Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Allergiát bármilyen anyag okozhat

Allergiát bármilyen anyag okozhat, így például már a műanyagok vagy pollenek is, de a fehérjetermészetű anyagok a leggyakoribbak.

Az élő szervezet, ha számára idegen anyaggal, más néven antigénnel találkozik, ideális körülmények között védekező reakciói révén leküzdi azt és immunitásra tesz szert. Ha viszont e védekező reakciók során felszabaduló, úgynevezett mediátor anyagok koncentrációja túlzottan megnő, akkor túlérzékenységről, allergiáról beszélünk.

Allergiát bármilyen anyag okozhat, így például már a műanyagok vagy pollenek is, de a fehérjetermészetű anyagok a leggyakoribbak.
Az allergén a szervezetbe többféleképpen juthat, az állat belélegezheti, érintkezés útján a testfelületére kerülhet, felveheti táplálék formájában szájon át, gyógyszerallergia esetén injekció útján, valamint bizonyos endo-ektoparaziták által közvetítve.

Mindegyik változatról érdemes néhány szót ejteni

Sokan úgy vélik, amikor a kutyájuk, cicájuk allergiás tüneteket mutat, hogy az nem lehet, hiszen eddig nem volt semmi baja, eddig is ezt ette és a közvetlen életterében sem történt semmiféle változás. Ilyenkor mindig gondoljunk arra, hogy az embernél is különböző életkorban alakulhat ki az allergia. Van, aki már gyermekkorában észleli magán a tüneteket, másoknál csak késő felnőttkorban alakul ki a betegség. Az állatoknál ugyanez a helyzet. Van olyan kutya, amelynél már kölyökkorban tapasztalhatók az allergia tünetei, más egyedek csak időskorban válnak allergiássá.

Kétségtelen, hogy bizonyos allergiatípusok eltérő életkorban jelentkeznek. Az inhalációs allergiák például inkább fiatal korban (1–3 éves) jelennek meg.

Bár az allergia nem öröklődik, a tudomány mai állása szerint az allergiára való hajlam azonban öröklődhet.

Az allergiákat többféleképpen osztályozhatjuk, az egyik lehetőség volt a szervezetbe való bejutás módja, amelyről a fentiekben már írtunk. A másik osztályozási mód az időtartam szempontjából történik, amely alapján beszélhetünk korai és késői típusú allergiás reakcióról. Korai reakció esetén a tünetek már pár perc után jelentkeznek, a késői típusúnál viszont egy-két nap is eltelhet, mire a tünetek megjelennek.

Kontakt allergia

Ha kedvencünk kontakt allergiában szenved, ennek tünetei általában a bőrpír, kiütések, duzzanat, viszketés, vakarózás lehetnek. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás megszüntetni azt az antigént az állat környezetében, ami ezt okozza. Ez azonban néha korántsem egyszerű feladat. Néha nagyon nehéz felderíteni, hogy mi is váltja ki a tüneteket. Mindenesetre vizsgálni kell az állat környezetét, életterét. Ha az elváltozás szezonálisan jelentkezik, nyilvánvaló, hogy valamilyen környezeti hatással van összefüggésben a kialakulása. Kontakt allergiát azonban okozhatnak kozmetikumok, samponok, fürdőszerek, külsőleg felvitt gyógyszerek, műszálas anyagok, textíliák, vegyszerek, vagy akár tisztítószerek is.

Inhalációs allergia

Az inhalációs allergia felderítése sokkal nehezebb. Ez esetben olyan légzőszervi panaszokkal küzd az eb, mint orrfolyás, tüsszögés. Ha a tünetek szezonális jellegűek, az itt is sokat segít a pontos ok felderítésében. Az ilyen típusú allergia főszezonja a nyár vége-ősz eleje. Ezen esetekben a legfontosabb elsősorban a tünetek csillapítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyelők elemezték

a szabálysértéseket

Az útfelügyeleti szabálysértésekkel kapcsolatos eljárások, a kerékbilincselés és… Tovább olvasom