Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Anyaotthonba ment az Őrségből eltűnt anya és gyermeke

Egy kaposvári anyaotthonba ment és jelenleg is ott van az Őrségből a hétvégén eltűnt állapotos asszony és kisgyermeke. Közben a rendőrség összeszámolta, hogy több mint 1,3 millió forintba került a nő és gyermekének keresése.

Pedig szerintük egy egyszerű telefonhívás sokat segíthetett volna. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gyermeket váró asszony miért ment el otthonról kisfiával.

A kaposvári Borostyánvirág Anyaotthonba ment be az Őrségből pénteken eltűnt asszony és gyermeke. Mózes Ernőné, az intézmény vezetője a Független Hírügynökségnek az édesanya felhatalmazása alapján annyit mondott, hogy a nő és gyermeke is jól van, egészségesek. Az asszony pedig "ha úgy érzi", keresi majd a kapcsolatot a családjával. A nőt és gyermekét az otthonba befogadták, minden szükséges segítséget megadnak neki - tette hozzá Mózes Ernőné. Közben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kiszámolta, hogy a nő és gyermeke utáni kutatás összesen 1,36 millió forintba került a költségvetésnek. A két nap alatt 32 rendőr és 2 kutyás járőr, 65 polgárőr, 3 természetvédelmi őr és 20-25 önkéntes kereste őket.

A rendőrségi közlemény "felelőtlen" magatartásnak nevezi ezt és a hasonló eseményeket. Kiemelik, hogy nem tartják jó megoldásnak azt, ha valaki a "krízishelyzeteket" úgy oldja meg, hogy eltűnik. Megfogalmazásuk szerint a felelős magatartás akár egy mindenki számára megnyugtató egyszerű, de "sokat érő" telefonhívás is lehetett volna.

A rendőrség közigazgatási eljárása az ügyben még tart, ennek keretében keresik a választ arra is, hogy mi volt az eltűnés valódi oka, felmerülhet-e a bűncselekmény gyanúja. A 32 éves várandós asszony és 21 hónapos gyermeke pénteken ment el otthonról, a Vas megyei Kerkáskápolnáról. Az asszony állatorvos, harmadik gyermekével terhes. A férj Budapesten volt az ötéves gyermekkel, amikor a feleség eltűnt a kisebbik, 21 hónapos kisfiúval. Már szombaton délután keresni kezdte őket a rendőrség, miután a fővárosból hazatérő férj üresen találta a lakást.

Megtalálták az anyát és a gyermeket

Megtalálták a Vas megyei Kerkáskápolnáról szombaton ismeretlen helyre távozott édesanyát és 21 hónapos kisfiát, mindketten épek és egészségesek. A keresés 1,36 millióba került.

Az esettel kapcsolatban a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság megjegyezte, hogy ez a „felelőtlen" magatartás összesen 1,36 millió
forintba került a költségvetésnek.

Természetesen a családdal együtt a megyei rendőrség is nagyon örül, hogy viszonylag gyorsan és egészségesen előkerült az asszony és gyermeke, de a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a két nap alatt 32 rendőr és két kutyás járőr, 65 polgárőr, három természetvédelmi őr, és 20-25 önkéntes kereste az eltűnteket.

A rendőrség közigazgatási eljárása az ügyben még tart, ennek során
választ próbál keresni a hatóság majd arra is, hogy mi volt az eltűnés igazi oka, esetleg felmerülhet-e a továbbiakban bűncselekmény gyanúja.

Végezetül nem tartjuk jó megoldásnak azt, hogy a krízishelyzeteket az esethez hasonlóan oldják meg egyes emberek, és napokig, sorsukért aggódva kelljen keresni őket. A felelős magatartás akár egy mindenki számára megnyugtató egyszerű, de „sokat érő" telefonhívás is lehetett volna - áll a Megyei Rendőr-főkapitányság nyilatkozatában.

Korábban

Egy Somogy megyei városban került elő az Őrségből pénteken eltűnt asszony és gyermeke. Vasárnap késő este bementek egy közintézménybe, mindketten jól vannak - közölte Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rfk. sajtóreferense, aki hozzátette, hogy ennél többet a család kérésére nem mondhat, így nem nevezheti meg pontosan sem a város, sem a "közintézmény" nevét.

Rengeteg használható lakossági bejelentést kapott a rendőrség az eltűntekről - mondta Szalai Ferenc. Emiatt már tudták, hogy az asszony gyermekével dél felé vette az irányt. A 32 éves várandós asszony és 21 hónapos gyermeke pénteken ment el otthonról, a Vas megyei Kerkáskápolnáról. Az asszony állatorvos, harmadik gyermekével terhes. A férj Budapesten volt az ötéves gyermekkel, amikor a feleség eltűnt a kisebbik, 21 hónapos kisfiúval.

Már szombaton délután keresni kezdte őket a rendőrség, miután a fővárosból hazatérő férj üresen találta a lakást. Az asszony nem hagyott üzenetet, a rokonoknál sem jelentkezett. A rendőrségi adatgyűjtés során kiderült, hogy feltehetően az Őrségben bolyong. A szombaton este felfüggesztett kutatás vasárnap hajnalban újraindult, akkor 50-60 ember kereste az asszonyt és a kisfiút.

A rendőrök mellett polgárőrök, az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi őrei, valamint helybeliek kutattak utánuk és rendőrségi helikopterrel is átvizsgálták a területet, de nem találták őket.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. lr 2009. május 15. 07:32
  „Szomorú, hogy elitélik a nőt, akiről semmit sem tudunk. felelőtlennek elmebetegnek bélyegezzük, De nem tudjuk mi az oka a cselekedetének.

  Érdekes, hogy a férj nem találja otthon és rögtön kerestetni kezdi... hm??
  Miért? talán nem volt szabad kilépnie a házból? vagy mi? Nekem ez furcsa. Nem mehetett be a közeli városba?

  Beszédes az is, hogy nem hagy üzenetet- kifejezetten az jön le, - nem akarta, hogy megtalálják. én ennek oka van. Szerintem is az, hogy menekült.-
  Persze, hogy nem hagy üzenetet, aki menekül- épp azért nem hagy, mert véget akar vetni a bántalmazásnak, ami akár lelki terror is lehet.
  Miért szül, egy bántalmazott nő több gyereket a bántalmazó férjnek??
  Talán azért mert nem kérdezik meg tőle, hogy mennyit akar szülni.

  A rendőrség meg arról mesélgessen inkább hogy hányszor nem segit, a családon belüli erőszaknál. és hány nő hal meg azért, mert a bántalmazó férje megöli. és hiába kér segitséget a nő a kicsit sem tisztelt rendőrségtől.. tojnak rá- mert még nem folyt vér.
  Undoritó a rendőrségi nyilatkozat és az újságirói tálalás is.

  Ez a nő most merészelt segitséget kérni... kövezzük meg hát gyorsan... rendőrség, újságiró, és általában a társadalom is. Itéljük el, fizetessük ki vele, hogy menekült-
  és mielöbb toloncoljuk vissza a bántalmazó férjhez..... Aztán ha nagyobb baj történik dugjuk a fejünket a homokba és kiabáljuk.... nem gondoltunk ilyesmire.
  Ahogy ez túl sokszor megtörténik.”
 • 27. Haru 2009. május 12. 14:39
  „bugyortudor
  Teljesen igazad van. Illetve nem teljesen. A bántalmazók nagy része olyan lelki terrort alkalmaz, amely miatt teljesen átalakul a bántalmazott személyisége, és ebben a lelki állapotban szinte bármire képes, csakhogy meneküljön.
  Mégis tartom az álláspontom, 3 gyermek mellett egyet sem hagyhatunk cserben, ha veszélyes a férj. És mivel a törvény alapján a 21 hónapos baba, a magzat és az ötéves gyermek nem cselekvőképes, a nőnek kellett volna konkrét segítséget kérni.
  Mondjuk, hogy meg is tette . Hisz ezért ment anyaotthonba. Tegyük fel, ez esetleg valós lehet, de így, hogy nem szólt senkinek, a férj bármikor megzavarodhatott volna, s nem kerestetni kezdi, hanem.... az ötévessel is végez és magával is.
  Sajnos a bántalmazó beleőrül, ha a rabszolgája valahogyan mégis elmenekül...
  Tehát itt még valami mindig nem kerek.

  Beleképzelhetünk mindenfélét, de alap dolgok nem derültek ki. Pl. Egy fészekaljból vannak a gyermekek? A nagy testvére a másikoknak? A magzat az apától van? stb.

  Mindenesetre én annak drukkolok, hogy kiderüljön a nő eltévedt és véletlenül egy anyaotthonba kötött ki, és ha kipiheni hazamegy, mert boldog párkapcsolatban él.

  Nem lesz könnyű nekik újrakezdeni, főleg a hölgynek állatorvosként. Mindenki majd susog róla ezt azt, így a legjobb az lenne, ha tisztázná a dolgot a nyilvánosság előtt is, mert egyenlőre a férje még a szent.

  Egyébként az anyaotthonba vonulás gyerekestől legális gyerekrablás. Anno én szembesültem ezzel a ténnyel. Erőt vettem magamon és tartással léptem ki a verős férj kapcsolatból. Könnyen megszégyeníthetőek ezek a zsarnok bántalmazók.”
 • 26. bugyortudor 2009. május 12. 08:40
  „Üdv!

  Nagy szerencse, hogy a hozzászóló férfiak mindegyike egy intelligens, a családját szerető férfi, vagy majd az lesz. Nagy szerencse, hogy nem tudják elképzelni azt a helyzetet, amiből egy nő így menekül. De mint írtam, jobb szeretném, ha az ő állításuk igazolódna be, miszerint a nő megőrült, mert akkor biztos, hogy nem bántalmazták őt vagy a gyermekeit.
  Nem tudom, mert szerencsére én sem voltam ilyen helyzetben, ellentétben itt egy hozzászóló hölggyel, ami nagyon szomorú.
  Neki nagy lelkiereje volt ezek szerint ahhoz, hogy a megfelelő alkalmat kivárta, amikor mindhárom gyermekét egyszerre vihette magával, és még életben is maradt.
  Sajnos a rendőrség ilyen esetekben csak akkor avatkozik be, amikor már késő, vagyis amikor meghalt az egyik fél vagy a gyerek.
  Senki nem veszi komolyan ezt a kérdést, mert mindenféle népekről, vagy ősi ösztönökről, vagy csak olyan buta közhelyekről szólnak, mint az "asszony verve jó".

  Goldmund és a többiek!
  Valóban örülök neki, hogy még elképzelni sem tudjátok, hogy miért szült két gyereket, és miért terhes a harmadikkal. Az ilyen esetekben azonban gyakran előfordul, hogy nem önszántából esik teherbe egy nő, hanem erőszak miatt, vagy mert nem tudta megakadályozni, hogy megtörténjen. Lévén, hogy állatorvosról van szó, nem feltételezem, hogy nem egy felvilágosult emberről van szó, inkább csapdában volt.
  Jó az, ha az ilyen helyzeteket nem tudja elképzelni egy férfi.

  Ugyanakkor megdöbbentő, hogy semmi együttérzés nem "csendül ki" az üzenetekből, holott akár bármelyik rokonotok, bármelyik ismerősötök kerülhet úgy ilyen problémával szembe, hogy a külvilág nem is tud róla, még a saját családja sem.
  Örülhettek, hogy szabadon és boldogan élhetitek az életet és nem fogolyként egy olyan kapcsolatban, ahol bántalmaznak és nem rettegésben.

  Üdv: B.”
 • 25. ggg 2009. május 12. 08:36
  „azt is nyilvánosságra hozhatnák ezek a parasztok, h a sok irodista, naplopó sün korkedvezményes nyugdíjazása után mennyibe kerül a költségvetésnek...”
 • 24. mikvannak 2009. május 11. 21:33
  „Én azt furcsállom milyen hamar elkezdte keresni őket a rendőrség,eltűnésük után mér pár órával nagyerőkkel keresésükre indultak!?!?”
 • 23. soproni 2009. május 11. 20:34
  „"hogy ez a ,,felelőtlen" magatartás összesen 1,36 millió
  forintba került a költségvetésnek." Az első gondolatom az volt,hogy a többi felelőtlen magatartást tanusító politikusunk miatt egy egész ország jutott csődbe.A másik: mindig megdöbbenek a reakciókon és a hangvitelen,ahogy a hozzászólók többsége véleményt nyilvánít olyan esetekben,amikor még senki nem tudja a konkrét tényeket.Lehet találgatni és hozzászólni,de nem kell mindjárt úgy ítélkezni,mint egy bűnöző felett!Talán 12-es bugyortudor és Sophia az,akik úgy vélekednek az eseményekről,mint én. Szerintem egy nő csak akkor menekül,ha oka van rá és azért ismeretlen helyre,hogy ne találjanak rá.16.Goldmund! Ezt tőlem is kérdezték évekkel ezelőtt nagyon sokan.Akkor,amikor a férj azzal fenyeget,ha elhagyod kinyír téged és a gyerekeket,Te mit tennél?”
 • 22. tricse 2009. május 11. 17:52
  „Gondolom a rendőrség sem kereste volna ilyen drága pénzbe kerülő haccacáréval,ha esetleg a férj beismeri,hogy nem éltek valami jól! Mármint ha így lett volna!”
 • 21. Sophia 2009. május 11. 16:14
  „lolita
  Igazad van abban,hogy az anyaotthonnak jelentenie kellett volna a hölgy ottlétét.Sőt,jelentenie kellene minden egyes új bejelentkező adatait a hatóságok felé pontosan azért,hogy ne történhessen ilyen.
  Azért lássuk be nem sok olyan esetről tudunk ahol hasat süttetni ment a terhes asszony,kisgyerekkel szó nélkül.Ez esetben biztosan valami nem kerek az életükben,hiszen a látszat szerint menekült.Persze ha ez így van ezt a férj is sejthette.”
 • 20. lolita 2009. május 11. 16:10
  „Hogy miert ment el annak okat ugytudom meg nem tudjak,de mar sok okoskodo adja az eszt tehat nagyon elöre jutottunk,vagy itt mindenki nyomozo akar lenni!?”
 • 19. lolita 2009. május 11. 16:02
  „Hat nem egeszen egyertelmü! Tegyük fel en egy szo nelkül eltünök lehet epp szabadsagra amiröl senki sem tud es keresnek mint eltüntet,en meg fekszem a nap alatt vagy epp valakinel meghuzodtam titokban a rendörseg meg nagy erökkel keres ,kutat utanam.Az anyaotthonnak kellett volna a rendörseget legalabb ertesitenie hogy ne keressek,jo helyen vannak!”
 • 18. Sophia 2009. május 11. 15:54
  „Kicsit én is elméláztam a negatív,a nőt elítélő hozzászólásokon.
  Vajon valóban nem merült fel egyik szitkozódó fejében sem az,hogy nem volt más választása mint titokban elmenekülni egy bántalmazó férj elől?(Ráadásul anyaotthonba(ahol nem ismerik) nem is egy családtaghoz vagy egy szeretőhöz?)Olyan furcsa lenne ez?Mennyi felesleges dologra elpazarolják az adófizetők pénzét és mennyivel többet!Tényleg ezen kell így kiakadni?!”
 • 17. mega 2009. május 11. 15:37
  „Tévedés !
  A rendőrség "csúsztat " - ezek ilyen virtuális számok .
  A lényeg : mindenki oda megy ahova akar - ez nem törvénytelen - a költségeket meg számon kérni rajta elég nyakatekert dolog lenne.
  Ezen az alapon ,aki nem köti be a biztonsági övet , azt baleset esetén nem kell meggyógyítani ?
  Biztos nagyon jó oka volt ,hogy elmenekült .”
 • 16. Goldmund 2009. május 11. 15:04
  „Még egy dolgot nem értek a magam férfieszével.
  Ha egy nőt ver a férje, miért szül neki az első után második gyermeket, majd még a harmadikat is miért vállalja? Annyit csak beláthatna, hogy minél több gyereke van, annál nehezebb kilépnie a házasságból és újrakezdenie!”
 • 15. Haru 2009. május 11. 14:58
  „zotya975
  Ez a másik. Az alkoholisták, dohányosok, drogosok gyógykezelése . Ez is megérne pár cikket, mert engem is nagyon irritál a dolog.”
 • 14. Goldmund 2009. május 11. 14:58
  „12.hsz-ra:
  Elvileg lehetséges, hogy úgy van. Habár itt van ez a mondat: "Az asszony nem hagyott üzenetet, a rokonoknál sem jelentkezett."
  Nem lett volna logikusabb, hogyha a rokonaihoz menekül?”
 • 13. Haru 2009. május 11. 14:54
  „12. bugyortudor
  Lényegét tekintve igazad van, de a harmadik, az 5 éves gyerek nem számít?
  Nekem is 3 gyermekem van.
  Az előző házasságomban kerültem sajnos ilyen helyzetbe (fegyverrel is támadott rám). De a gyermeket nem hagytam volna ott az apánál, ha veszélyesnek tartom, de legalább segítséget kérek.
  A NANE-t hívtam, hogy segítsenek, de érdemi segítséget nem kaptam, mondjuk ki a segélyhívásom mit sem ért sajnos. A rendőrség is rátojt a fejemre.
  Mégis felelősebb magatartás lett volna az anyaotthonnal egyidőben a rendőrséget is értesíteni, hogy az ötéves kisfiú is veszélyben lehet.
  Azért merem bírálni, mert végigéltem ilyet, és nekem is három gyerekem van.
  Ezen kívül az aggódó családot is kötelessége lett volna a gyermekek miatt értesíteni.
  Vagy csaknem az egész rokonság bántalmazza?!!!
  És mit tett az ötéves kisgyermeke lelkével, átgázolt rajta és beletiport. Micsoda kétségbeesés lehetett azon a kicsin? Hogy egy kisgyerek sokkot kapott, az senkit nem érdekelt?
  Ez kimondhatjuk butaság volt és felelőtlenség.
  Egy háromgyerekes anyának (pláne tanult) tilos csak úgy sokkocskát kapni, vagy ha sokkocskát kap, s ezzel veszélyezteti a csöppségeket, akkor nem alkalmas a gyerek nevelésére.

  Szerintem egy családi perpatvar után anyuka zsarolni kezdte ezzel apukát. S ebben az esetben felelőtlen, meggondolatlan volt (a gyermekek miatt), teljesen mindegy ki volt a hibás. De nem biztos, hogy kiderül a valóság...

  A férfiak nagyon rafkósak ebben a helyzetben. De akkor most mi van az ötéves manóval????”
 • 12. bugyortudor 2009. május 11. 14:28
  „Érdekes kórképet festett a hozzászólók többsége. Nekem az első gondolatom az volt, hogy a nőt és a gyerekeket is valószínűleg bántalmazták, ezért menekült el otthonról. Ha az az egy mondat megtéveszett volna bárkit is, hogy a hazatérő férj üresen találta a lakást és ezért bejelentést tett, akkor kérdezzék meg a Nane egyesületet, hogy a bántalmazók közül hányan kezdik el kerestetni a bántalmazottat. Meg fognak lepődni.
  Én biztos vagyok benne, hogy az anya nem jókedvében ment el otthonról a gyerekével és a hasában növekvő másikkal, hanem hatalmas sokk érte.
  Sokkos állapotban pedig szinte erőn felüli teljesítményekre is képes az ember, sőt akár megmagyarázhatatlannak tűnő dolgokra is.
  Az pedig szintén a sajtó szegénységi bizonyítványa, hogy úgy tálalta a dolgot, ahogy. Nem véletlen, hogy a nő nem akarta, hogy megtudják hol van.
  Elképzelhető, hogy most a sajátján kívül másik két életet is megmentett a döntésével?

  Felelős magatartásról beszél a cikk írója. Vajon nem éppen az volt-e a felelős magatartás, amit tanusított?

  Adja az ég, hogy kiderüljön az ellenkezője, és mondjuk tényleg CSAK valami pillanatnyi elmezavar az okozója az eseményeknek, mert akkor feltételezhetjük, hogy az anya élve megússza a kalandot és a családja (férje) ezenetúl óvó, szerető gondoskodással vigyáz rá.

  B.”
 • 11. obama 2009. május 11. 14:21
  „mi keult ennyibe? jezusom az ijet ki se irnam nem gond belefer majd a miniszter elnok meg a bandaja ki fizeti.”
 • 10. zotya975 2009. május 11. 13:45
  „Amíg az alkoholistákat, drogosokat ,cigaretta miatt tüdőrákban szenvedőket a mi adónkból, járulékunkból kezelik, addíg ez is belefér a költségvetésbe. Vagy rosszul gondolom?”
 • 9. Truder 2009. május 11. 11:55
  „Nem normális...”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasvillával szúrt a 15 éves fiú

A 15 és 21 éves fiatalok lopni akartak az oroszlányi családi házból, de még a bejárati ajtóig sem… Tovább olvasom