Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Angyalbőrös helyzetmustra

A március elsejével életbe lépett, a katonai alkalmasságra vonatkozó rendeletétől várt áttörés a most zajló sorozáson elmaradt. Sőt. A berendelt fiatalok között a véglegesen alkalmatlanok száma a januári 12,5 százalékról 1,1 százalékra emelkedett.
Az elmúlt héten kezdte meg a megyei hadkiegészítő parancsnokság annak a 2259 fiatalnak a sorozását, akik közül az év második, illetve harmadik negyed-

évében a bevonulókat választják majd ki. Ez idáig 274-en jelentek meg a két sorozóbizottság előtt. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy az egészségügyi és honvédelmi tárcák március elsején életbe lépett közös rendelete milyen változásokat hozott az alkalmasság terén. A megyei hadkiegészítő parancsnokság kiegészítési osztályvezetőjével, Scheff Mihály alezredessel az eddig tapasztaltakat hasonlítottuk össze a januári pótsorozás adataival, amikor is 312 fiatal jelent meg a bizottságok előtt.

Nincs lényeges változás

Az alezredes elmondta, hogy az A, illetve B kategóriába tartozók, vagyis a korlátozás nélkül, illetve a pszichikai vagy fizikai korlátozásokkal alkalmasak összehasonlításában nem történt változás. Mindkét esetben a fiatalok 63,5 százaléka tartozott ebbe a két kategóriába. A változás annyi volt, hogy most a korlátozottan alkalmasak száma 16 százalékkal nagyobb volt a ja-

nuári sorozáshoz viszonyítva.
A C minősítésnél is elhanyagolható a különbség, a 9,3 százalékos januári vagy a mostani 9,1 százalékos arány között. Az idetartozók békeidőben nem hívhatók be katonának. Látható tehát, hogy az új rendelet bevezetése óta lényeges változás nincs. Nem úgy az ideiglenesen vagy a végképp alkalmatlanok között.

Igazolás: rövid volt az idő

A januári pótsorozáson 14,7, míg most 6,2 százalék volt ideiglenesen alkalmatlan. Azok száma azonban, akik az angyalbőrt véglegesen elfelejthetik, 12,5 százalékról 21,1 százalékra emelkedett.
Az új rendelet szerint a sorozásra berendelteknek már a választott háziorvosuk aláírásával és pecsétjével ellátott igazolásokat kell magukkal hozni. Ezt most csak a megjelentek fele tette meg, mivel az idő rövidsége miatt sem a fiatalok, sem a háziorvosok sem tudtak igazán felkészülni. Az őszi sorozásra azonban a rendszer „ be fog állni ” . Erre a megyei tiszti főorvos és a Győr jegyzője által tett intézkedések is jótékony hatással lesznek majd.

Bírság a felejtőknek

Scheff Mihály alezredes elmondta: a fiatalok bejelentési kötelezettségeinek elmulasztása miatt kell a szükséges létszám két és félszeresét berendelni. A körülményeikben beállt változásokat nem jelentik be az érintettek, így a nyilvántartásban behívhatóként szerepelnek. Az alezredes felhívja a sorköteles fiatalok figyelmét arra, hogy a bejelentési kötelezettség elmulasztásával szabálysértést követnek el, amiért – a kiegészítő jelzésére – az illetékes önkormányza-

tok bírságot szabnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Szalóki Beatrix

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom