Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Anya

 

Színes magy. besz.-feliratos svájci-magyar dokumentumfilm, 95 perc, 2002

rendező: Gimes Miklós
operatőr: Pio Corradi
zene: Ligeti György, Dés László
vágó: Gion-Reto Killias

A film a rendező nyolcvanas éveiben járó édesanyjának, Alice Gimesnek azaz Lucy életéről szól. Egy megszokott életről, melynek egyik felét Magyarországon, a másik felét pedig Svájcban élte. Az egyik fele a valóság, a másik fele pedig az álomvilág - hogy a valóságot el lehessen viselni.
Kezdetben szép ifjúság Dél-Magyarországon, majd a történelem közbeszólt, jött egy vihar amely az egész életét végigkísérte. Lucy-t Auschwitzba deportálták, majd a kommunista mozgalomban vett részt, férjhez ment az elvhű Gimes Miklóshoz, aki később az 1956-os magyarországi felkelés vezetője lett. Lucy Gimes Svájcba repült, egyedül életét kisfiával emigránsként.

"A hidegháború vége óta édesanyám rendszeresen visszatér Magyarországra, ahol apámat ma mártírként tisztelik. Édesanyám élete mégsem nyugodt. Magyarországon felbukkan apám egyik szeretője, aki igényt tart a helyre apám oldalán. Egyidejűleg édesanyámnak kényelmetlen kérdéseket tesznek fel a kommunista időszak alatt betöltött szerepéről. Gyakran megkérdezi önmagától. Milyen magas árat kell fizetnünk azért, hogy az életben a helyes oldalt megtaláljuk."

Idős korában Lucy Gimesnek újra kell írnia élete történetét. A filmalkotó számára azonban - akinek édesanyja elmeséli a történetet - feltárul egy új világ: a múlt varázsa és terhe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalózkodnak a diákok

A Kisalföld Olvasni jó! akciójának több mint négyszáz csapata között nyolc-nyolc együttessel… Tovább olvasom