Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Amikor megnő a szív pumpálóereje

A szív- és érrendszeri betegek közel fele elhízott, minden második túlsúlyos ember pedig magas vérnyomással küzd. Dr. Weisz Veronika szegedi belgyógyász-kardiológus a veszélyekre, valamint a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. Véleménye szerint a prevenciónak már gyermekkorban el kell kezdődnie.
A helytelen táplálkozás könnyen vezethet szív- és érrendszeri betegség kialakulásához Illusztráció: Miskolczi Róbert
Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek (például agyvérzés, infarktus, koszorúér-betegségek) mára vezető halálokká váltak: mindkét nemnél mind az életkor, mind a gyakoriság tekintetében élen járunk a kelet-közép-európai országok között is, drámai módon megelőztük például Lettországot és Ukrajnát. A betegségek kialakulásának komplexitását és egymásra hatását százalékokban szemlélteti dr.
Weisz Veronika, a szegedi I. sz. Rendelőintézet belgyógyász-kardiológusa: az ország lakosságának közel hatvan százaléka túlsúllyal küzd (pár éve e téren a világranglista ötödik helyén álltunk), valamint a szív- és érrendszeri betegek közel fele elhízott. Minden második túlsúlyos ember magas vérnyomásos, minden harmadik magas vérnyomással élő pedig cukorbeteg. A szakember a főbb rizikófaktorok közül a helytelen táplálkozás mellett az örökletes tényezőket, a rendszeres mozgás hiányát, a dohányzást és a stresszt emelte ki.

Mind olyan veszélyforrás, amivel nagyon sokat találkozhatunk, némi túlzással élve: a tiltólistát fújjuk, mint az egyszeregyet. Ennek ellenére keveset vagy nem eleget teszünk az egészségünkért.

– Az egészségtudatosság terén picit javult a helyzet az országos médiakampányoknak is köszönhetően – hangsúlyozta dr. Weisz Veronika, aki szerint a megelőzést már tizennyolc éves korban el kellene kezdeni: a kardiológiában a magas vérnyomást gyermekkorban, vagyis az első észleléskor kezelni kell. A jelenleg elfogadott normális vérnyomásérték 120-130/80-as. Sokszor a 150-es értéknél is sokan csak legyintenek, pedig a magas vérnyomás következtében a célszerveknél, vagyis a szívnél, a vesénél, az agy vérkeringésénél megindul a károsodás.

Másik fontos mutató a koleszterinszint: az orvosok régen 6,5-6,7-es értéknél kezelték a beteget, ma már viszont előfordulhat, hogy 3,5-3,7-es értéknél is elindul a gyógyszeres és diétás terápia. – A legújabb kutatások kiderítették, hogy a koleszterinszint-csökkentőknek nemcsak az anyagcserehatásban van nagy szerepük, hanem a gyulladáscsökkentés révén nagy érvédő hatással is bírnak.

A gyógyszeres kezelés mellett ismeretes egy másik terápia is – emeli ki a doktornő –, amely egy olyan készülék, ami a vákuum és a mágnes együttes hatását alkalmazza. A kezelés során a beteg derékig befekszik a vákuumcsőbe, ahol változó erősségű vákuum negatív nyomást állít elő, aminek következtében az oxigéndús vér az alsó végtagokba áramlik, a sejtek anyagcsere végtermékeinek leadása után, az elhasználódott vér pedig a pozitív nyomással a szív felé áramlik. A vákuumos készülék mint egy külső nyirokszív javítja az egész test oxigénellátását és keringését. A beépített mágnesmező a test saját rezgési frekvenciájával azonos rezgésszámú elektromágneses térerőt alakít ki, a két rezgéshullám között rezonancia keletkezik, így fokozódik a sejtek működése, erősödik a szervezet védekezőrendszere, ezáltal megnő a szív pumpáló ereje, több vér áramlik a szervekbe, javulnak az oxigén- és anyagcsere-folyamatok. A vákuum és a mágnes egymás hatását erősíti.
Dr. Weisz Veronika hangsúlyozza, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében a gyógyszeres, a diétás és a mozgásterápiát életre szólóan kell alkalmazni.

Önmagát azonban senki ne kínozza, a diétánál is szinte mindent szabad fogyasztani, csak mértékkel és odafigyeléssel. Ugyanis az ember általában az ízekre, és nem a mennyiségre vágyik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az uniós pénzszerzésről tanácskoztak Szegeden

Sok pénzt adott az unió egy kis dán sziget lakóinak, hogy vágják ki az összes almafát, ne… Tovább olvasom