Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Almás lepény

Finom formában hasznosíthatjuk a télről megmaradt almát, han elkészítjük Stahl Judit receptjét.   

Hozzávalók:

15 deka liszt
2 deka cukor
15 deka hideg vaj
1 db tojás
1 evőkanálnyi víz
3 nagy alma
1 citrom
10 deka lekvár (ízlés szerint)
1 kupaknyi brandy

Elkészítés:

A tésztája omlós tészta. Egy nagy keverőtálba kimérem a lisztet, hozzáteszem a cukrot, aztán ezt a keveréket beleöntöm a késes betétű robotgépbe és hozzádarabolom a vajat. A gépben addig turmixolom, míg egészen grízszerűvé nem válik, aztán fogom és visszaöntöm a keveréket a tálba.

Jöhet hozzá a tojás és a víz. Ha ezzel megvagyok, gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, hurkát formálok belőle és fél órára a hűtőbe teszem pihenni.

Ha letelt a tészta ideje, kiveszem a hűtőből, és miközben várakozik, meghámozom az almákat. Majd felnegyedelem mindegyiket, megfosztom őket a magházuktól, aztán az alma negyedeket fél centis szeletekre vágom. Ahogy haladok az almaszeleteléssel, a már kész gyümölcsdarabokat egy tálba teszem és megcsepegtetem kevés citrom levével, hogy ne barnuljanak meg.

Ha már mindegyik alma cikkekre vágva a tálban csücsül, fogom a tésztahurkát és 0,5-1 centis széles karikákra vágom. Előveszem a fodros szélű tortaformát, aztán fogom a tésztakarikákat és szépen egymás mellé helyezek belőlük annyit, amennyi belefér a forma aljába. Miután ezzel megvagyok, a nagyujjam begyével szépen összenyomkodom őket. Addig nyomkodom, míg ki nem töltik rendesen a formát. Fogom a maradék tésztát és szépen a forma szélére nyomkodom azt is. Így a teljes formát befedtük tésztával. Végül egy villával alaposan megszurkálom, hogy sütés közben levegőzzön és ne púposodjon föl.

Egy tálkába szedem a lekvárt, hozzáöntöm a brandy-t és egy villával jó alaposan elkeverem.

Fogom az almaszeleteket, és szépen elhelyezem őket a formában, egymás fölé több sorban. Ha ezzel is elkészültem, jöhet a brandy-s lekvár, melyet egy kenőecset segítségével alaposan elterítek a torta tetején.

180 fokos sütőbe téve 45 perc alatt készre sütöm az ínycsiklandó almás lepényt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától automatikus az SP2 letöltése

A mai napon jár le annak a speciális szoftvernek a szavatossága, amely központilag meggátolja a… Tovább olvasom