Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Angliába tartó magyarok

Egyre többen érdeklődnek az európai uniós állások iránt, sokan keresik fel a közvetítő irodákat.
A magyarok többsége Ausztriában vagy Németországban dolgozna, de egyre többen a munkaerőpiacot nem korlátozó Nagy-Britanniában, Írországban és Svédországban szeretnének elhelyezkedni.

Naponta több száz érdeklődő

– Növekszik a május óta megnyílt munkaerőpiacon hivatalosan elhelyezkedni kívánók száma – mondja Oláh Beáta, a Foglalkoztatási Hivatal menedzsere. – A Magyarországgal már korábban kétoldalú egyezményt kötött Ausztriában, Svájcban és Németországban csak korlátozott számban tudják fogadni az állást keresőket. A munkavállalást szabaddá tett országok iránt ezért naponta több százan érdeklődnek. Hívnak bennünket az ország minden részéből, Soprontól Nyíregyházáig. De mivel egyedül Angliában írja elő a törvény a regisztrációs kötelezettséget, nem tudjuk pontosan, hányan találják meg a számításukat.

– Mi alig egy hónapja kezdtük meg a tevékenységünket – nyilatkozza az egyik szombathelyi külföldi munkaerő-közvetítő iroda asszisztense, Schmalzl Zsuzsanna. – Már akadnak olyanok, akik elhelyezkedtek külföldön a mi segítségünkkel. Angliába, Írországba közvetítettünk ki pincéreket, szakácsokat, cukrászokat és fodrászokat. Ám keresnek még elektrotechnikusokat, operátorokat, sofőröket és mérnököket is.

Sokaknak tudunk a szálláshely megtalálásban is segíteni, másoknak a kiutazási költségét a hirdető cégek állják. Kétségtelen azonban, hogy minden alkalommal némi kockázatot is vállal a kiérkező. Általában jó tanácsként mondjuk mindenkinek, hogy figyeljenek oda a munkaadó cégek ajánlataira és a szerződésekben foglaltakra.

A minimálbér mindenkinek jár

A legfontosabb, amit jó tudni, hogy mennyi az adott országban a minimálbér. Az Egyesült Királyságban például havi 1124 font, Luxemburgban 1403 euró. Ennyit minden magyarnak is meg kell kapnia. Svédországban, Németországban, Dániában, Finnországban, Norvégiában és Cipruson azonban nincsen törvényileg szabályozott minimálbér. Itt a munkát vállaló csak a kollektív megállapodásból, illetve az egyéni szerződésből tájékozódhat. Mivel uniós országokról van szó, az egészségügyi ellátás a munkavállaló joga.

Ki alkalmas a cégek szerint?

– Hogy kit tartanak alkalmasnak a külföldi cégek, az elsősorban nyelvtudásától, szakképzettségétől és gyakorlatától függ – magyarázza Oláh Beáta. – Az önéletrajz leadása az első lépés. Ezt követi a telefonos, majd a személyes interjú. A kiválogatás után már lehet utazni. Jelenleg a Foglalkoztatási Hivatal internetes portálján több mint hetvenezer betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván. Ezen a honlapon egyébként arról is lehet tájékozódni, hogy milyen bérekkel és megélhetési lehetőségekkel kell számolni az egyes országokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adáshiba: időutazás televízióval

A győri színház vígjátéka különös időutazásra visz:a 4. emeleten, de a 60-as évek végén lépünk ki… Tovább olvasom