Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Almunia: hosszú az út az euró magyarországi bevezetéséig

Senki nem tudja, mikor lesz Magyarországon euró - közölte Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa. A biztos úgy véli, hosszú még az út addig, amíg az ország teljesíteni tudja a konvergenciakritériumokat.
A biztos úgy véli, hosszú még az út addig, amíg az ország teljesíteni tudja a konvergenciakritériumokat. Egyébként is, Magyarországnak kell kijelölnie a tervezett csatlakozás dátumát, az EU csak segíteni tudja a magyar kormányt a cél elérésében - hangsúlyozta Almunia, aki szerint brüsszeli folyosói beszélgetéseken már felvetődött az
a lehetőség, hogy megvonnak egyes uniós támogatásokat hazánktól a magas költségvetési hiány miatt.

A politikus nagyon problematikusnak minősítette a magyar államháztartás helyzetét, hiszen a büdzsé GDP-arányos hiánya a legmagasabb az új EU-tagok között, és a hosszú távú kamatláb szempontjából is uniós rekorder Magyarország. A december 1-jéig benyújtandó újabb konvergenciaprogrammal kapcsolatban elvárásként fogalmazta meg a biztos, hogy ki kell fejteni a középtávú kiigazítás sikerességéhez szükséges fiskális és intézkedések részleteit.

A konferencián Veres János pénzügyminiszter tagadta, hogy kifejezetten az Audi miatt tennék lehetővé a szolidaritási adó alapjának csökkentését a kutatás-fejlesztési ráfordításokkal. Az erről szóló kormányjavaslatot ma terjesztik a parlament elé, és minden, a szolidaritási adót megfizető cégre érvényes lesz. A miniszter elmondta: ebben a ciklusban nem várható az adóteher százalékpontokban mérhető csökkentése, de változhat a vagyoni, a fogyasztási és jövedelmi adók aránya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepvárás a győri belvárosban

November 24-én gyúlnak ki a karácsonyi fények Győrött, 90 faház és 80 program várja a kilátogatókat.… Tovább olvasom