és német nyelvvizsgát, sőt, japánul is beszél, a 22 éves Katinka pedig olaszul és németül. Ráadásul gyerekkoruk óta sok külföldi ismeretséget szereztek, mert az eszperantó által megtapasztalták, hogyan élnek más országokban.

Pluszesély a gyerekeknek

Akárcsak Horváthék, a győrújbaráti Bagóék is kétnyelvű családban élnek. A mostani családfő még sorkatonaként kezdett eszperantóul tanulni, hogy a laktanyában töltött időt kihasználja. Később hobbija odáig fajult, hogy jövendőbelijéhez nemritkán több napon keresztül csak kedvenc szavaival szólt. A radikális módszer hatásosnak bizonyult: élete párja hozzá hasonlóan elsajátította a semleges nemzetközi nyelv alapjait. Így nászútjukon az eszperantisták mozgalmának vendégfogadó címlistáját használva utazták be Svájcot, Francia- és Spanyolországot. Azt szerették volna, ha ilyesmit gyermekeik is átélhetnek, ezért a most kilencéves Sacihoz és a hétéves Lackóhoz az édesanya születésüktől fogva magyarul, az édesapa eszperantóul szól. A pedagógus házaspárnak munkájuk során az eszperantós kapcsolatok már sokszor jelentettek előnyt, ezért biztosak benne, hogy gyermekeiknek is pluszesélyt adtak.

A doktor reménye

Az eszperantó szülőatyja Ludwig Zamenhof lengyel szemorvos, aki nyelvtervezetét Doctoro Esperanto, vagyis Reménykedő doktor néven 115 éve jelentette meg. Több nyelv ismeretének birtokában azt tanulmányozta, mi az a minimum, ami egy nyelv működéséhez elégséges. Végül a képzők fontosságát vette alapul. Célja az volt, hogy a soknyelvűség – s az abból származó gyűlölködés – ellenszereként egy új nyelvet dolgozzon ki. Zamenhofot később ezért a francia becsületrend lovagkeresztjével tüntették ki. Mozgalma világszerte követőkre lelt. A Magyar Eszperantó Szövetség elnöke volt például Karinthy Frigyes is, akinek leghíresebb fordítása, Milne Micimackója szintén olvasható eszperantó nyelven.

Mesterséges, de egyszerű

Az eszperantónak minimális és főként a latinból kölcsönzött az alapszókincse, egyszerű a nyelvtana. Két hónap alatt nem lehet megtanulni, de mindenképpen gyorsabban elsajátítható, mint más idegen nyelv. Nehéz pontos adattal szolgálni használóiról, de a becslések szerint napjainkban tíz-negyvenmillióan mondják egymásnak a világon, hogy patino, patro, infanoj, vagyis anya, apa, gyerekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Simon Erzsébet

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom