Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ami már biztos

Következtetésekre alkalmas választási részeredmény már van, de hogy végül ki alakíthat kormányt Magyarországon, az két hét múlva dől el. Valószínű, kemény két hét elé nézünk. Az viszont már bizonyos, hogy a magyar választási törvényt módosítani illik.

Nem azokról a jogszabályokról beszélek, amelyek a kisebb parlamentet célozzák, s amelyekről a pártok talán soha az életben nem fognak megegyezni, hanem olyan szabályokról, amelyek a voksolás mikéntjéről szólnak, és amelyek pártsemlegesen rosszak. Most nekem úgy tűnik, hogy a választási szabályok a pártok számára készültek, és nem a választópolgároknak. Szerintem megváltoztatandó verdikt a kampánycsend, a közvélemény-kutatás tilalma és a borítékügy.
Kezdem az utóbbival. Tegnap alig tudtam beletuszkolni a picinyke borítékba azt a két papírlepedőt, melyen összesen két négyzetcentiméternyi információ volt csupán – nevezetesen az én két ikszem. Teljesen felesleges a boríték, megszüntetésével ráadásul az alig két hete felbukkant állítólagos csalási módszert, a láncszavazást is egyszer s mindenkorra ki lehetne zárni (amit én mellesleg nem is értek, és teljesen kivihetetlennek tartok). Hogy mennyire nélkülözhető, az is bizonyítja, hogy volt olyan szavazókör, ahol tegnap sem használták.
A szavazás menetét illetően az én ideám az, hogy a korrektül informált választópolgár belép a szavazóhelyiségbe, igazolja magát, és a kezébe kapja a két kis papírlapocskát. Az egyiken ott áll a választható pártok neve, emblémája és a bűvös karikák, amelyek közül egyet kell beikszelnie. A másikon az adott választókerületben indult egyéni jelöltek neve és párthovatartozása áll, és persze szintén a bűvös karikák. Ahogy eddig is, csak kisebb kivitelben. És nincs boríték. Szóval két kis papír, amit egy-egy iksszel jelölve az ember egyszerűen összehajt, odalép az urnához és belecsúsztatja azokat a résbe. Tuszkolásmentesen. Szinte beleejt. Aztán hazamegy. És nem bosszankodik, hogy micsoda kellemetlen volt élnie négyévenkénti demokratikus jogával – merthogy a választási bizottság látva szerencsétlenkedését a vaskos borítékkal, azt talán rosszban sántikálásnak minősítette.
A másik bibi szerintem a kampánycsend, melybe beletartoznak a közvélemény-kutatások is (most a választás előtt nyolc nappal lehet utoljára közzétenni ilyet). Szóval ma, amikor majd mindenki elérhető mobiltelefonon, egyszerű bárkit is biztatni, hogy kire voksoljon akár a szavazás napján is, csak amúgy privát, baráti alapon, és nem nyilvánosan, amit ugye a törvény szigorúan tilt. És persze büntetni nem képes, már ami a lényeget illeti. A közvélemény-kutatással való befolyásolás tilalma is a vicc kategóriájába tartozik, mert egyénileg, e-mailen bárki kérheti azt a felmérést végző cégektől. Négy év múlva nyilván már SMS-en is.
Összegzésképpen: azt kérem a következő parlamenttől, hogy tegye életszerűbbé a választási törvényt. Is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fideszes jelöltek szereztek mandátumot

Megyénk hét választási körzetéből háromban már biztos nincs szükség második fordulóra. A Fidesz-KDNP jelöltjei közül dr. Medgyasszai László, dr. Áder János és Ivanics Ferenc első körben megszerezte parlamenti mandátumát. A választókörzetek, listák részletes eredményeit összeállításunkból megismerheti. >>> Tovább olvasom