Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Amit a tetanuszról és a védőoltásról tudni érdekes

A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta igen súlyos, magas halálozású betegség.
Mi a tetanusz (tetanus)?

A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta igen súlyos, magas halálozású betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe és ott mérget (toxint) termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között. Az újszülöttek leggyakrabban a köldök fertőződése révén betegednek meg, ha az édesanya nem védett, vagy ha a köldökcsonkot nem tisztán kezelték.

Mióta kötelező a védőoltás ellene?

Hazánkban 1951 és 1952-ben összesen 1092 megbetegedés fordult elő, 469 (43%) halálos kimenetellel. A betegeknek csupán 14%-a volt 59 évesnél idősebb. A kötelező tetanusz elleni védőoltásokat 1953-ban vezették be úgy, hogy az 1941. január 1. óta született korosztályok is védőoltásban részesültek. 2000 és 2002 között összesen 23 megbetegedés fordult elő. A betegek közül 21 59 évesnél idősebb volt, azaz az oltatlan korcsoportba tartozott.

Emlékeztető oltást kapunk csak

A gyermekkori oltást olyan oltóanyaggal végzik, amely a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés ellen is védettséget alakít ki, neve Di-Per-Te. Első alkalommal 3, 4 és 5 hónapos korban adják, majd a 3. és a 6. életévben ismétlik. Vele egy időben kapják a gyermekbénulás és az egyik gennyes agyhártyagyulladás (Hib) elleni oltást is a csecsemők. A 11 évesek újraoltása már csak diftéria- és tetanusz-összetételű oltóanyaggal történik. Később a tetanuszfertőzésre gyanús sérültek emlékeztető oltást kapnak. (Ezt az oltást szokták beadni, ha sérüléssel fordulunk orvoshoz. Vagyis ez csak emlékezteti a szervezetünket arra, hogy már védve vagyunk. DE mindenképpen szükséges!)

Miért kell oltani, ha ritkán fordulnak elő ezek a betegségek?
A rendszeresen végzett oltások eredményeképpen e három betegség hazánkban szinte teljesen eltűnt, de a kórokozók jelenleg is a környezetünkben vannak. Ezek az oltott egyénekben is megtelepedhetnek, de betegséget nem tudnak létrehozni.

Röviden a betegségről

Kórokozója egy baktérium, hordozói pedig háziállatok, főleg a ló. Ezeknek a tápcsatornájában él a baktérium anélkül, hogy betegséget okozna. Spórás változata a környezeti tényezőkkel szemben rendkívül ellenálló, a talajban hosszú ideig fertőzőképes marad. A mezőn végzett munka során szerzett bőrsérülésen keresztül a kórokozó bekerül a szervezetbe.

A betegség tüneteit a kórokozó által termelt mérgező anyagok, főleg a tetanospazmin nevű idegméreg okozza: az idegimpulzusok továbbításában szerepet játszó anyag felszabadulásával heves és tartós izomgörcsöt vált ki. Először a rágóizmokat, a nyelőcsövet, a nyak és a hát izmait érintheti a görcs, ezt a légzőizmok bénulása követheti, mely halálos kimenetelű. Hogy a betegség mennyire súlyos, az a szervezetbe jutott baktériumok, illetve méreganyag mennyiségétől függ. Átvészelése maradandó védettséget nem hagy maga után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön sokszor szedett Algopyrint?

Tovább olvasom