Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Antikelmélet hipersebességen

Aki valami újba akar kezdeni, menjen ki a régiségpiacra, nézze meg, hogyan csinálták az elődjét annak, amibe bele akar fogni. Emellett az is elgondolkodtató, hogy a legmodernebbnek számító cuccokat milyen hamar kidobjuk, pedig lehet, hogy pillanatok alatt az antik holmikéval vetekedhet az értéke.
Még nem volt számítógépes képszerkesztő program, sem médiavilág és nem sütötték meg a hirdetési kiadások tortáját, amiből minden piaci szereplő minél nagyobbat akar harapni, mégis már az ezerkilencszázas évek elején rájöttek a kereskedők: olyan hirdetési újsággal, amit noteszként is használhatnak a házasulandók, remekül reklámozhatják kelengyének való áruikat, egybegyűjtve. Az antiküzletben felbukkant füzetecskét míves kivitele, szecessziós formavilága miatt ma is öröm forgatni, ráadásul ötleteket is adhat azoknak, akik most foglalkoznak hasonlók kiadásával. Tényleg igaz, amit a gyűjtők már régen hajtogatnak: aki valami újba akar kezdeni, menjen ki a régiségpiacra...

S ha már üzleti indíttatásból a régi és az új kontrasztjának fura összefüggéseit boncolgatjuk, fel kell kapnunk a fejünket a hírre, miszerint a londoni British Library létrehozza az e-mailek archívumát. Az értékes régi térképek, bőrkötésű, kézzel írt könyvek mellett ezeknek is helyet kell biztosítaniuk – ez a meggyőződésük. Ha egy gondolatot nem papírra vetnek – manapság pedig egyre kevésbé papírra vetjük –, hanem csak a digitális világban létezik, akkor nem lesz később nyoma sem? S ha minden elektronikus kütyüt hamar lecserélünk, kidobunk, akkor gyorsabban lesz a régi széria darabja hiánycikk, érték? Szintén a szigetországban ugyanis a számítógépeknek is múzeumot alapítanak. Pedig ez korunk legmodernebb eszköze, milyen hamar megőrzésre méltónak találtatott egy-egy példánya.

Hogy mi a régiség, mi számít annak, nagyon gyakran átértékelődik és felgyorsult világunkban ennek a visszafordíthatatlan trendnek is a hipersebességre kapcsolása várható.

Elég tehát a manapság feleslegesnek, szemétre valónak ítélt holmit bespájzolni, hogy kis várakozás után ez a befektetésünk kamatozzon? Ugyan nincs egyetértés e téren a szakmabeliek közt, de többek szerint határozott igen a válasz. De legalább annyit mindenképp megér a dolog, hogy egy öreg ruhásszekrény aljába kucorodva egy laptoppal, elgondolkodjunk rajta, rákeressünk a neten a hasonló alternatívákra. De még jobb, ha személyes tapasztalatokat akarunk gyűjteni a témában. Ezen a hétvégén, vasárnap a győri Dunakapu téren, a régiségvásáron reggel héttől délután kettőig bárki körülnézhet és beszélgethet azokkal, akiknek már eddig is eszükbe jutottak hasonlók.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A támogatáshoz cím kell

Tétje van annak, hogy egy befektetési övezet elnyerje az ipari park minősítést. A pályázattal… Tovább olvasom