Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Apadni kezdtek a folyók

Győr-Moson-Sopron - Annyit javult az árvízhelyzet a megyében, hogy nincs már szükség a budapesti és a szolnoki vízügyesek segítségére. A szakemberek szerint a Lajta melletti vésztározóban legfeljebb fiókák és kisállatok pusztulhattak el.

Tovább javult az árvízhelyzet tegnap a megyében. Az Észak-
dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint elsőfokúra mérsékelték a készültséget a Dunán és a Rábán is. Mindkét folyó apad. A Lajtán is megkezdődött a lassú, várhatóan elhúzódó apadás, bár még harmadfokú a készültség.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai bejárták azt a vésztározót, ahová múlt vasárnaptól a folyó vizét engedték, megóvandó a mosonmagyaróvári belterületi részeket. A szakemberek megállapították, hogy az árvédekezési munkák jelentősen nem befolyásolták az itt élő madarak életét. A tározón belüli szárazulat jó menekülési útvonalat biztosított a veszélybe került emlősök és gázlómadarak számára. Fiókák és kisállatok pusztulását nem zárták ki, de valószínűsítették, hogy kifejlett, egészséges egyedek nem estek áldozatul az árvíznek a szükségtározó területén.

Az árhullám levonulására tekintettel az eddig a megyében segítő budapesti és szolnoki vízügyesek a hétvégén hazatérhetnek.

A belvízhelyzet érdemben nem változott pénteken. Az elöntött terület nagysága 3538 hektár, ami 96-tal több, mint egy nappal korábban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos villámcsapás Kárpátalján

Egy ember meghalt, ketten pedig súlyosan megsérültek, amikor csütörtökön villám csapott a pásztorok… Tovább olvasom