Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Alsóörsi gyilkosság - Hősi halott lesz a lelőtt rendőr?

Sem a Belügyminisztérium (BM), sem az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nem nyilatkozott arról, várható-e a az Alsóörsön lelőtt 29 éves Gamauf János főtörzsőrmester hősi halottá nyilvánítása.

Sem a Belügyminisztérium (BM), sem az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nem nyilatkozott - az MTI csütörtöki és pénteki többszöri megkeresésére - arról, várható-e a az Alsóörsön lelőtt 29 éves Gamauf János főtörzsőrmester hősi halottá nyilvánítása.

A BM sajtóosztálya az MTI kérdésére, hogy a szaktárca hősi halottá nyilvánítja-e a lelőtt rendőrt, illetve temetéséről a rendőrség vagy a Belügyminisztérium gondoskodik, azt válaszolta: ebben a kérdésében az ORFK az illetékes. Arra, hogy a bűncselekmény során életét vesztő 21 éves alibánfai főiskolás temetési költségeihez vagy a család támogatásához bármilyen formában hozzájárulnak-e, későbbre ígértek tájékoztatást.

Az ORFK szóvivője az MTI többszöri megkeresésére is azt mondta, hogy a hősi halottá nyilvánítással kapcsolatban csak később tudnak tájékoztatást adni.

Sajtóhírek szerint mivel Gamauf János nem a szolgálatával összefüggésben gyilkolták meg, nem lesz a magyar rendőrség hősi halottja. A Figyelőnet információja szerint a főtörzsőrmestert így a szolgálat halottjának vagy „csak" a belügyi szervek halottjának nyilvánítják.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára diszkriminatívnak tartja az eljárást, mert álláspontja szerint azért nem akarja a rendőri vezetés a hősi halottá nyilvánítást kezdeményezni, mert sajtóhírek szerint "szerelmi kapcsolat" állt fenn a feltételezett elkövető és a lelőtt rendőr között.

Bényi Mónika ORFK-szóvivő felhívta a figyelmet a belügyi szervek személyi állománya elhunyt tagjának minősítésére vonatkozó jogszabályokra.

A hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) szerint "ha a hivatásos állomány tagja a szolgálati kötelezettség teljesítése során az életét feláldozta, őt az illetékes miniszter hősi halottá vagy a szolgálat halottjává nyilváníthatja."

"A miniszter, illetve a munkáltatói jogkört gyakorló elöljáró a hivatásos, valamint a nyugállomány tagját - a szolgálat teljesítése során szerzett érdemeire figyelemmel - a fegyveres szerv, fegyvernem, helyőrség, szervezeti egység halottjává nyilváníthatja" - olvasható a jogszabályban.

A törvény szerint ilyenkor a kegyelet hivatalos kifejezéseként az elhunytat végtisztesség megadásaként katonai tiszteletadással kell eltemetni. Nem illeti meg azonban a katonai tiszteletadással történő eltemetés azt, "aki a halálát szándékosan maga okozta, illetve akinek a halála önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotának következménye", bár "különös méltánylást érdemlő körülmények esetén" ebben az esetben is lehetséges a katonai tiszteletadással történő eltemetés.

Ha a hivatásos állomány tagját hősi halottá, a szolgálat, illetve a fegyveres szerv halottjává nyilvánították, temetésének költségeit a fegyveres szerv viseli.

A Hszt. arról is rendelkezik, hogy a hősi halottá nyilvánított, tisztnél alacsonyabb rendfokozatú személyt hadnagyi rendfokozatba kell kinevezni.

A belügyi szervek szociális és kegyeleti gondoskodással kapcsolatos egyes feladatairól szóló 1997-es BM-rendelet felsorolja, hogy a hivatásos személyi állományából elhunytat "a halálának körülményei, életútja és érdemei figyelembevételével" hogyan kell "minősíteni".

Hősi halottá az a hivatásos nyilvánítható, "aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot és a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének védelme, a közbiztonság és a közrend fenntartása, az államhatár védelme, tűz, elemi csapás, katasztrófa következményeinek elhárítása közben kimagasló bátorságot, illetve kiemelkedő személyes helytállást tanúsított és eközben, vagy így elszenvedett sérülése következtében életét vesztette".

A szolgálat halottjává pedig az nyilvánítható, "aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot és szolgálati kötelezettségei teljesítése közben, vagy azzal összefüggésben életét vesztette, de a hősi halottá nyilvánítás feltételei nem, vagy csak részben állnak fenn".

A belügyi szervek halottjává az a hivatásos állományú, illetve a belügyi szerv nyugállományú elhunyt tagja minősíthető, aki hosszabb szolgálati viszonya alatt feladatait átlag feletti eredményességgel látta el, és jelentősen hozzájárult a belügyi szerv eredményes működéséhez.

Szervezeti egység halottjává pedig az minősíthető, aki szolgálati feladatait eredményesen hajtotta végre, de a belügyi szervek halottjává minősítés feltételei közül valamelyik hiányzik.

Pintér Sándor belügyminiszter Radovics Dusán zászlóst - akit idén július 23-án egy budapesti autós üldözésnél gázolt halálra az igazoltatás elől menekülő autós - még aznap hősi halottá nyilvánította, és posztumusz főhadnaggyá léptette elő.

Pintér Sándor 2001-ben, szintén belügyminiszterként, majd négy hónap elteltével nyilvánította hősi halottá és léptette elő posztumusz hadnaggyá a 21 éves Kiss Tamás rendőr őrmestert, akit 2001. július 27-én éjszaka, egy közúti igazoltatás alkalmával egy általa ellenőrizni szándékozott autó vezetője elütött a Pest megyei Dányon, és sérüléseibe a kórházba szállítás után belehalt.

2003. május 13-án Borsos Józsefet lőtte le intézkedés közben az az Engel Zoltán, akit eredetileg a móri bankfiók elleni, nyolc halálos áldozatot követelő támadással összefüggésben kerestek, és egy II. kerületi ház kirablása közben tetten értek. A századost Lamperth Mónika akkori belügyminiszter, Salgó László akkori országos rendőrfőkapitány javaslatára, még aznap hősi halottá nyilvánította, és posztumusz alezredessé léptette elő.

2008. február 11-én este Borbély Zoltán rendőr zászlóst lőtte le egy férfi, amikor családi veszekedés miatt próbált intézkedni Esztergomban. A 37 éves rendőrt Draskovics Tibor akkori rendészeti és igazságügyi miniszter, Bencze József akkori országos rendőrfőkapitány javaslatára, nyilvánította hősi halottá, és hadnaggyá léptette elő.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. zeta62 2010. augusztus 09. 23:16
  „23. gjozsi88 2010.08.07. 10:35

  Te most mi a ..... akartál ezzel nekem mondani?
  Elolvastad egyáltalán, amit írtam, vagy csipőből tüzelsz?
  Egyedül arra írtam, hogy miért terjesztették ezt a kamu hírt. A hősi-nem hősi vitához egy mukkot nem írtam, mert nekem evidens, amit te nekem bizonygatni akarsz. Ez orgyilkosság volt, nem harc. Ettől függetlenül ha nem rágalmazzák meg a rendőrt, simán hősi lett volna.”
 • 29. gjozsi88 2010. augusztus 08. 08:58
  „Rózsi!
  Arra az ellentmondásra hívom fel a figyelmet, hogy a rendőrség nem szólalt meg, csak valamiért hezitál, Kuzmicsev, mégis a vezetők fejét követeli!
  Ugye van különbség?
  Ráadásul csak halkan jegyzem meg, hogy a jobboldali politikusok az elmúlt 4 évben állandóan sajtóértesülésekből interpelláltak és közöltek tényadatokat!”
 • 28. Rózsi 2010. augusztus 07. 23:00
  „"A média hivatkozik néhány barát véleményére...!"
  Aztán kiderül, hogy a barátok nem is azt mondták, vagy nem is úgy értették! Aki meg hisz a médiának, az meg is érdemli!”
 • 27. gjozsi88 2010. augusztus 07. 14:01
  „Kuzmicsv!
  Talán feltünt, hogy a szerelmi történetet hivatalos források nem erősítették meg!
  A média hivatkozik néhány barát véleményére...!
  Ami tény, hogy a rendőrség még bizonytalan a hősi halott és a szolgálat halottja közt és ez több, mint beszédes!”
 • 26. Kuzmicsev 2010. augusztus 07. 11:47
  „Gondoltam, hogy megint csak kreáltak egy rém érdekes szerelmi történetet.
  Tehát, sokkal nagyobb a tét, ezért a szemfényvesztés homofóbiával ízesítve! Nagyon kellene már néhány fejesnek a fejét le"cserélni"
  Eleve bűzlött, a fejétől, mint a döglött hal.”
 • 25. gjozsi88 2010. augusztus 07. 10:38
  „még annyit:
  mielött félreérted!
  A bünelkövetővel szemben az nem azonos azzal, hogy orvul lelötték, ugyanis a tettes csak ezután vált bünelkövetővé és nem bünelkövetővel szembeni harcról van szó!”
 • 24. gjozsi88 2010. augusztus 07. 10:37
  „még annyit:
  mielött félreérted!
  A bünelkövetővel szemben az nem azonos azzal, hogy orvul lelötték, ugyanis a tettes csak ezután vált bünelkövetővé és nem bünelkövetővel szembeni harcról van szó!”
 • 23. gjozsi88 2010. augusztus 07. 10:35
  „zeta62!
  Felhívom a figyelmet, hogy a rendőrség semmit nem kommentál ezen a területen...!
  Ami tény. hogy
  -valamiért hezitálnak a hösi halottá nyilvánitás miatt!
  -a sajtó által megkérdezett ismerősök a volt rendőr által elmondottakra alapozva állitják, hogy ismerték egymást, sőt a rendőr járt nála svájcban...!

  Ebből nehéz azt a következtetést levonni, hogy a szolgálattal összefüggésben bátor helytállás...!
  Ez ,amig más nem derül ki, egyelőre magánügy keveredése szolgálattal, de ez nem hőstett, hanem szolgálat közben elhunyt kategória!
  Ugye van különbség!
  Arról nem beszélve, hogy messze nem azonos azon áldozatok tettével, akik a társadalmat védve a bünelkövetőktől halnak hősi halált, vagy mindannyiunkat ért katasztrófa elháritása közben vesztik életüket!”
 • 22. zeta62 2010. augusztus 07. 00:14
  „21. MTT 2010.08.06. 22:24
  Sajnos ez egy jól bevált taktika, amikor el akarnak valamit ködösíteni, és le akarják csillapítani a túlzott érdeklődést, és az adott ügyet mielőbb le lehessen zárni. Rágalmazd meg az áldozatot, lehetőleg olyasmivel, amit az emberek igen nagy százaléka elítélendőnek tart, és máris a hősböl egy ocsmány alak lesz, akit senki nem tart a továbbiakban fontosnak. Nehogy véletlenül szóba kerüljön a maffia...
  Mivelhogy az nálunk nincs is. Csak a capo a legmagasabb belbiztonsági poszton.
  A fizetett kommentezők azt fogják sulykolni, ami a hivatalos álláspont, ezen ne csodálkozz, az illetőket a helyükön kell kezelni, és annyira is kell komolyan venni.”
 • 21. MTT 2010. augusztus 06. 22:24
  „Nem tudom, kinek, és miért állt szándékában a szolgálatteljesítése közben kivégzett hivatásos személy ellen ilyen aljas és gusztustalan rágalomhadjáratot indítani! Szégyellje magát az összes "jóindulatú" hozzászóló.”
 • 20. Rózsi 2010. augusztus 06. 21:42
  „19. TBK !
  Természetes dolog, hogy egy anya védi a fiát, én is így tennék adott esetben. De, hogy a fia összes ismerősét Ő is ismerné, az elképzelhetetlen!”
 • 19. TBK 2010. augusztus 06. 20:40
  „AHA, és Patriot félék magukba szállhatnak, ha tudnak

  "Arról a szálról, ami a sajtóban megjelent, hogy szerelemféltés miatt történt, szó sincsen, mert nem is ismerték egymást, és ezt a nyomozás bebizonyította. Ez egy kitaláció, én nem tudom, ki találta ki ezt a rémséget, és el kell mondjam, hogy én először és utoljára nyilatkozom, csak azért, hogy megvédjem az elhunyt fiam emlékét, mert szó sincs olyanról, amit terjesztenek" - mondta az RTL Klub Híradójának az édesanya, aki szerint teljesen más irányba folyik a nyomozás.”
 • 18. Pötyike0107 2010. augusztus 06. 20:02
  „Buggyant!
  Az a baj hogy még a rendőrök sem tudják ki a bűnös vagy ki a bűzöző! ez valóban katasztrófa...”
 • 17. buggyant 2010. augusztus 06. 19:59
  „Azért hányinger a magyar igazságszolgáltatás vagy nyomozás vagy nemtommi, amikor tudják hogy a közvélemény nagyon figyel, akkor felmutatnak egy "eredményt" ami aztán tökmindegy hogy igaz-e vagy nem, mi megesszük (vagy nem) pl mór gyebár, aztán az a tácos gábor gyerek aki elment tanúnak és amai napig nincsbizonyíték ellene, senki nem tudja hogy bűnös-e vagy sem, és tele de tele a rendőrség ilyen és ehhez hasonló esetekkel. Katasztrófa.”
 • 16. cézár 2010. augusztus 06. 19:48
  „A rendőr "szolgálat teljesítés közben "halt meg. Elég szomorú, hogy vitatkoznak azon, hogy milyen halottá nyilvánítsák. Sajnos meghalt és vele együtt egy másik fiú is. Részvétem mindkét családnak.”
 • 15. Pötyike0107 2010. augusztus 06. 19:48
  „Szerintem ezt már soha nem tudjuk meg hogy valóban ismerte-e egymást a gyilkos és az áldozat. Sajnos ezt tudják a magyar rendőrök...a tragédia után szinte azonnal ráfogni hogy szerelemféltés történt! Ennyit tudnak csak.... Sajnos az a felfoghatatlan hogy miért akkor ölt, amikor épp igazoltatta a fiatalokat.
  Másik dolog hogy nagyon szomorú hogy szinte bárki tarthat már fegyvert és az elmúlt hónapokra visszagondolva előszeretettel használják is. Szomorú, hogy már senki sincs biztonságban soha....”
 • 14. buggyant 2010. augusztus 06. 18:40
  „Na nem is ismerte egymást a rendőr meg a gyilkos. Miért kell hazudni mindig?”
 • 13. kataa49 2010. augusztus 06. 18:39
  „Nem diszkriminációrol van szó! A magánélete okozta saját és mások életét. Rossz magánélettel nem lehet példás munkát végezni, (szolgálunk és védünk) ezt időben kellett volna rendezni,,,
  Nyugodjon békében, de nem hős és nem példakép, előttem főleg nem.”
 • 12. buggyant 2010. augusztus 06. 18:29
  „Ha a gyilkosság, merénylet vagy nevezzük akárminek, a rendőr személye ellen szólt, tehát őt akarták kivégezni, és a vétlen autóban ülők ennek következtében váltak áldozattá, nem evidens, hogy a rendőrség kártérítéssel tartozik minden károsulttal szemben? Attól függetlenül hogy szegény fiút már senki nem hozza vissza, a temetési költséget bizony a rendőrségnek fel kellene vállalnia részvétnyilvánítás mellett.
  Ha egy túlbuzgó rendőr nem állítja meg őket, még mindig élne, mind egészségesek lennének, legalábbis nem ez ügyből kifolyólag nem. Mondhatnánk hogy talán még a rendőr is élne, de ha rá vadásztak akkor ez nem feltétlenül igaz. Az ügy összes életben maradt résztvevője pedig lehet hogy hosszas pszichológiai vagy pszichiátriai megfigyelés vagy kezelés alá kényszerül, aminek a költségei megint csak kérdéses, hogy nem a kiváltót illetik. Hiszen ahogy a rendőr halála szolgálatteljesítés közben történt (rgo akár hősi halott is lehetne csak ráhúzták a melegrendőr gúnyát) úgy az öt fiatal pedig ugyebár igazoltatás közben sérült meg. Meg az autó is, arra is vonatkozik a kártérítés. Szerintem. És szerintetek? Nem jól érzem én ezt?”
 • 11. mitzekatze 2010. augusztus 06. 18:10
  „moderálva”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a köztársasági elnök honlapja

Péntekre, Schmitt Pál új köztársasági elnök hivatalba lépésének első napjára megújult a Köztársasági… Tovább olvasom