Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Amikor a kevesebb is elég

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Tizenkét éve dolgozom ügyvezetőként egy ötven főt foglalkoztató termelővállalatnál. Ez idő alatt gyakorlatilag a nullára csökkent a szabadidőm, s mindössze kétszer voltam a családommal nyaralni. Lehet, hogy furcsán hangzik, de elegem van már az örökös készenlétből, a felelősségből. Beérném üzemvezetői pozícióval, mégha a bérem jelentősen csökkene is. Cégünk a közelmúltban tulajdonosváltáson esett át. Ön szerint hogyan fogadna az új tulajdonos egy ilyen "visszalépési igényt"? - kérdezi levelében Faragó János (50). 

Valóban nem hétköznapi a kérdés, de olvasónk nincs egyedül a problémájával. Manapság már nem is ritka, hogy az állandó stresszből és teljesítménykényszerből előbb-utóbb szabadulni igyekeznek a vezetők. Pláne, ha a családjuk is egyre kevésbé tolerálja a napi 10-12 órás munkát.

Próbáljuk meg most a tulajdonos szemszögéből nézni a dolgot! Bizony nyomós okokkal kell alátámasztani a kérést és fel kell készülni kellemetlen kérdésekre is. Ráadásul ebben az esetben még tovább nehezíti a helyzetet, hogy az új tulajdonos nem ismeri az ügyvezetőt, s így nagyon nehéz az emberi oldaláról megközelíteni a kérdést. Beéri-e majd jóval kevesebb fizetéssel? Meddig akar még a cégnél dolgozni? Netán a tulajdonos elképzeléseivel van problémája, ez áll a váltás hátterében? Ilyen és hasonló kérdésekre kell számítania, amikor arról akarja meggyőzni felettesét, hogy a kisebb felelősség felszabadítaná.
S nemcsak önmagának és a tulajdonosnak kell meggyőző magyarázatot adnia a kérésére, hanem a munkatársainak is.

Ők minden bizonnyal gyanakvóak lesznek és értetlenek. Hogy kerül korábbi első számú vezetőjük a ranglétra csúcsáról vissza a közepére? Vajon el tudja-e hitetni velük, hogy mindez saját kérésére, önszántából történt...?
Ha komolyan gondolja, hogy megelégszik a kisebb bérrel és kisebb felelősséggel, akkor azt tanácsolom, máshol próbáljon szerencsét. Pályázzon hasonló cégekhez önnek tetsző pozíciókra, s meglátja, ha anyagilag talán nem is, de emberileg mindenképpen jobban jár!

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom