Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Anyegin

Színes feliratos angol filmdráma, 106 perc, 1999

rendező: Martha Fiennes
író: Alekszandr Szergejevics Puskin
forgatókönyvíró: Peter Ettedgui, Michael Ignatieff
zeneszerző: Magnus Fiennes
operatőr: Remi Adefarasin
díszlettervező: Chris Seagers
jelmeztervező: John Bright, Chloé Obolensky
producer: Simon Bosanquet, Ileen Maisel
executive producer: Ralph Fiennes
látványtervező: Jim Clay

szereplő(k):
Ralph Fiennes (Evgeny Anyegin)
Liv Tyler (Tatyana Larina)
Toby Stephens (Vladimir Lensky)
Lena Headey (Olga Larin)
Martin Donovan (Nikitin herceg)
Alun Armstrong (Zaretsky)
Harriet Walter (Larina)

Jevgenyij Anyegint sokan kedvelik az előkelő szentpétervári társaságban, hiszen művelt és gáláns fiatal úr, ámbár életuntsága és céltalansága talán éppen ennyire jellemző rá. Nem is szólva a szív dolgaival kapcsolatos cinikus látásmódjáról. Épp amikor elfogy a pénze, birtokot örököl gazdag nagybátyjától, és odaköltözik. Itt azonban, ha lehet, még jobban gyötri az unalom, és sem a vidékkel, sem lakóival nem tud igazán megbarátkozni. Egyetlen kivétel akad: fiatal szomszédja, Vlagyimir Lenszkij személyében igazi jóbarátra lel vidéki elvonultságában.
Lenszkij bemutatja őt menyasszonya, Olga családjának, s e látogatás során ismeri meg a lány nővérét, Tatjanát, aki annyira más, mint bárki a környezetében. A lányra óriási hatást gyakorol a különc szomszéd, és szenvedélyes szerelmes levélben vallja meg neki érzelmeit. Nem sokkal később azonban Anyegin hűvös udvariassággal utasítja vissza szerelmét, majd látványosan flörtölni kezd Olgával. Lenszkij rosszallására még nagyobb udvariatlansággal válaszol, mire a sértett vőlegény párbajra hívja. A két barát másnap hajnalban néz farkasszemet egymással; Lenszkij célt téveszt, ám Anyegin lövése végzetes. Megrendülten öleli át halott barátját, de már késő.
Hat évvel később jelenik meg ismét Szentpéterváron unokatestvére, Nikitin herceg bálján. Távol a társaság nyüzsgésétől egy visszahúzódó alakot fedez fel, s rájön, hogy az ismerős arc Tatjana, akit a herceg a feleségeként mutat be. A nőt felzaklatja Anyegin váratlan felbukkanása és ékesszóló szerelmes levele, melyet a bál után kap tőle. Házassága boldog és nyugodt, ám nagy szerelme mégis Anyegin - s most élete legnehezebb döntésével kell szembenéznie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerült a 8 és fél ''alternatív'' zárójelenete

Negyven évvel a film megjelenése után kerültek elő Gideon Bachmann újságíró archívumából azok a… Tovább olvasom