Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Anne Frank: velünk élő történelem

A második világháború idején több mint két évig rejtőzködött családjával és barátaikkal Anne Frank egy amszterdami házban. A zsidó kislány naplót írt bujkálásuk éveiről, ám annak kiadását már nem érhette meg: nyolcukat 1944-ben hurcolták el a németek, a koncentrációs tábort csupán Anne édesapja élte túl.
Mintegy húszperces séta Amszterdam főutcájától, a Damraktól a Prinsengracht nevű utca. A várost körútként körbeölelő, azonos nevű kanális partján húzódik. A Leliegracht és a Prinsengracht utca találkozásánál a 263-as számú ház 1960 óta a német születésű, a második világháborúban 13 éves korában elhurcolt zsidó kislány nevét viseli: Anne Frank Huis.

Újságírónak készült

Anne 1944-ben írta naplójában: újságíró és híres író szeretne lenni. Tervezte, hogy kiadja naplóját Titkos épületszárny címmel. Otto Frank tiszteletben tartotta lánya elképzelését. A naplóból készített első kiadás 1947 nyarán jelent meg Hollandiában.

Anne – akinek története bejárta az egész világot – 1929-ben született Frankfurt am Main-ban. A Frank család 1940. december 1-jén költözött a Prinsengrachtra. Anne apja, Otto Frank 1942. július 5-én kapta meg behívóját, de a koncentrációs tábor helyett már másnap elrejtőztek a házban. Később még négyen csatlakoztak hozzájuk. 1944. augusztus 4-én egy névtelen telefonáló jelentette az amszterdami SS-nek: a Prinsengracht 263. szám alatt zsidók bujkálnak. Soha nem derült ki, ki árulta el őket. Mindannyiukat elhurcolták. A koncentrációs táborok borzalmait csak Otto Frank élte túl, 1945-ben visszatért Amszterdamba. Amikor már bizonyossá vált, hogy Anne meghalt Bergen-Belsenben, a rejtőzködőket segítő Miep van

Gies átadta Otto Franknak Anne naplóját, amelyet elhurcolásuk után vett magához. Otto Frank alapítványt hozott létre, amely 47 évvel ezelőtt megnyitotta az Anne Frank-házat. A házban tett séta időutazás.

A vége

Az 1944. augusztus 4-én délelőtt Karl Josef Silberbauer SS-tiszt vezetésével letartóztatott nyolc ember, és két segítőjük közül Miep Giest és Elisabeth (Bep) Voskuijlt nem vitték magukkal. Johann Kleinmant és Victor Kuglert bebörtönözték, majd koncentrációs táborba vitték. Frankékat, Fritz Pfeffert (Anne naplójában Albert Dussel néven szerepel) és a Van Pels családot először Auschwitzba szállították. Az 54 éves Hermann van Pelst megérkezésükkor gázkamrába küldték. Fritz Pfeffer néhány hónappal később Neuengamme-ban, Edith Frank 1945 januárjában Auschwitzban halt meg, alig pár héttel a tábor felszabadulása előtt. Amikor Otto Frankot és több ezer társát felszabadították az orosz katonák, a Bergen-Belseni koncentrációs tábor még a németek kezén volt. Itt halt meg Anne és nővére, Margot, valamint Pelsék fia, Peter.

A földszinten az első szobában a házbelső makettjét nézhetjük meg. Anne naplójának bejegyzéseit olvashatjuk a falakon. Az első emeleten elhaladunk a fűszerőrlő szoba és néhány korabeli plakát mellett, amely az Otto Frank cége által gyártott élelmiszereket reklámozza.

Tizenkét lépcsőt megyünk felfelé. A szűk folyosóról ajtók nyílnak kétoldalt. Egy szobával odébb filmet nézünk: az idén 98 esztendős, Amszterdam mellett élő Miep Gies idézi fel azt a napot, amikor Otto Frank elmondta neki, a család a házban rejtőzik el.

Újabb 16 lépcső felfelé. Kis üvegszekrényben sárga csillag – ilyet viseltek a zsidók a ruhájukon. Anne-ék háza előtt hajtják el a zsidó nőket, férfiakat, gyerekeket a német katonák. A fényképet titokban készítette az egyik szemközti lakás ablakából a gyógyszerész. Mellette látjuk a pringsengrachti házban bujkáló nyolc ember fotóját. Az utolsó előtti szintre vezető feljárót egy könyvespolccal álcázták. Egy alig félméteres ajtórésen bújunk be, hogy Frankék padlásszobájába jussunk. Anne szobája ugyanolyan, mint bármelyik tinédzserlányé, a falon újságból kivágott képekről színészek mosolyognak a látogatóra: Heintz Rühmann, Greta Garbo és Ray Millard.

Végül a padlástérre mászunk fel, ahol mindenki számára kiderül: Anne Frankék és barátaik története végzetes fordulatot vett. Elhurcolták őket. A tetőre épített átjárón jutunk a múzeumház új szárnyába. Itt működik egy multimédiás foglalkoztató, most épp a diszkriminációról vetítenek filmet. Kifelé megnézzük Anne Frank naplójának összes kiadását, örömmel állapítjuk meg: a magyar példányok is a polcon sorakoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Makk válaszol

Nünüke üzenete Doktor Makknak: Ha nem lenne utolsó pillanat, akkor semmi sem készülne el. Tovább olvasom