Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Apad a Sajó, Hernád, Zagyva, Tarna

Megkezdődött az apadás a Sajón, a Zagyván, a Tarnán, valamint a Hernád felső szakaszán - mondta Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az aktuális vízügyi helyzetet ismertetve.

A szakállamtitkár hozzátette: most a legfontosabb feladat az átázott töltések "megtartása".

Közölte azt is, hogy valószínűleg a Hernád alsó szakaszán a vízállás nem éri el az eddig mért legmagasabb vízszintet. Kritikus a helyzet a Zagyván és a Bódván, de pánikra okot adó esemény nem történt - jelentette ki.

Az összes patakra jellemző, hogy mindegyik folyónyi vízhozamot produkál, példaként említette, hogy a Bódva másodpercenkénti átlagos 0,5-1 köbméteres vízhozama jelenleg 112 köbméterre nőtt.

A szakállamtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy fokozott veszélynek vannak kitéve a tározók és a halastavak, ezeket is védeni kell.

Összesen 1.077 kilométeren van védelmi készültség, ebből 130 kilométer védvonalon rendkívüli a készültségi fokozat. Harmadfokú a készültség 373, másodfokú 200 és elsőfokú 374 kilométernyi folyószakaszon.
Az időjárási előrejelzésekről szólva Kóthay László azt mondta, az elkövetkező hat-hét napra még várnak csapadékot, de az eső intenzitása és mértéke elmarad az elmúlt napokéhoz képest. A belvízzel elöntött területek nagysága 91 ezer hektár, ebből 45 ezer hektár mezőgazdasági terület.

Tatár Attila altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság igazgatója arról számolt be, hogy a rendkívüli helyzet miatt kedden 2.027 riasztás érkezett a tűzoltókhoz és a katasztrófavédelemhez, ez az átlagos riasztási esetek tízszerese. Országszerte 1.400 embert kellett kitelepíteni a folyók áradása miatt, de Borsodban 938-ra csökkent azok száma, akiknek kényszerűségből kell távol maradniuk otthonuktól.

Az altábornagy hozzátette: összesen négyezer szakember és hatezer önkéntes segít az árvízi védekezésnél.

Tatár Attila közölte azt is, hogy a védekezés, mentés során személyi sérülés és haláleset sehol sem történt.

Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy megteltek a dombvidéki tározók, amelyek kapacitása 300 millió köbméter, a belvíztározók (240 millió köbméter kapacitással) azonban még nem telítettek teljesen.

Kóthay László cáfolta és visszautasította egyes polgármesterek kijelentését, miszerint a vízügy nem segít egyes bajba jutott önkormányzaton. A szakállamtitkár közölte: nagy az összefogás, az önkormányzatok munkáját kiemelten támogatja a vízügyi szolgálat és a katasztrófavédelem. Ez a támogatás azonban a vízügy részéről nem lenne kötelező.

Emlékeztetett, hogy a helyhatóságok védekezési munkálatait a helyi védelmi bizottságokon keresztül a polgármestereknek kell megszervezniük, és ők felelősek azért, hogy rendben menjenek a dolgok. "A vízügyi szolgálatnak a környékre sem kellene mennie" - jegyezte meg.
Hozzátette: a vízügy 250 önkormányzat védekezési munkálatait segíti.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2010. május 19. 14:47
    „Végre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A HVG veszi meg a Hírszerzőt

A HVG veszi át a Hírszerző nevű hírportált - közölte a HVG Kiadó Zrt. szerdán az MTI-vel. Tovább olvasom