Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ámen

Az egyik oldalon a civil életben kémikus végzettségű Kurt Gerstein SS tiszt. Ő látta el a táborokat Cyklon B-vel, miközben életének kockáztatásával próbálta leleplezni a tudomására jutott bűnöket. másik oldalon az ifjú jezsuita, Ricardo, a kegyetlenséggel akár életük árán is szembeszálló papságot képviselő kitalált figura...
rendező: Costa-Gavras

író: Rolf Hochhuth
forgatókönyvíró: Jean-Claude Grumberg, Costa-Gavras
zeneszerző: Armand Amar
operatőr: Patrick Blossier
jelmeztervező: Edith Vesperini
producer: Claude Berri
vágó: Yannick Kergoat

szereplő(k):
Ulrich Tukur (Kurt Gerstein)
Mathieu Kassovitz (Riccardo Fontana)
Ulrich Mühe (Mengele)
Michel Duchaussoy (kardinális)
Ion Caramitru (Count Fontana)
Marcel Iureş (pap)
Friedrich von Thun (Gerstein apja)
Antje Schmidt (Gerstein)
Horaţiu Mălăele (Fritsche)
Ovidiu Cuncea (Stephan Lux)
Ion Haiduc
Constantin Cotimanis (Pruffer)

A film sztorija

Két rendszer: a náci gépezet... A Vatikán és a szövetséges diplomácia. Két férfi belülről veszi fel a küzdelmet...

Az egyik oldalon a civil életben kémikus végzettségű Kurt Gerstein SS tiszt. Ő látta el a táborokat Cyklon B-vel, miközben saját és családja életének kockáztatásával fáradhatatlanul próbálta leleplezni a tudomására jutott bűnöket, melyekről értesítette a szövetségeseket, a pápát, a németeket és templomaikat...

A másik oldalon az ifjú jezsuita, Ricardo, a kegyetlenséggel akár életük árán is szembeszálló papságot képviselő kitalált figura.... Sok ilyen bátor pap akadt, köztük ismertek és névtelenek, akik nem tudtak belenyugodni feletteseik cinkos hallgatásába... Melyik az a pillanat, amikor az ember az etikát az önfenntartás ösztöne elé helyezi? Kurt Gerstein tudta, és azt akarta, hogy a világ is megtudja.

A film ítélet azok hallgatása felett, akik tudtak a borzalmakról, mégsem törték meg a csendet....pedig megtehették volna... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Söregi Melinda

"Nem hiába hördült fel az egyház: háborús szerepük máig nem tisztázott.
A film érveket sorakoztat egymás mellé, a felelőst keresi, de nem akar igazságot osztani. A képi megoldások ezzel párhuzamosan higgadt-konzervatívan követik az eseményeket, kerülik a látványosságot. Két, didaktikusan visszatérő képsora mégis van a filmnek. Többször láthatjuk az üresen távolodó marhavagonokat, illetve a pápa ide-oda vonuló, tanakodó kíséretét. Erős a párhuzam: érti, akinek felelőssége.

A kettős életrajzból adódóan a film dramaturgiája nem zökkenőmentes, néhol erőszakolt. Kevés a valós kapcsolat a főszereplők között. A miliő-ábrázolás pontos, a történelmi hitelesség nem kérdéses.
Costa-Gavras nem nagy érzelmeket kavar, inkább az értelemre akar hatni. Filmjében veszteseket jelenít, hiszen a valóság érdekli. Árnyalja a háborúról alkotott képünket s gondolkodásra ingerel. S ez már valami."
A teljes cikk

mozinet.hu - SzB

"A korábban politikai töltetű alkotásaival nagy vihart kavart Costa-Gavras (Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája; Eltűntnek nyilvánítva) legfrissebb botrányszagú filmje már horogkeresztes plakátjával is jelentékeny számú ellenzőre talált. Mi tagadás, a rendező nem köntörfalaz, de elvakult vagdalkozás helyett hideg precizitással ítélkezik: a fikciós személyekkel átszőve igyekszik rekonstruálni a történteket, feltárva az összes lehetséges fél motivációit. Bár törekvése példás, kellő játékfilmes eszköztár hiányában még a viszonylag sok helyszín ellenére sem sikerült feloldani az alapanyagban (Rolph Hochhurth A Helytartó című színdarabja) rejlő korlátokat. Az eredmény olyan, mintha egy nagyszabású televíziós drámát látnánk: a képernyőn nézve lebilincselő, a nagyvászonra azonban már kevés."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányzáró

Győr. Szakács Imre és a kisalföldi gazdák várják az érdeklődőket a Fidesz megyei kampányzáró… Tovább olvasom