Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Amszterdam télen is lüktet

Európa egyik legszínesebb, legnyüzsgőbb és legtoleránsabb városa a hollandiai Amszterdam. A fővárosként működő metropolisz lakói barátságosak, segítőkészek, a számtalan náció pedig békésen él együtt. A helyi közlekedési kultúra magas szintű, a piacokon a világ minden tájáról származó termék megtalálható, a kereskedők virágai tél végén is pompáznak.
Igényes, keskeny, klinkertéglás házak. A szerző felvétele
A világ egyik legnagyobb repteréről, a Schipholról gyorsvasút viszi az utasokat Amszterdam belvárosába. A kocsik nem is hasonlítanak a MÁV szerelvényeire: gyorsak, halkak és tiszták. A magyar turista döbbenete tovább tart, amikor a központi pályaudvar melletti villamos-végállomást meglátja, ahol kizárólag alacsonypadlós, fűtött járművek sorakoznak. A meleg villamos már csak azért is kellemes, mert tél végén, kora tavasszal 5 foknál többet nemigen mutat a hőmérő Amszterdamban – ahol mindig fúj a csípős, tengeri szél. Minden járművön használható háromnapos bérletet nagyjából háromezer forintért vehetünk a helyi közlekedési cég irodáiban, ahol mindenki beszél angolul. Az angol nyelv általános ismerete egyébként is jellemzi Hollandiát, ahol a számtalan bevándorló, vendégmunkás és turista tarka tömegében a világnyelv ismerete nélkül képtelenség eligazodni. Ha valamit nem találunk, nyugodtan megkérdezhetünk bárkit, a hollandok készségesen útbaigazítanak, emellett érdeklődőek és nyitottak.

A belvárosi utak jelentős része közműcsere miatt jelenleg föl van bontva, mindez azonban nem akadályozza a közlekedést: az autós kisebbség mellett a biciklis tömegek is rugalmasan alkalmazkodnak a helyzethez. Ottjártunk alatt egyetlen dugót sem láttunk, az autósok előzékenyek, türelmesek.

Szerencsés történelem

A számtalan műemlékből, képtárból, múzeumból pár nap allatt csak ízelítőt kaphattunk. A Van Gogh Múzeum – ahová 2500 forint a belépő – a posztimpresszionista mester teljes életművét átfogja. Iszonyatos energiáktól duzzadó, amúgy melankolikus képeit folyamatosan turisták hada veszi körül. Az eredetiket nézve jól látható Vincent van Gogh plasztikus ecsetkezelése, felkavaró kepei pedig borzongással töltik el a látogatót. A holland nemzeti múzeumban, a Rijksmuseumban tág betekintést nyerhetünk a németalföldi festők alkotásaiba és a holland történelem hagyatékába. A gyarmatosítás korából származó gyönyörű dísztárgyak, bútorok, étkészletek között bóklászva szembesülhetünk a holland történelem miénknél szerencsésebb alakulásával is.

A belváros még tél végén is nyüzsög a sokféle bőrszínű, vallású, nyelvű helyi lakosoktól és turistától, az utcákon sétálva gyakran kúszik az orrunkba a friss péksütemények illata. A számtalan csatorna partján futó utcákban keskeny házak sorakoznak, az épületek nagy része klinkertéglás, ízléses erkélyekkel. A csatornákon városnéző hajók járnak, lakóhajók folytonos sora szegélyezi a partjaikat, a vízen kacsák, hattyúk úszkálnak. Rengeteg kis üzlet, kávézó, kocsma, étterem kínálja szolgáltatásait a keskeny belvárosi utcákban, sikátorokban. A látvány lenyűgöző: egyik oldalon épp egy kínai kifőzdés dobálja wokjában a zöldségeket, míg a másikon igényesen megmunkált, színes üvegpipát készít egy üvegfúvó.

Ha az izgalmas illatok miatt megéhezünk, bármilyen konyha remekei közül választhatunk, legyen az török, argentin, kínai, indonéz vagy éppen arab. A fűtött, csinos pincérlányokat alkalmazó argentin étteremben fejenként 6-7 ezer forintért kapunk egy vastag sztéket krumplival, míg a nyitott ajtajú, jéghideg török kifőzdében a feléért is jóllakhatunk remek ételekkel.

Enni persze az egyik legnagyobb piacon, a múzeumnegyed melletti Albert Cuypmarkton is lehet, ahol a füstölt halaktól, a tenger gyümölcsein, a házi csokin át a különféle holland sajtokig, a konyhafelszerelésig és ruházatig mindent kapni. Friss zöldségektől, gyümölcsöktől roskadozó asztalok mellett hosszú fűszersorok illatoznak – a magyarok számára többnyire teljesen ismeretlen ízesítőket kínálva. Az egyik nagyobb csatorna melletti virágpiacon elképesztő mennyiségű és fajtabőségű vágott és cserepes virágot látni – borsos áron. A nemzeti jelképnek számító tulipánból és annak hagymájából kínálnak a legtöbbet.
A virágok és az esztétikum iránti holland ragaszkodás jellemző példájával is találkoztunk: az egyik útfelbontásból adódó alkalmi földkupacba is egynyári virágokat ültettek az ottlakók.


Fű igen, alkohol nem

Hollandia toleranciaszintje igen magas, ezt tanúsítja, hogy bizonyos helyeken eltekintenek a könnyűdrogfogyasztók büntetésétől. Az úgynevezett coffee shopokban törvényesen vásárolhatnak és tarthatnak maguknál az emberek 5 gramm marihuánát. A „fűkávézók" drogbevételét az állam a jövedéki termékekhez hasonlóan adóztatja. A nagyjából ötszáz amszerdami coffee shopban nyilvánosan szívhatnak füvet a vendégek, alkoholt azonban csak kevés helyen szolgálnak föl. „Fűlapról" válogathatnak a fogyasztók, többféle fajtából és formából választva. Lehet süteményben, kakaóban, kávéban felszolgált kábítószert is fogyasztani – de a leggyakoribb a cigarettasodrásra alkalmas növényi törmelék elszívása. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes gyógyszerteszt

Lapzártánkig életveszélyes állapotban volt egy nagy-britanniai gyógyszerkísérletnek a két… Tovább olvasom