Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Álmodozók

Az Álmodozók az első film, melyet az 1968 májusában történt forradalomról készítettek. Bertolucci célja nem az események pontos és történelemhű ábrázolása. A rendező sokkal eredetibb módot választ: egy intim, zárt helyet használ színtérül, hogy megpróbálja megragadni ennek a gyönyörű időszaknak a szellemiségét.
rendező: Bernardo Bertolucci

forgatókönyvíró: Gilbert Adair
jelmeztervező: Louise Stjernsward
zene: Fabio Cianchetti
látványtervező: Jean Rabasse
vágó: Jacopo Quadri

szereplő(k):
Eva Green (Isabelle)
Louis Garrel (Theo)
Robin Renucci (Apa)
Michael Pitts (Matthew)
Anna Chancellor (Anya)

A film sztorija

Párizs, 1968. májusa. A diákok az utcára vonulnak, hogy a francia oktatási rendszer ellen tiltakozzanak. A munkások hamarosan követik őket és néhány nap leforgása alatt az elégedetlenkedők száma akkorára dagad, hogy kezdi komolyan veszélyeztetni a fennálló politikai rendszert.

Isabelle és testvére, Theo egyedül maradnak szüleik tágas, belvárosi lakásában. Az utcán találkoznak Matthew-val, az amerikai diákkal, aki néhány napja érkezett csak meg Párizsba. A testvérek meghívják magukhoz. Ők hárman határozzák meg az együttélés játékszabályait, amelynek segítségével felfedezik saját érzelmi és szexuális identitásukat.

Az Álmodozók beavatási út: a három fiatal a közös élet során szerzett tapasztalataikból próbálja megismerni önmagát.

Az Álmodzók az első film, melyet az 1968 májusában történt
forradalomról készítettek. Bertolucci célja nem az események pontos és történelemhű ábrázolása és nem is a nosztalgikus visszaemlékezés. A rendező sokkal eredetibb módot választ: egy intim, zárt helyet használ színtérül, hogy megpróbálja megragadni ennek a gyönyörű időszaknak a szellemiségét. Bertolucci azt állítja, hogy '68 tavaszának gyökerei visszanyúlnak egy másik eseményhez, amely ugyanebben az évben, februárban történt, amikor André Malraux elbocsátotta Henri Langois-t a mozi éléről.

Állítása szerint tehát a mozi lehetett az eredete ennek az intellektuális és szexuális forradalomnak, a fiatalok szabadságvágyának és a polgári értékek és a polgári erkölcs visszautasításának. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - steiner

"Bertolucci filmje szinte mindvégig zárt térben, egy nagypolgári lakás helyiségeiben játszódik. Az üres lakásban két testvér, Isabelle és Theo, valamint újdonsült amerikai barátjuk/lakótársuk, Matthew űzik sajátos játékaikat, melyek a filmes feladványoktól az ideológiai vitákon és egyéb megmérettetéseken át a szerelmi adok-kapok-ig terjednek. A hármójuk közti erőviszonyok folyamatos változása akár alkalmat is teremthetne, hogy jobban megismerjük hőseinket, Az álmodozók azonban csak kevés lehetőséget kínál az Isabelle-lel, Theo-val és Matthew-val való azonosulásra. Fiatal lázadóink nem egyszer hasonlítanak profin pózoló, jól fésült reklám-modellekhez, akik szerepük szerint éppen egy sajátos életérzést hivatottak népszerűsíteni."
A teljes cikk

mozinet.hu - Am

"Az Álmodozókat elnézve, mintha írójának és rendezőjének sem lett volna túl sok köze a párizsi tavasz naiv romantikájához. Olyan ez a film, mint egy öregember isiászos üvöltése. Az ösztönökről szól, de kényszeredetten és tudálékosan. Lehet, hogy a forradalmat kirobbantó okokat, egy mindentől elzárt kamaszháromszög segítségével akarta bemutatni, ez a metaforája erőtlenre és érvénytelenre sikeredett.

Vaj, orgazmus egy biciklin, lányfürdetés fürdőkádban, még leírva is szép képek. Az utolsó tangó Párizsban még hordta magában az erotika fülledtségét. Az álmodozók pucér fiataljainak orgiáiban viszont semmi kihívó és izgató nincsen. Ökörködés az egész, amiért pofon jár. Rendezői onánia."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedettek

Olimpia

A NOB szemlebizottsága befejezte kínai látogatását, s a testület vezetője,… Tovább olvasom