Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Álmosító energiaitalok

Nem csak a sportolók igyekeznek teljesítményüket mesterségesen fokozni. Ilyen célra valók a mindennapos fogyasztásra szánt, bárki által megvásárolható energiaitalok is. Valóban frissítenek, élénkítenek, ám az ilyen hatást kifejtő, túlzott mértékben megnövelt cukortartalom az ellenkező hatást is kifejtheti, azaz álmossá teszi fogyasztóját.
Világszerte növekszik az úgynevezett energiaitalok népszerűsége. Azoké a termékeké, amelyek tartalmuknál fogva segítik az izmok és az agy működését, a gyors erőkifejtést. Ezt egyebek mellett azzal érik el, hogy nagyobb a cukortartalmuk, mint a hagyományos üdítőknek.

Közismert, hogy a cukorbevitel (főleg, ha folyadék útján történik, mert az gyorsabban kerül be a véráramba) új energiát, új lendületet ad a lemerült szervezetnek. Számos tanulmány bizonyította, hogy cukorbevitellel javíthatóak a tanulási, felismerési képességek – nem véletlen, hogy a diákok előszeretettel majszolnak csokoládét a vizsgaidőszakban. Egy brit egyetem alváskutató központjában végzett kísérletsorozat azonban – amelynek híre a Human Psychopharmacology című szaklapban jelent meg – azt a meglepő eredményt mutatta, hogy a túl sok cukrot tartalmazó energiaitalok energiaadás helyett elalvást okozhatnak.

A kutatók tíz egészséges személynél mérték a koncentrálóképességet és az álmosságot. Előbb egy cukorban gazdag (7 kockacukornyi mennyiséget tartalmazó) energiaitalt itattak velük, majd – egy másik alkalommal – ugyanilyen ízű és koffeintartalmú, ámde édesítőszerrel készült italt. Azt tapasztalták, hogy a cukrozott italt ivók sokkal kevésbé voltak képesek koncentrálni, s el is álmosodtak, míg az édesítőszeres frissítő fogyasztása után ilyen tünetek csak sokkal enyhébben jelentkeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok

Meghibásodások miatt több menetrendszerű vonat késett tegnap a Győrött is áthaladó… Tovább olvasom