Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Allergia ellen kutyát, macskát?

Ha a kisgyereket elzárjuk a természet ingereitől, nem tud megerősödni az immunrendszere.

Már elfogadott tény, hogy a túlzott tisztaság - különösen gyermekkorban - nem csak előnyökkel jár, mert például azzal, hogy bizonyos enyhe fertőzéseknek sem enged utat, az immunrendszer megerősödését is gátolja. Engedjük közel a városi gyerekeket is a természethez, s ne féltsük őket az állatoktól! - ennyi a jótanács, immár tudományos kísérletekkel alátámasztva. 

Igaz lenne, hogy a fejlett országokban a higiénia terén elért előrehaladás módon káros hatással van az egészségre, mert legyengíti az immunrendszert?  

A Le Soir című belga napilap egy német gyerekgyógyászt, az allergiával kapcsolatos kérdések nemzetközi szakértőjét szólaltatta  meg ebben az ügyben, s bár Erika von Mutius nem állította  interjújában, hogy a "kosz egyenlő az egészséggel", azt elismerte, hogy a túlzott higiéniának vannak káros következményei. "Ma már egyértelműnek tűnik, hogy az emberi immunrendszer - legalábbis a  fejlett országokban, ahol a higiénia javulása miatt kevesebb kihívással kell szembenéznie - érzékenyebbé vált a különböző allergén hatásokra" - jelentette ki.  

Ezt a feltételezést, azaz hogy a higiénia és a allergiák között fordított kapcsolat van, 1989-ben fogalmazták meg először, s ma már kísérleti bizonyítékok is alátámasztják. Így például  bebizonyosodott, hogy azoknak a gyerekeknek, akik már nagyon kis korukban (még jóval első születésnapjuk előtt) bölcsödébe kerülnek, csak félannyi az esélyük az asztma kialakulására, azokéhoz képest, akik 3-4 éves korukban mennek közösségbe. Tudni lehet, hogy ez a védelem a különböző kis fertőzéseknek köszönhető, azoknak, amelyeken a szervezet így nagyon korán, alig néhány hónapos korban esik át. Vagyis akkor, amikor még az immunrendszer is csak kialakulóban van, így befolyásolható, erősíthető.

Az is nyilvánvaló ma már, hogy a vidéken, tanyákon nevelkedő gyerekek, akik már életük első évében rendszeres kapcsolatba kerülnek a természettel, például az állatokkal, sokkal védettebbek a különböző allergiákkal szemben, mint városi társaik. S ha már édesanyjuk is hasonló élethelyzetben volt a szülés előtt, ez tovább erősíti ezt a védőhatást. De azért a városi gyerekek számára is van megoldás: egyes tanulmányok szerint a kutya- vagy macskatartás szintén fokozhatja a kisgyerekek későbbi ellenállóképességét az asztmával szemben.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tonk Emil sikerszeminárium

Az Üzleti Patika szerzőjének előadásai alternatívákat nyújtanak az üzleti élet problémáira. Tovább olvasom