Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Amiért megbüntethet az APEH!

Tekintve, hogy 2009-ben nagy mértékben nőttek az adóbírság tételek, összegyűjtöttük a magányszemélyeket leginkább "fenyegető" lehetséges bírságtételeket.

Az adóval összefüggő bírságtételek nagyobb részét Magyarországon az adózás rendjéről szóló törvény tartalmazza az alábbiak szerint. A magánszemély adózó 200 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha:

- a bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesíti
- a bevallási, vagyonszerzési illetékkel kapcsolatos bejelentési kötelezettségét a bevallás határidejét követően, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki
- bejelentési, adatszolgáltatási, bankszámlanyitási kötelezettségét, továbbá bevallási kötelezettségét nem teljesíti
- adószámhoz kötött tevékenységet vagy adóköteles tevékenységet adószám hiányában folytat
- a jogszabályban előírt bizonylatok kiállítását, illetve könyvek, nyilvántartások vezetését elmulasztja, a bizonylatokat az előírásoktól eltérően állítja ki, a könyveket, nyilvántartásokat hiányosan vagy az előírásoktól eltérően vezeti vagy a számviteli törvényben meghatározott pénzkezelési szabályzatra vonatkozó rendelkezéseket megsérti
- iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget
- az ellenőrzés időpontjában az áru eredetét tanúsító bizonylattal vagy annak másolatával nem rendelkezik
- külön jogszabályban meghatározott feltételek megsértésével állít elő vagy hoz forgalomba nyomtatványt
- a nyilatkozattételt elmulasztja, a tanúvallomást jogosulatlanul megtagadja
- a költségvetési támogatás igénylésénél a fennálló köztartozásáról valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz
- a járulékfizetési kötelezettség felső határának eléréséről valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz
- ellenőrzést, üzletlezárást, illetve a tevékenység felfüggesztésének alkalmazását vagy a végrehajtási eljárást a megjelenési kötelezettség elmulasztásával, az együttműködési kötelezettség megsértésével vagy más módon akadályozza
- az e törvény szerint elektronikus bevallás benyújtására kötelezett a regisztrációs kötelezettségét nem, vagy késedelmesen teljesítiTovábbi kisebb bírságtétel lehet:

- értékesítésben közreműködő magánszemély képviselő 10 000 forinttól 50 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.
- hibásan benyújtott bevallás esetén a magánszemély 20 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.
- egyéb esetben 50 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható a magánszemély adózó.

A magyar adótörvényekben használt mulasztási bírságtételek nem "árnyaltak", azaz ugyanazon kötelezettség többszöri elmulasztásáért is (egyszeriért is) ugyanazt a mulasztási bírságtételt lehet kapni.

Továbbá az adóhatóságnak mérlegelési joga van a mulasztás súlyosságát illetően, mellyel sok esetben nem vagy nem tud élni, valamint a magánszemélyekre kivethető mulasztási bírságtételek az átlagkeresethez képest nem mondhatók alacsonynak, főleg úgy nem, hogy bonyolult adórendszerünket tekintve egy magánszemély számára ezek nehezen megjegyezhetőek, teljesíthetőek.
Ferencz Gyöngyi - Kneitner Lea

Olvasóink írták

 • 18. szajo 2009. július 10. 15:40
  „Le az APEHÁVH-val!

  Jelenlegi kormányunk az APEH-ot sok-sok saját belső törvénnyel, a magyarországi bankok üzleti szabadságával, azok behajtási módszereivel ruházta föl, amihez szükség volt még brókerszerű bérezésre, s így már az ÁVH lépésről-lépésre eltávolodott egy demokratikus állami szerv, törvénytisztelő, korrekt, emberbarát ügykezelésétől.
  Ki fog ezek után Magyarországon vállalkozni? Ki fog ezek után Magyarországon maradni?
  A FIDESZ miért nem beszél az ÁVH megszüntetéséről, vagy a jövőben is a magyar banktörvényeket fogják alkalmazni az állami szervek működtetésében?
  Ha ,,APEHÁVH" törvénytelenségek értek téged is, ne hagyd szó nélkül!
  Gyere velünk 2009. 07. 22.-én 15 órára a győri APEHÁVH - Palota Liszt Ferenc utca 13 elé, ahonnan átvonulunk a Bécsi kapu térre!
  Célom egy civilszervezet létrehozása, amely felülvizsgál minden bizonyíthatóan törvénytelen ügyet, s követeli a sértettek kárpótlását, a jogtalanul ítélkezők felelősségre vonását.

  Nem akarunk többet padlássöprést...
  Blogom: ApehAVH.hu
  A témához kapcsolódó írások:
  APEHÁVH
  Az APEHÁVH folytatása
  Tel.: 06 20 3491767 Szabó József”
 • 17. Poltergeist 2009. január 29. 07:31
  „Na megint vak vezet világtalant.A partlamentel együtt lehetne eltörölni ezt a korrupt apeh-t is a nagykolomposaikkal együtt akik keményen közrejátszottak ,hogy ez lett az országból.Magyarország korupptságának 80 % -át politikai és vezetőbeosztású nyakkendős sügerek teszik ki és ők írják a törvényeket ő rájuk nem vonatkozik semmi és ők döntik mennyi fizetésből és hogyan élj.EZ MAGYARORSZÁGON A DEMOKRÁCIA JOGOD VAN CSAK NEHOGY ÉLJÉL VELE MERT MÉG LECSUKBNAK.
  KÖSZÖNÖM ÉN NEM KÉREK EZEKBŐL!!!”
 • 16. Lovasbandi 2009. január 28. 19:19
  „Sziszi49!
  Ha helyt adtak a fellebezésének a teljes 5.000.-Ft visszajár. Ezt csak kérésre térítik vissza!”
 • 15. ungi 2009. január 28. 18:55
  „Szerintem meg atlathatobb ado- es ellenörzesi rendszer kellene, szigorubb ellenörzessel. Aztan mindjart kiderülne, hogy nincs is ez az orszag akkora xarban, mint gondoltuk.”
 • 14. albatrosz 2009. január 28. 18:48
  „Rövidebb lett volna leirni: miért NEM büntet az APEH!”
 • 13. Sziszi49 2009. január 28. 17:49
  „Haláladót ugye eltörölték 2008.dec.9.- én a lenem zért ügyekre is alkalmazni kell.Az Édesapám meghalt 1988 ban, és most volt egy pót hagyaték márciusban, haszonélvezeti jogról tudtunk mi Édesanyám halálakor befizettük az illetéket, ezért Édesapám halálakor nem rótták ki az illetéket, és most állapították meg.
  November utolsó hetében (Zalaegerszegről kaptunk egy határozatot illeték kiszabásáról)
  5000,-Ft ba került a fellebezés ami után módosították ,0,-Ft ra.
  Most ez mire ment ki az APEH nek hiányoztak ezek a fellebezési díjak. Szeretném tudni hogy mennyi pénzt szedtek be. Sajnálom hogy ez az ország ilyen pitiáner, és furfangos...nem akarok durva lenni de a lelkem háborog.”
 • 12. Zaraki_Kenpachi 2009. január 28. 17:32
  „A szerkesztőnek: az elsőt jó lenne ha szétszedné csoportokra, mert a magánszemély, az magánszemély és ezek között van olyan, mi vállalkozókra és kereskedőkre vonatkozik. Tsókolom”
 • 11. Egressy 2009. január 28. 17:16
  „Régen amit elvégzett az AVH, most azt végzi el az APEH! De jön még kutyára dér!”
 • 10. Gabor123 2009. január 28. 16:39
  „ÉN is unom, pedig még tanulok és igy is csak a xart látom ebben az egész országban. A b@szogatások az irigység a hátbatámadások stb..... amint lehet kimegyek melózni külföldre ott legalább megbecsülik az embert.
  Ott is ugyanúgy melózni kell de legalább megfizetik”
 • 9. soproni 2009. január 28. 15:19
  „Szilágyi Zsolt! Köszönöm.”
 • 8. aerodragon 2009. január 28. 14:28
  „Nem tudom, ki hogyan van vele, de én már annyira unom ezt az egyoldalú b@szogatást a hatóság részéről! Egyszer végre szívesen hallanám, hogy a mulasztást, ellenőrzéseket nem azonnali bírsággal sújtanák, hanem segítséget adnának a jogszabályok és törvények helyes értelmezéséhez, valamint elmondanák, mit, hogyan kellene csinálni ahhoz, hogy ne legyen bírság! Egyik ismerősöm zsebkendőnyi ajándékboltjában a múlt évben nyolc!! alkalommal jelent meg a hatóság revizálni! Mi a bánatos istent akarnak elérni, hogy az amúgy is megélhetési vállalkozások végleg bezárjanak? mert például egy 200 ezer forintos büntetési tétel kifizetése nagyon komoly gond annak, aki nem kolumbiai réteslisztet csomagol a garázsában kicsi zacskókba, vagy nem a politikai pályát választotta. Tiszta ÁVH! Aztán meg lehet csodálkozni, ha egy két revizort beton szarkofágban találnak meg...”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2009. január 28. 14:15
  „Kedves soproni, bizony kell, mégpedig a beszívott és kilélegzett levegő mennyisége után. :)”
 • 6. soproni 2009. január 28. 14:08
  „Kedves hozzászólók!
  Tudja valaki,hogy kell-e adóbevallást kitölteni annak is,akinek nincs jövedelme?Köszi .”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2009. január 28. 13:50
  „Én nem mondtam, hogy más pártnál ne nézzenek körül, de mivel a jelenlegiek vannak kormányon lassan 7 éve, okszerű, hogy velük kezdjék.”
 • 4. ttt111 2009. január 28. 13:10
  „KEdves Szilágyi_Zsolt!
  ha már itt tartunk a másik párt tagjainál is körül lehetne nézni....”
 • 3. enzof 2009. január 28. 12:45
  „Tetvek!!!Gyerekek,eddig se,és ez után sem vallok be semmit!!!!”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. január 28. 11:52
  „Vajon mondjuk Gyurcsány Ferencre, Veres Jánosra vagy Kóka Jánosra is ugyanezek a feltételek vonatkoznak? A milliárdos "üzletemberek", minimálbérre bejelentett "vállalkozók", cigány maffiózók is megkapják a maguk 200.000-es büntetési tételét? Esetleg "valótlan adattartalom" gyanújánál hozzájuk is kiszáll az adóhatóság vizsgálódni?”
 • 1. dr73 2009. január 28. 11:39
  „Ehhez értenek,a k@rva anyjukat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bankot raboltak ki a fővárosban

Újabb bankot raboltak ki Budapesten szerda délelőtt, ezúttal egy Váci úti bevásárlóközpontban lévő… Tovább olvasom