Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Amnesty International: A szerbek biztosítsák a magyarok védelmét!

Az Amnesty International azt kéri a szerb hatóságoktól, hogy biztosítsák a magyar nemzetiségűek védelmét.
Az Amnesty International (AI) azt kéri a szerb hatóságoktól, hogy biztosítsák a magyar nemzetiségűek védelmét - olvasható a jogvédő szervezet kedden MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szervezet ugyanakkor üdvözli, hogy a szerb miniszterelnök és a vajdasági autonóm tartományi hatóságok elkötelezettek a magyar kisebbség jogainak garantálását illetően.

Az AI emlékeztet arra, hogy március 13-án Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke találkozott Ivica Dacic szerb miniszterelnökkel és felszólították a rendőrséget, hogy a tartományban tegyenek meg mindent a nemzetiségek és etnikumok közötti további erőszak megfékezésére. A felek abban is egyetértettek, hogy a nyomozások során az ilyen támadásokat gyorsabban kell kivizsgálni. A találkozóra azután került sor, hogy idén több olyan támadás történt, amelyek nemzeti vagy etnikai indíttatásúak lehettek.

A szervezet megjegyzi, hogy az európai uniós csatlakozás feltételeként Szerbia köteles a kisebbségek jogainak védelmét biztosítani, ugyanakkor az AI szerbiai diszkriminációt vizsgáló kutatásai azt mutatják, hogy a hatóságok gyakran nem garantálják megfelelően a kisebbségek jogait.

Elismerve a magyar nemzetiségűek ellen elkövetett vajdasági jogsértések súlyosságát, a szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy hasonló támadások értek szerbeket is, amelyek elkövetését magyar nemzetiségűeknek tulajdonítják. 2012 októberében például két szerb férfit támadtak és sebesítettek meg szintén Temerinben, a támadók a jelentések szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai lehettek.

"Az Amnesty International arra ösztönzi a hatóságokat, és mindkét nemzeti közösség vezetőit, valamint a magyarországi politikai pártokat, beleértve a Fideszt, valamint ifjúsági szervezetét, a Fidelitast is, hogy tartózkodjanak a hangulatkeltő és kirekesztő nyilatkozatoktól, amelyek csak elmérgesítik a feszült helyzetet, és további támadásokat szíthatnak" - olvasható a szervezet közleményében, egyben arra bátorítja a megkülönböztetést tapasztaló magyar nemzetiségűeket, hogy forduljanak jogorvoslatért a megfelelő szervekhez, köztük a Vajdasági Ombudsman Hivatalához és a Belgrádban működő Esélyegyenlőségi Biztoshoz.

Mint írják, a szerb alkotmány tiltja a kisebbségekkel szembeni diszkriminációt és a szerb büntető törvénykönyv egyik cikke is elrendeli, hogy a hatóságok járjanak el a "faj, bőrszín, nemzetiség, etnikai származás vagy más személyes tulajdonság alapján" elkövetett bűncselekmények ellen, egyúttal büntethetővé teszi a rasszista diszkrimináció elősegítését, illetve az arra történő felbujtást. A szerbiai magyarok jogait védi továbbá a Nemzeti Kisebbségek Jogainak és Szabadságainak Védelméről szóló szerb törvény is.

Március elején a Fidelitas demonstráció keretében petíciót adott át az Amnesty Internationalnek, kifogásolva, hogy a nemzetközi jogvédő szervezet nem emel szót a Szerbiában élő magyarok elleni etnikai alapú támadások ellen.

Ágh Péter, a Fidelitas elnöke akkor azt mondta, fel kell emelni a szavunkat akkor, amikor embereket csak azért vernek meg, mert magyarul beszélnek. A politikus azt kérte az AI-től, nyújtson segítséget abban, hogy Szerbiában megszűnjenek a kisebbségek elleni atrocitások.

Olvasóink írták

  • 1. Valaki 2013. március 27. 07:09
    „Na kidugta a fejét az ai. Figyelmeztethetnétek még a szlovák, ukrán, román és cocilista haverjaitokat is:
    Ne bántsd a Magyart!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrótták nemzeti színű hajpántjuk miatt a kovásznai iskola vezetőit

A Kovászna megyei tanfelügyelőség írásos megrovásban részesítette a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor… Tovább olvasom