Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Apad a Duna, de a vész még nem múlt el

Magyarország többi folyóján is indultak árhullámok, de egyelőre a Dunát leszámítva nincs közvetlen veszély - tájékoztatta az MTI-t csütörtök reggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Jelenleg két veszélyes pont van az árvíz fenyegette Dunai partszakaszokon: Szentendrénél és Budakalászon.
A Dunán a fővárosban és fővárostól északra még, a fővárostól délre pedig már kell védekezni. Az apadás lassú, a kritikus időszak legalább 2-3 napig még eltart, és összességében várhatóan egy hét, amíg azt lehet mondani, hogy jelenlegi az árhullám elhagyta Magyarországot - mondta Dobson Tibor.

A többi magyarországi folyón is szinte kivétel nélkül indultak árhullámok, ott is folynak már a védekezési munkák. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobnál mintegy hatvan fővel erősítik a gátat az önkormányzat, a vízügy szakemberei, önkéntes tűzoltók részvételével. Különleges lakosságvédelmi intézkedésre a többi megyében általában nem volt szükség. Szórványos kitelepítések voltak, de a többi megyében folyószakaszok mellett egyelőre nincs közvetlen veszély - mondta a szóvivő.

Az ár- és belvíz miatt eddig összesen kitelepített lakosok száma csütörtökre 561-re emelkedett, ez tizenkettővel több, mint előző nap. Budakalászon hat embert, Szigetmonostoron kettő, Kismaroson egy, Sárospatakon pedig három embert kellett kitelepíteni.

Továbbra is mintegy 25 ezren vesznek részt a védekezésben két és félezer technikai eszközzel. A védekezésben részt vevők fele hivatásos állományú, az önkormányzatok, a vízügy, a Honvédség, a tűzoltóság, a polgári védelem és a polgárőrség tagja, a másik fele önkéntes, aki a saját településén segít a védekezésben vagy segítségnyújtásra érkezett az adott térségbe.

A kitelepítések 66 településen 105 lakóházból történtek. Az árvíz és belvíz országosan összesen 177 települést, 12 300 ingatlant és 33 500 embert érint - közölte Dobson Tibor.

Jelenleg két veszélyes pont van az árvíz fenyegette Dunai partszakaszokon. Az egyik a szentendrei kaszinó melletti rész, ahol továbbra is nagyon magas a vízállás, a másik Budakalászon található, ahol a Duna által visszaduzzasztott Barát-patak töltése 100 méteren megrepedt.

Egész éjjel megfeszített erővel dolgoztak a szentendrei gáton és sikerült megállítani azt a megcsúszást, amely szerda délután keletkezett a védőfalban - közölte a munkákat irányító szakember.

A három és félméteres magasságú víznyomásnak a rézsűfal egyik szakasza nehezen tudott ellenállni, ezért az erőket ide csoportosították, jelenleg is 60 katona és 40, a MÁV-tól idevezényelt ember dolgozik a veszélyforrás elhárításán - mondta Körmendi Lukács. Hozzátette: egész éjjel nagyteljesítményű lámpák mellett dolgoztak az emberek.

A szakember azt is elmondta, hogy a Duna már itt is apad, jelenleg hat centiméterrel alacsonyabb a szintje, mint szerdán, ám a vész még korántsem hárult el, mert előfordulhat, hogy a 3,2 kilométer hosszan kiépített védővonal helyenként átázik, s akkor azonnali beavatkozásra van szükség. Eddig összesen 250 ezer homokzsákot töltöttek meg, s ezekből alakítottak ki egy második védelmi vonalat a 11-es út mentén. Ez egyfajta biztonsági megoldás, ha valahol komolyabb baj lenne, ez a vonal még mindig megakadályozhatja, hogy a lakóházakat elöntse a víz.

Önkéntesek munkájára most nincs szükség, a helyszínen dolgozó 100 ember képes megoldani a vízszivárgások nyomán keletkező feladatokat - hívta fel rá a figyelmet Körmendi Lukács.

Az éjszaka és csütörtökön is töltés-megerősítési munkát végeznek az érintett térségekben, hogy a lakóházakat megóvják az elöntéstől. A belvíz továbbra 170 ezer hektárt borít el az alföldi megyékben, ahol folyamatos a szivattyúzás - mondta el Dobson Tibor.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányzáró

Győr. Szakács Imre és a kisalföldi gazdák várják az érdeklődőket a Fidesz megyei kampányzáró… Tovább olvasom