Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Állják az okmányirodák az útlevélkérelmezők nyári rohamát

Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt az okmányirodákban az útlevélkérelmek száma, sokan csak röviddel az utazás előtt veszik észre, hogy lejárt az úti okmányuk; ennek ellenére az irodák állják a rohamot.
Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt az okmányirodákban az útlevélkérelmek száma, sokan csak röviddel az utazás előtt veszik észre, hogy lejárt az úti okmányuk; ennek ellenére az irodák állják a rohamot - közölte a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartási és Választási Hivatal, közismert nevén a könyvhivatal főosztályvezetője.

Pongrácz Tamás elmondta, az "útlevélcsúcsot", mint a korábbi években, most is nyáron érzékelik leginkább az okmányirodákban. A jelenlegi adatok szerint országosan jóval ezer felett van a beadott útlevélkérelmek száma. A főosztályvezető azt kérte, hogy mindenki, lehetőleg még a külföldi nyaralás lekötése előtt ellenőrizze családja útlevele érvényességét. Útlevél iránti kérelmet az ország bármelyik okmányirodájában be lehet adni, a lakóhelytől függetlenül. Az okmány kiállításának a határideje 30 nap, de általában már a harmadik hétre elkészülnek az útlevelek.

A négy év alatti gyerekeknek két évre, míg a 18 év alatti fiataloknak öt évre érvényes fényképes útlevelet adnak. A 18 év felettiek 5, illetve 10 évre érvényes okmány között választhatnak. A kiskorúak útlevele, illetve az eljárási illeték 1500 forintba, míg a felnőtteknél öt évre érvényes okmány 6000, míg a tíz évre érvényes 10000 forintba kerül. Sürgősségi, tehát soron kívüli esetben az okmányt az irodák öt munkanapon belül állítják ki, ekkor dupla illetéket kell fizetni. Soronkívüliséget bármelyik okmányirodában lehet kérni, eltérően a korábbi gyakorlattól, amikor erre központi irodában nyílt csak lehetőség.

A napokban rengeteg kisgyermekes útlevélkérelem érkezett az irodákhoz. Ennek az oka az, hogy a szülők csak a saját okmányuk érvényességét ellenőrzik, míg a gyerekek útlevelét, (amely a négy éven aluliaknál csak két évig érvényes), már nem. Ha korábban egyszerre állították ki az okmányokat, az nem jelenti azt, hogy az érvényességük is egyszerre jár le - figyelmeztetett a főosztályvezető.

Kitért arra is, hogy sokan csak a határon veszik észre, hogy lejárt útlevelük érvényessége, így nekik vissza kellett fordulniuk. Közölte, nem minden esetben szükséges az útlevél kiváltása, mert a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal (14 éves kortól kérhető) is kiutazhatnak az összes európai uniós országba, valamint Norvégiába, Izlandra, Lichtensteinbe, Svájcba vagy Horvátországba.

A 14 év alatti gyermekek azonban csak útlevéllel hagyhatják el az országot. Tehát van lehetőség arra, hogy az említett országokba látogató családban a szülők személyi igazolvánnyal, míg a gyerekek útlevéllel utazzanak ki. A korábbi gyakorlat az volt, hogy a gyerekek a szüleik útlevelében szerepeltek. A főosztályvezető azt javasolta, hogy ha nem a szülővel, vagy a törvényes képviselővel utazik ki a gyerek az országból, hanem például rokonnal, barátokkal, vagy az iskolával, akkor állítsanak ki egy ezt engedélyező igazolást. Erre a célra elfogadható az úgynevezett teljes bizonyító erejű magánokirat, ezt két tanúval kell hitelesíteni.

A tavaly ősszel bevezetett úgynevezett biometrikus útlevelet, illetve az abban elhelyezett rádiófrekvenciás csipeket egyelőre nem töltötték fel olyan adatokkal, amelyek az útlevélben nem szerepelnek. Várhatóan 2009 nyarán kerülhet majd a csipbe például az ujjlenyomat, ám ennek technikai részleteiről még egyeztetni kell az Európai Unióval.

A régi útlevelek érvényességi idejükig használhatók, függetlenül attól hogy az okmány kékszínű vagy burgundivörös. A régi "keményfedeles" személyi igazolvány is alkalmas az utazásra a fent említett országokba - tette hozzá.

Aki elvesztette az útlevelét, azt ezt az új okmány kérelmével egy időben is bejelentheti ugyanabban az okmányirodában. Ha az ügyfél hibájából veszett el az okmány, akkor ez dupla illetéket jelent. Ha soron kívül kéri az elveszett okmány pótlását, akkor az illeték háromszoros lesz. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a vezetői engedély, ami Magyarországon alkalmas a személyazonosság igazolására is, nem használható utazásra.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hazugság az egyik legizgalmasabb kommunikációs jelenség

Vagy a rendőrök hazudnak, vagy Zsanett: egyelőre ennyi a bizonyság a magyar közvéleményt leginkább… Tovább olvasom