Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Angol köntösbe bújtatott vendéglő

Sopron - Idén decemberben lesz tizenöt éves a soproni Perkovátz-ház. Az angol köntösbe bújtatott pub és étterem bejutott hazánk legjobb száz étterme közé.
Hétköznap délben tértünk be a Perkovátz-házba. A vendégek ebédelnek, kávéznak, vagy éppen egy hűs sör mellett beszélgetnek. A tulajdonos – Perkovátz Tamás – azt mondja: a vendégek véleménye a legfontosabb, mondják hát el ők az élményeiket, beszéljenek ők az étteremről. Leülünk az egyik asztalhoz, amelynél éppen egy négytagú baráti társaság kávézik. Egyikük, Budai József szerint a titok nagyon egyszerű: jó a konyha, jó a kiszolgálás és jó a kávé. Így a vendégek visszajárnak. S tegyük hozzá, bár pubról van szó, borból is teljes a választék: a kiváló soproni italok mellett más borvidékről származó nedűket is kínálnak az étteremben.

– Emlékszem rá, amikor több napon keresztül más-más kávét kóstoltunk. Akkor Tamás a mi véleményüket is megkérdezte, hogy szerintünk melyik feketét szolgálják fel – veszi át a szót Bakos Tibor. – A főszakács is érdeklődik a vendégek ízlése iránt, hogy egy új ételnél milyen ízek legyenek a dominánsak. S miután ahány ember, annyi ízvilág, az étlapot is úgy állították össze, hogy az egyszerű ételek mellett igazi ínyencségek is megjelenjenek.

– Az sem mindegy, hogy az étel- és az italválaszték, az étterem hangulata mellett milyen a helyiség klimatizáltsága – kapcsolódik a beszélgetésbe Dömötör Zsolt. – Ritka az olyan étterem, ahol megfelelő az ételszag és a dohányfüst elszívása. A Perkovátz-házban ezt olyan jól megoldották, hogy nyugodtan egymás mellett ülhet egy dohányos és egy nem dohányos, a füstöt sem lehet érezni, meg a ruhánk sem veszi be a jellegzetes „étteremszagot".

Dr. Csoba Sándor pedig egy másik fontos szempontra világít rá. Elmondta, hogy a pubba szívesen betér ebédelni vagy éppen csak beugrik elfogyasztani egy sört, mert a hagyomány és a korszerűség találkozik itt.

– Az üzlet csapatjáték – szögezte le a tulajdonos –, melyben kollégáim hűsége és szorgalma ötvöződik. Csak velük közösen érhetünk el eredményt. Hogy ez sikerült, nekik köszönhetem. Különösen büszke vagyok arra, hogy a tizenegy éve Rákóczy László főszakács vezette konyhai személyzet változatlan, s mellettük a nyitás óta munkatársam Schöll Péter üzletvezető és Tóth Zsuzsa felszolgáló. Úgy gondolom, a folytonosság a minőség egyik záloga. A másik nagyon fontos dolog, hogy milyen a kapcsolatunk a vendégeinkkel. Ezt sikerült jól alakítanunk, másként nem is működhetnénk, hiszen szükségünk van a véleményükre: örömmel vesszük a dicséretet, de leginkább abból tanulunk, ha elmondják azt is, amit kifogásolnak, s így az ő igényeiknek megfelelően tudunk változtatni, ha kell.

A vendégek kilencven százaléka soproni, de vannak külföldi törzsvendégek is. Emellett civil szervezetük, a soproni hagyományokat újjáélesztő és kulturális programokat, kiadványokat szerkesztő Perkovátz-ház Baráti Köre már kettőszáz tagot számlál. Sikerült egy olyan közösségi teret kialakítani, amelyben megtalálják a helyüket a rotarysok, a helytörténészek, a Lions klub és a Kitaibel Asztaltársaság tagjai, a havonta kétszer kvízt játszók is.

Az éttermet még 1924-ben Perkovátz Félix alapította, amelyet az unoka, Tamás indított újra tizenöt évvel ezelőtt. Úgy véli, mint minden, az étterem is elhasználódik, s a felújítás mellett néha az arculat módosítására is szükség van. A legutóbbi felújításkor nem zárták be a helyet, így vendégeik folyamatosan nyomon követhették a munkálatokat. Menet közben tanácsokat adtak, amelyeket igyekeztek figyelembe venni.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A támogatáshoz cím kell

Tétje van annak, hogy egy befektetési övezet elnyerje az ipari park minősítést. A pályázattal… Tovább olvasom