Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Állatvédők betiltanák a nyúlhúst

Győr-Moson-Sopron Folytatás az 1. oldalról.
– Kezdeményezésük célja, hogy jobb tartási feltételeket harcoljanak ki az állatoknak, illetve hogy tiltsák be a ketreces nyúltenyésztést – mondta Hercsuth Éva, a Négy Mancs állatvédő szervezet ügyvezetője. – A nyulak ugyanis szerintük szenvednek a szqk helyen, továbbá az állat húsában emberi egészségre ártalmas szermaradványok is találhatók.
Már több magyar forgalmazóval is felvették a kapcsolatot. Mindeddig az Auchan jelzett vissza, hogy leveszi polcairól a nyúlhúst.
– Hat európai országban, így Magyarországon is vizsgálódunk, a tapasztalataink lehangolóak – mondta el az állatvédő. – A legnagyobb problémák az Alföldön vannak, videofelvételek bizonyítják, hogy az állatok szenvednek a ketrecekben. Amennyiben nem lehetséges a szabadban tartás, akkor biztosítani kell számukra a megfelelő nagyságú életteret.
A mórichidai Kovács Tibor hallott az állatvédők kezdeményezéséről, de ez nem tántorította el eredeti tervétől. Mint mondta, a közeljövőben ötezer darabos nyúltenyészetet, valamint vágóhidat tervez kialakítani. – Pár évvel ezelőtt már napirenden volt a mostanihoz hasonló téma, akkor kísérleteket is végeztek – fogalmazott a tenyésztő.

– Nagyobb életteret biztosítottak a hízónyulaknak, a jelenlegi öttel szemben mindössze hármat helyeztek el egy négyzetméteren. Az állatok azonban nem híztak gyorsabban, sőt, a húsuk sem lett ízletesebb, egészségesebb. Amennyiben szigorodnának a tartás felté-

telei, azt a vevők is megéreznék, ugyanis jelentősen drágulna a késztermék ára.
A Nyúl Terméktanács nevében Perjési László ügyvezető visszautasította az állatvédők állításait. – A folyamatos vágóhídi húsvizsgálat és laborellenőrzés a biztosítéka, hogy a fogyasztók asztalára csak szermaradványmentes hús kerül. A hazai feldolgozóüzemek az áru nyomon követhetőségét is biztosítják. Valótlanság az is, hogy a hazai nyúltenyésztő farmokon nem tartják be az állatvédelmi normákat.
Perjési László ezúton is felhívja a kezdeményezők figyelmét, hogy akciójukkal tönkretehetik a nyúltenyésztőket és családjaikat.
A harkai Kiss István faketrecekben tartja a nyulakat, amit főként a család fogyaszt el és ismerősök kapnak belőle.
Fotó: Magasi

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bódi Margó: ''Mindig a férfi mondja ki a végső szót''

Bódi Guszti felesége, Margó asszony hajdanán az árok partján ismerkedett meg élete párjával, akivel… Tovább olvasom